Realizat de Vladimir Alexe și Radu Nicolau, acest film documentar anchetează în detaliu schema ilegală prin care soții Nicolae și Elena Ceaușescu s-au transformat din semianalfabeți în „intelectuali cu acte în regulă”, în primul caz de fraudă la Bac clasificat „secret de stat”.
Soţii Ceauşescu s-au apucat de studii brusc. Suzana Andreiaș, menajera cuplului, povestea că Nicolae și Elena aveau caiete şi cărţi de şcolari ordonaţi, învelite-n hârtie albastră. „Studenţii” nu mergeau la cursuri, ci îşi primeau profesorii acasă. Se subînţelege că secretul acestor vizite a fost absolut. Răsplătit cu paşaport pentru America, meditatorul la matematică al copiilor şi soţilor Ceauşescu refuză şi astăzi alăturarea publică a numelui său cu asemenea activităţi.
A fost marele conducător al ţării noastre, însă Ceaușescu a reuşit să-şi termine studiile la bătrânețe, după ani buni. Nicolae Ceauşescu a primit diploma de finalizare a studiilor la vârsta de 47 de ani, însă nici atunci pe merit. Lui i s-au făcut cadou diplomele de bacalaureat şi de licenţiat în ştiinţe economice. Nevasta i-o luase, însă, înainte. Elena Ceauşescu a intrat în noul an, 1966, ca membru al Consiliului Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie.
„Dacă activiştii lucrează bine unde i-a trimis partidul, la ce le mai trebuie diplome de studii?” – Gheorghe Gheorghiu-Dej, lider comunist
Nu este deloc exclus ca „exemplul luminos” al nevestei să fi alimentat visul lui Nicolae Ceauşescu de-a dobândi diplomă de intelectual. Cine l-a cadorisit pe Ceauşescu cu diplomele de absolvent de liceu şi învăţământ superior? Un anume Ştefan Bălan (1913-1991) îndeplinea atunci funcţia de ministru al Învăţământului. Dar în grupul din preajma lui Ceauşescu se ştia că Manea Mănescu se-ngrijise de diplomele secretarului general. Şef al secţiei Ştiinţă şi Artă a CC al PCR şi, totodată, rector al Institutului de Ştiinţe Economice „V. I. Lenin”, Mănescu girase chiar zisa lui lucrare de licenţă.
Zelul celui care va deveni prim-ministru (1974-1979) se vede şi din arhiva Cancelariei CC al PCR din această perioadă. Mănescu se preocupa intens în anii ’60 să-şi ţină şeful la curent cu informaţii economice şi statistice de nivel mondial. Fie sub forma unor articole traduse din presa străină, fie ca scurte studii comparative, întotdeauna însoţite de bileţele scrise de mână, Mănescu a fost distins, în 1966, cu ocazia împlinirii a 50 de ani, cu Ordinul Steaua Republicii Clasa I. (Sursa)