Shoshana Zuboff, profesor la Harvard, a scris o carte monumentală – și alarmantă – despre noua ordine economică: „Era capitalismului de supraveghere” (disponibilă aici și aici), în care dezvăluie ce fac cu datele noastre cele mai mari companii de tehnologie din lume. Cum redobândim controlul asupra acestor date? Ce este capitalismul de supraveghere?
În acest documentar, Zuboff arată cu ce se ocupă, de fapt, Google și Facebook și descrie o formă de capitalism în care nu resursele naturale sunt materia primă, ci oamenii. Cum pot oamenii să își recapete controlul asupra datelor lor?
Este anul 2000, iar criza dot.com a provocat răni adânci. Cum va începe Google să supraviețuiască exploziei bulei internetului? Fondatorii Larry Page și Sergey Brin nu mai știu cum să întoarcă lucrurile în favoare lor. Din întâmplare, Google descoperă că „datele reziduale” pe care oamenii le generează în urma căutărilor pe internet sunt foarte prețioase și negociabile.
Aceste date reziduale pot fi utilizate pentru a prezice comportamentul utilizatorului de internet. Prin urmare, reclamele pe internet pot fi utilizate într-un mod foarte direcționat și eficient. Se naște astfel un model de afaceri cu totul nou: „capitalismul de supraveghere”.