Viața secretă a lui Mozart

Există o faţă neştiută a lui Mozart – gânditorul adult, conştient de imaginea de ansamblu, catolic, francmason, susținător înfocat al valorilor progresiste ale Iluminismului, surprinzător de cult, vorbitor al majorităţii limbilor Europei (ştia chiar şi puţină engleză) şi, mai presus de toate, compozitor în culmea puterilor sale formidabile, hotărât să reușească în cel mai dificil domeniu – Opera.

Iată o minunată reproducere a scurtei vieţi a geniului muzicii, Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Scris şi regizat în mod strălucit, acest film documentar a fost gândit astfel încât să fie cât mai exact din punct de vedere istoric. Povestea începe cu tatăl compozitorului, Leopold, cu care Mozart a ţinut o corespondenţă intensă şi plină de pasiune. Leopold este cel care cunoaşte cele mai intime secrete ale lui Mozart. Şi mai este o voce: aceea a muzicii înseşi.

Muzica este cheia pentru înţelegerea emoţiilor lui Mozart. Cum am putea, fără această cheie, să înţelegem emoţiile care au dat naştere unora dintre cele mai frumoase sunete pe care le-a auzit vreodată omenirea? Prima fază grandioasă din scurta viaţă a lui Mozart a fost cea a copilului-minune aflat mereu pe drumuri – ca artist şi compozitor talentat, ajuns mai apoi geniul care, lucrând sub presiunile timpului său, a rescris legile muzicii.

6.82

Nota: 6.82/10 din 77 voturi

Alte filme interesante

Werner Herzog își mănâncă pantoful

1980
8.5

Documentarul spune povestea pariului regizorilor Errol Morris și Werner Herzog. Acesta din urmă ajunge să-și mănânce propriul pantof.

werner herzog isi mananca pantoful_compressed

Mersul lucrurilor

1987
7

Realizat în 1987, documentarul „Mersul lucrurilor” este o poveste despre cauză și efect, mecanism și artă, improbabilitate și precizie.

Constantin Brâncuși. Coloana sau lecția despre infinit

2001
8.44

În anii '90, Coloana Infinitului a fost demontată și supusă unui proces de restaurare care a durat 4 ani. Filmul surprinde acele momente.

Dinu Lipatti – Ultimul Recital

La 16 septembrie 1950, la Festivalul de la Besançon, Dinu Lipatti susținea ultimul său recital de dinaintea plecării definitive din această lume.

  • Klein Georgeta spune:

    AR FI FOST BINE SÄ FI TRÄIT IN VREMURILE NOASTRE

  • >