Mihai Viteazul și prima Unire a Românilor

13 ianuarie 1601. Mihai Viteazul intră în Viena cu numai 30 de însoţitori şi 16 trăsuri. Nu mai are bani. Le-a dat drumul celor aproximativ o mie de oşteni cu care pornise în pribegia apuseană. Este găzduit la hanul Cerbul de Aur. Într-o odaie de drumeț simplu, își amintește că, într-un hrisov emis cu aproape un an în urmă, la 27 mai 1600, se intitula Voievod și domn al Țării Româneşti, al Ardealului și a toată Țara Moldovei. Și, pentru câteva luni, chiar a fost…

Istoricii, Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, Marius Diaconescu, Sergiu Iosipescu, Augustin Țărău, Sorin Iftimi, Manuela Cernat, critic şi istoric de film, Kazimierz Jurczak, istoric și filolog la Universitatea Jagiellonă din Cracovia, răspund întrebărilor legitime pe care noi, în 2018, le adresăm trecutului: era pregătită societatea românească a vremurilor acelea să desăvârșească, în sens unificator, acţiunea politică şi militară a lui Mihai Viteazul?; erau dispuse Puterile Creştine din zonă să accepte un stat românesc consolidat capabil să modifice vechile raporturi de forţă?; de ce Mihai Viteazul a fost „descoperit” în postura de erou național abia după două secole și jumătate, de către pașoptiști?; de ce regimul comunist l-a folosit ca „personaj” de propagandă în filme, eludând de multe ori adevărul istoric?

Realizat de TVR și dedicat Centenarului Marii Uniri, serialul documentar Unirile Românilor cuprinde șase episoade a câte 48 de minute fiecare, despre biografii și evenimente de ținut minte care au însoțit pas cu pas unirile românilor cu Țara Mamă.

Realizatorii seriei de documentare Unirile Românilor au filmat „memoria” locurilor unde ni s-a înfăptuit istoria: visul ambițios din Bănia Craiovei și înscăunarea de la București, încleștarea de la Călugăreni, atacurile anti-otomane peste Dunăre de la Vidin și Nicopole, izbânda de la Șelimbăr și triumful de la Alba Iulia, târguielile diplomaticești cu Puterile europene din acel timp la Istanbul, Viena, Praga și Cracovia, victoria de la Guruslău și sfârșitul tragic al unui destin pe Câmpia Turzii.

10.00

10.00/10 din 1 voturi

Filme similare

Lasă un comentariu