Rădăcina tuturor relelor

Acesta este un film documentar scris și prezentat de Richard Dawkins, în care se pune problema dacă nu cumva umanității i-ar fi mai bine fără religie sau credință în Dumnezeu. Documentarul a fost transmis prima dată în Marea Britanie,  în ianuarie 2006, în două episoade a câte 45 de minute.  Dawkins susține că titlul Rădăcina tuturor relelor nu îi aparține, ci televiziunea Channel 4 a insistat asupra folosirea acestuia, pentru a naște controverse.

Dawkins a replicat că însăși ideea ca ceva anume să fie rădăcina tuturor relelor este ridicol.  Partea 1: Iluzia lui Dumenzeu explorează credințele nefondate luate drept fapte de multe religii, precum și extremele în care le-au dus unii adepți.

Dawkins dă startul documentarului cu descrierea viitorilor criminali „care vor să ne omoare pe mine și pe tine, și pe ei înșiși, pentru că sunt motivați de ceea ce cred a fi cel mai înalt ideal.” Dawkins afirmă că procesul lipsit de gândire numit credință nu este o modalitate de înțelegere a lumii, ci este în mod fundamental opus științei moderne și metodei științifice, fiind astfel periculos.

În partea 2: Virusul credinței, Dawkins opinează că întregul cadru moral al religiilor este distorsionat și că, doar pentru că știința nu a răspuns încă la toate întrebările despre univers, nu înseamnă că trebuie să apelăm la credință, care nu a dat până acum niciun răspuns important.

6.85

6.85/10 din 52 voturi

Filme similare

18 comentarii la „Rădăcina tuturor relelor”

 1. Asta ai inteles tu! Asta ati inteles voi, faptul de a fi credincios? Pai n-ati inteles nimic! Sinteti orbi si asa ve-ti ramine. Credinta nu te obliga sa nu gindesti, nu te obliga sa faci lucruri necugetate. Omul acapareaza tot, manipuleaza si controleaza in folosul lui.Treziti-va si vedeti credinta asa cum ne-a dat-o Isus. Nimic altceva.E foarte simplu.

  Răspunde
  • Diavolii sunt printre noi, te invit sa stai cu ei in casa zi de zi si sa incasezi agresiuni teribile de ordin emotional, moral si fizic daca ripostezi! Si din cauza varstei (de copil) sa nu poti pleca decat in canal. Iar mai tarziu iarasi sa nu poti pleca caci deja devii decompensat psihic. Unde e Cristosul tau in aceste cazuri mai Haplea? De ce nu se tine Isus de cuvant cand a spus ca unde sunt doi in numele lui e si el si ofera vindecare? Astept sa vad vindecate acele babe moldovence care se taraie pe genunchi in jurul manastirilor si care prin educatia lor egoista, posesiva si narcisista, si-au facut din proprii copii niste alcoolici nevolnici! Credinta in Isus va muri, asa cum a murit si el, iti dau in scris asta. De fapt a prevestit-o Pavel.

   Răspunde
  • Perfect adevarat. Felicitari! Insa tot Biserica e vinovata de orbirea noastra acum in plina perioada de CUNOASTERE !! Tot ce face acum Biserica este pentru acumularea de averi si nicidecum pentru iluminarea oamenilor ! Pacat !!!!!!! MARE PACAT !!!!!!!

   Răspunde
 2. Arata  la inceput faze cu musulmani si evrei, apoi se ia si de catolici , habar nu aveti despre ce vorbiti , sunteti dusi , saraci cu duhul , eu cunosc o gramada de oameni credinciosi si foarte inteligenti , din toate mediile;,credinta nu inseamna prostie, Dumnezeu nu inseamna fanatism si violenta ,m-am comvins de documentarele voastre cat sunt de  bazate…..

  Răspunde
 3.  eu inca nu am vazut filmul,dar sunt de acord ca sub pretextul religiei iti promovezi prostia proprie si a altora,religia este o prostie contagioasa si trebuie eliminata din societate pt a putea evolua la nivele mai inalte.Ca religia nu te obliga a nu gindi este gresit zis….amintitiva trecutul cit a fost religia impotriva evolutiei,ginditiva la Galileo Galilei care sa chinuit sa arate lumii adevarata stare a terei si a planetelor,a riscat rugul……si as da exemple miii,dar ar fi inutil pt niste oameni lipsiti de judecata care se sprijina total in CREDINTA.A fi credincios = 2 lucruri:a fi prost si orb… ginditi-va bine inainte de a mai sustine religia care a facut mai multe victime in lume decit orice razboi civil sau politic,ginditiva la inchizitie care a fost fondata pe dogme credincioase…..personal cine imi zice ca e credincios imi creaza scirba profunda,deja stiu ca nu am cu cine discuta despre tehnica,stiinta,descoperiri in domeniul molecular,energie alternativa etc…a vb cu un credincios inseamna a te limita la la nivelul lui intelectual,a cobori…mult…..foarte mult,citeodata e imposibil

  Răspunde
  • Draguto,mai gandeste-te putin….Cei mai luminati oameni ai lumii au fost credinciosi;tocmai datorita credintei lor sau a parintilor lor, au primit acel har,al inteligentei sau genialitatii.Pana si cei mai intaratati oameni „de stiinta”,in cele din urma, au ajuns la aceeasi concluzie:nu exista nimic fara Dumnezeu!

