Mari români – Alexandru Ioan Cuza

Alexandru Ioan Cuza a fost omul care a pus bazele statului modern român. Deși a avut o domnie scurtă (1859-1866), a reprezentat o perioadă de maximă dezvoltare a României moderne. În tompul său, a fost recunoscută Unirea deplină, au luat ființă primul parlament unic al României și primul guvern unitar. Cuza a introdus mai multe reforme fundamentale: adoptarea primei constituții românești, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară și cea a învățământului.

„Mari români” este titlul unei emisiuni produse în anul 2006 de Televiziunea Română sub forma unei campanii publice de identificare a celor mai mari români din toate timpurile. Inspirându-se din versiunea britanică a emisiunii „100 Greatest Britons”, TVR a întocmit topul 100 al celor mai mari români, pe baza votului exprimat de telespectatorii români care au dorit să-și exprime preferințele prin internet, sms sau telefon. În acest Top 100 au fost cuprinse atât persoane reale, cât și personaje imaginare (Bulă), care reflectă modul în care publicul a perceput acest sondaj.

În data de 21 octombrie 2006, TVR a anunțat numele celui mai mare român ales de cei care au votat, și anume Ștefan cel Mare. Alexandru Ioan Cuza „a câștigat” locul opt în clasamentul marilor români.

7.00

Nota: 7.00/10 din 9 voturi

Alte filme interesante

„Domnul cu papion” – Povestea lui Ion Rațiu

2008
7.25

Filmul prezintă destinul extraordinar al lui Ion Rațiu: luptătorul neobosit din exil ce a sfidat regimul comunist timp de aproape 50 de ani.

Oameni care au fost… Mareșal Alexandru Averescu

2001
9.67

Documentarul explorează viața și cariera excepțională a lui Alexandru Averescu, un om cu un impact semnificativ asupra istoriei României.

Maresalul Alexandru Averescu

Inima nomadă a Marii Uniri

2019
8.91

Filmul este dedicat reginei Maria, unul dintre cei mai iubiți monarhi, care a avut o contribuție decisivă la recunoașterea României reîntregite.

inima nomada a marii uniri

Eu, Eminescu

2021
9.28

Documentarul Eu, Eminescu pune în valoare arhiva perioadei istorice în care a trăit poetul, „traducând“ istoria într-un limbaj accesibil.

>