S-ar putea scrie o piesă de teatru excelentă despre luna anului 1502 în care Cesare Borgia a stat într-un castel din nordul Italiei împreună cu Leonardo da Vinci și Niccolo Machiavelli. Care dintre aceștia din urmă a lucrat pentru temutul Borgia? Să fi fost Niccolo Machiavelli? Greșit! A fost creatorul tabloului Mona Lisa, nu autorul Principelui.
Nicolo Machiavelli a fost un tânăr diplomat al noii republici Florentine, iar la vremea respectivă niciun gând despre realpolitik nu îi tulbura mintea idealistă. Însă, zece ani mai târziu, după ce a preluat puterea în Florența, familia de Medici l-a arestat și torturat pe Machiavelli.
Trauma prin care a trecut Machiavelli avea să dea naștere Principelui, o carte care sfătuia că e mai bine să fii temut decât iubit, că e întotdeauna înțelept să îți zdrobești dușmanii și că, dacă servește scopului suprem, nu e nevoie să îți respecți cuvântul dat.
O jumătate de mileniu mai târziu, cel mai cinic manual de politică din istorie, Principele, de Niccolo Machiavelli, este o lucrare de căpătâi pentru politicieni, corporații, soldați, chiar și rapperi.