   Răspunde
   • problema al cui dumnezeu!!! asta nu iti pune o intrebare! sau probabil ca si dumneata ai un dumnezeu personal si atunci nu mai e nimic de zis Dumnezeu sa te ajute!

    Răspunde
   • Ano, ce stii tu despre dzeu?? Doar ce ti-a fost dat cu linguritza cand erai copila prostanaca si te ducea ma-ta mare la biserica, nu-i asa?Asta te-a multumit pana acum cand esti martaloaga si nu te-ai mai ostenit sa citesti…De vrei sa stii, afla ca oamenii aia lumnati de care amintesti tu au fost toti libercugetatori, adicatelea necredinciosi cum ai zice tu asa simplu, dar s-au prefacut pt ca au fost nevoiti ca sa depaseasca timpurile ori ca sa se puna la adapost.Ti-as zice ca tre’sa te faci frate cu draq ca sa treci puntea, dar n-ai intelege.Intre timp mai pupa poala popii!

    Răspunde
 4. unai credinta si alta ii biserica!!! dar sa il lasam pe nanoatomul de cartof in pace!! mai bine teai pune sa iti faci un radio din cartof;) tot ce ii in univers noi nu avem habar!!! suntem k si maimuta care se cauta de purici dar habar nu are de un procesor

  Răspunde
 5. AICI SE CAUTA SA DISPARA ISUS ,……….SI NADEJDEA OAMENILOR SIMPLI SI VIN CU TEORIA BOGATILOR CRACANATI PE CITE DOUA PARTIDE SA NU PIARDA NIMIC ! RUSINE CELOR CU MATERIALUL FILMAT …………..VRETI A SCOATE IN RELIEF DOAR NOCIVITATEA ,INSA EU AM PRIMIT VMINUNEA DE LA DUMNEZEU SI INCA ESTE TOIAGUL MEU DE NADEJDE ! DOAMNE IARTAI SI INDEPARTEAZA DE LA NOI ISPITA !AMIN

  Răspunde
 6. Credinta e in sufletul tau, in inima ta.Puterea credintei si acceptarea Divinitatii ca pe ceva natural care face parte din tine, este drumul catre Trezire.Singurii care ne putem ajuta suntem noi insine, graunte de energie indestructibila, in marele nostru drum spre desavarsire!

  Răspunde
 7. Credinta adevarata in Dumnezeu nu are de-a face cu SOR (societatea ortodoxa romana),al carei scop principal este inavutirea, dublata de distrugerea credintei in Divinitate.Aceasta societate zisa ortodoxa,care-si spune biserica s-a unit cu anticristii care au puterea in tara si jupoaie pielea romanului.Popimea este cea care l-a rastignit pe Domnul Iisus (popii evrei de acum 2000 ani) pentru ca le periclita lor afacerile.Cand in tara se inchid spitale,scoli,gradinite,este distrusa istoria neamului nostru in mod deliberat,este jefuit orice om bolnav aflat intr-unul din spitalele ramase,plaga asta sociala prospera cum nu a prosperat niciodata in decursul istoriei.Cand poporul se zbate in lipsuri,cand nivelul de trai este cel al unei tari africane de-acum un secol,societatea ortodoxa vrea sa construiasca un edificiu mai mare decat capela sixtina de la vatican (si aia ,alti credinciosi ca si astia),vor o catedrala imensa in care sa practice ritualuri pagane,cu numele Domnului pe buze.Biserica adevarata este cand doi sau trei se aduna si vorbesc de Dumnezeu,atat,iar ce este in plus se cheama afacere.In tara avem o „biserica”,adica o cladire a SOR la 1250 de oameni ,sunt aproape 20000 si se mai construiesc in continuare.Datorita astora,numele lui Dumnezeu este hulit,este demonetizat,iar asta datorita faptului ca oamenii gandesc in tipare prestabilite,se uita la tampeniile tv. si nu-si folosesc creierul…este mai comod sa lasam pe altii sa gandeasca pentru noi…

  Răspunde

Lasă un comentariu