Unde nocive, unde care ucid

Titlu original: Hors Serie: Mauvaises Ondes

Documentarul Unde nocive, unde care ucid analizează cât de periculoase sunt pentru sănătate antenele și telefoanele mobile și dezvăluie cine controlează conspirația tăcerii din această industrie.

Antene, Wi-Fi, microunde, telefoane mobile… Toate acestea ne umplu universul cotidian și sunt subiectul multor controverse. În documentarul Unde nocive, unde care ucid este analizat modul în care industria telefoniei mobile s-a impus în detrimentul științei.

„Am vrut să înțeleg modul în care cercetările cu privire la această problemă se desfășoară”, spune Sophie Le Gall, realizatoarea filmului. O parte a studiilor le prezintă drept un potențial pericol. Cu ajutorul experimentelor pe șobolani, unele studii arată că undele electromagnetice pot cauza dezvoltarea tumorilor canceroase sau vătămări ale neuronilor. Dar multe dintre aceste cercetări nu au mai fost duse la capăt, din cauza tăierii sponsorizărilor sau a piedicilor puse la publicarea lucrărilor.

Alți cercetători dau asigurări că utilizarea dispozitivelor ce generează unde electromagnetice nu implică riscuri pentru sănătate. Însă legăturile acestor persoane cu operatorii de telefonie mobilă, precum SFR, Orange sau Bouygues, aruncă o serioasă umbră de îndoială asupra studiilor pe care le realizează. Problema: aceiași experți sunt angajați de stat să elaboreze standardele ce trebuie respectate de întreaga industrie!

„Aceste standarde sunt menite să protejeze industria, mai degrabă decât sănătatea publică”, conchid realizatorii documentarului. Pentru a realiza acest film documentar, Sophie Le Gall a investigat subiectul timp de șase luni. A monitorizat familii care au trăit în apropierea unor relee de antene și ai căror copii s-au îmbolnăvit. De asemenea, a discutat cu mai mulți cercetători.

„A durat mult să îi conving. Unii nu au vrut să vorbească în mod deschis, de teama represaliilor”, afirma realizatoarea.

Singurii absenți din documentar sunt operatorii în cauză. Lucrul de care se tem cel mai mult este acoperirea mediatică a problemei. Companiile nu numai că refuză să răspundă, dar le impun și altora tăcerea. Unii oameni de știință s-au plâns de amenințări cu moartea, iar părinții copiilor bolnavi au descris presiunile la care au fost supuși în încercarea de a-i convinge să tacă.

9.77

9.77/10 din 13 voturi

Filme similare

Lasă un comentariu