Ucraina în flăcări

Titlu original: Ukraine Burning

În noiembrie 2013, protestele antiguvernamentale din Ucraina au cuprins centrul Kievului. Aceste mișcări, denumite „Euromaidan”, au escaladat în ianuarie 2014, când poliția și protestatarii s-au ciocnit din cauza unei noi și foarte controversate legi privind protestele. Această lege te putea trimite la închisoare dacă purtai o mască la protest sau dacă montai un cort fără permisiunea poliției.

Luptele au durat patru zile și s-au soldat cu sute de răniți și cel puțin doi morți din cauza împușcăturilor. Confruntările s-au concentrat în jurul străzii Hrușevski, la marginea estică a Maidanului, când au fost instalate noi baricade și a fost instituit un armistițiu firav.

În primele zile ale protestului, partidele de opoziție au fost influente pe străzi. Dar, după săptămâni de stagnare, protestatarii s-au săturat de impasul politic. După ce a încercat să negocieze o prelungire a încetării focului și a fost în mod constant refuzat, Vitali Klitciko a renunțat în cele din urmă să mai încerce să discute cu protestatarii și s-a retras de pe baricade. După ore întregi de ciocniri intense, în cele din urmă lucrurile s-au mai calmat.

Părea că protestele intraseră într-o fază mai pașnică. Cu toate acestea, la 18 februarie, au izbucnit din nou ciocniri violente în fața clădirii parlamentului, soldate cu 26 de morți și sute de răniți, iar perspectiva ca Piața Independenței să fie eliberată definitiv a devenit o realitate îngrijorătoare.

Ceea ce a început ca un protest împotriva relației strânse a guvernului ucrainean cu liderul rus Vladimir Putin aproape că a devenit un război civil. Viktor Ianukovici nu era dispus să renunțe la putere, dar parlamentul a votat pentru înlăturarea acestuia și organizarea de noi alegeri.

Ianukovici a fugit din Kiev după ce protestatarii au preluat controlul, iar guvernul provizoriu al Ucrainei a emis un mandat de arestare pe numele său. Trupele rusești au preluat Crimeea fără să tragă un foc de armă și de atunci situația din Ucraina a devenit o „rană” internațională deschisă și dificilă.

Ca să activați subtitrarea, începeți redarea filmului, apoi dați click pe butonul Setări în fereastra video și selectați limba dorită sau traducere automată.

(Nu există evaluări)

Filme similare

Un comentariu la „Ucraina în flăcări”

  1. Nu inteleg de ce denaturati adevarul istoric. Cui dracu foloseste o astfel de abordare. Imediat după evenimentele din ”MAIDAN” unde e fost o lovitura de stat orchestrata de SUA, scriam un eseu. Stiu ca nu va intereseaza adevarul istoric dar eu vi-l trimit și astept reactii. NU mi sa permis sa-l trimit. ”Rusia vs. Politicele de izolare ale occidentului. Cca 70 de pagini. Totuși asptept reactii. Și inca ceva: Va rog sa citiți cartea ”Strania sinucidere a Europei; imigratie, identitate, islam”. autor Douglas Murray. Cat au ne poate face minciuna. Gheorghe Cucoş

    Răspunde

Lasă un comentariu