Regina Maria a României s-a născut la Eastwell Park în Kent, și a fost inițial Principesă de Edinburg. A fost fiica ducelui Alfred de Saxa Coburg și Gotha, cel de al doilea fiu al Reginei Victoria; mama sa a fost Marea Ducesă Maria Alexandrovna, unica fiică a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. În consecință, Prințesa Maria este nepoata Regelui Edward al VII-lea și verișoara primară a Țarului Nicolae al II-lea și a Regelui George al V-lea.
Regina Maria a fost supranumită de popor „Mama răniților” și „Regina-soldat”, pentru atitudinea ei bravă din timpul Primului Război Mondial, când, alături de doamnele de la curte a lucrat direct pe front în spitale de campanie și a coordonat activitatea unei fundații de caritate.
Logodna
Maria Alexandra Victoria s-a logodit la vârsta de 16 ani cu Prințul Ferdinand de Hohenzollern, moștenitor al tronului României, acesta fiind nepotul regelui Carol I. În 1891, cu complicitatea ducesei de Edinburgh și a lui Wilhelm al II-lea, împăratul Germaniei, Maria îl cunoaște pe Ferdinand de Hohenzollern, urmașul la tronul României.
Primele întâlniri se soldează cu eșecuri, deoarece prințul moștenitor Ferdinand era extrem de timid. În primăvara anului 1892 ducesa de Edinburgh organizează la Munchen o petrecere, unde evident Ferdinand era invitat. Plimbat peste tot cu Missy, împins de la spate de ducesă și de împăratul Germaniei, Ferdinand se hotărăște să îi ceară mâna tinerei prințese britanice. Tatăl Mariei nu a fost deloc consultat în legatură cu posibila căsătorie a fiicei sale cu prințul moștenitor al României.
Acesta avea să recunoască: ca pentru fiica sa mai mare visase la un viitor cu totul diferit. În mai 1892, este celebrată, la Posdam, logodna Mariei cu Ferdinand, la care va fi un absent de marcă, tatăl logodnicei, care astfel își manifestă dezacordul față de această uniune. În Anglia, vestea logodnei prințesei a provocat indignare, acest fapt desprinzându-se din comentariile care s-au făcut la curtea britanică.
Inima Reginei Maria
Inima reginei a fost înmormântată din ordinul ei la Balcic, reședința sa de pe malul Mării Negre. Regina Maria a României Mari a avut ca ultima dorință ca trupul să-i fie înmormântat la mănăstirea Curtea de Argeș, iar inima la reședința de la Balcic. După pierderea Cadrilaterului (1940), inima a fost adusă lângă castelul Bran, a doua reședință a Reginei Maria.
În anul 1968, comuniștii au spart cu răngile sarcofagul de marmură și au luat caseta cu inima. Caseta a fost trecută în Tezaurul Istoric al României, iar inima reginei zace pe undeva, într-o cutie de plastic, în subsolul Muzeului Național de Istorie. Ea a fost scoasa in mod abuziv din cutiile de aur în care fusese adăpostită și transformată într-o relicvă. Oamenii din Bran au făcut numeroase apeluri ca inima reginei să fie readusă la locul ei. O altă posibilitate ar fi ca aceasta să fie redată Balcicului.
cinste cui a postat asa ceva-bravo
Tinara generatie are dreptul sa cunoasca adevarata istorie. Felicitari si mai asteptam si alte documentare despre Casa Regala a României.
Mesaj pentru acel zis „director ” al Muzeului National de Istorie.Sa-mi fie scuzat limbajul, dar acest precupet, care abia stie sa citeasca, in loc sa stea linistit si decent pe timpul discursului celorlati vorbitori, se duce in spatele lor unde, vesel nevoie mare, sta la barfa cu alti ….precum o baba care si-a vandut varza pentru sarmale.Mai „directore” la o asa manifestare, trebuia sa stai teapan si decent la locul tau, si chiar daca te simteai prost ori plictisit, sa-i asculti si pe altii.Nu de alta, dar la cata minte (posibil) ai, oleaca de bun simt nu-ti strica.Sa fiu iertat de limbaj.Da unui asa mahalagiu nu puteam sa-i raspund altcum-va.Vai de asa inteletuali.
Incercati sa faceti un nou film cu aceasta unica,fascinant de frumoasa si inteligenta Regina de obarsii straine,dar mai romanca decat toata Romania,mai ales prin momentul retragerii si(intr un fel) al incercuirii de la Iasi cand capitularea era pe buzele tuturor, dar nu si in inima de leoaica a acestei regine legendare, si apoi momentul Trianon,cand, in prelungirile MECIULUI CUMPLIT DE DUR,DE UZURA, dintre Ionel Bratianu,epuizat si reprezentantii marilor puterii care nu vroiau sa ne dea Dacia Felix,Transilvania cucerita candva de Mihai Viteazul, Ardealul nostru sfant,Regele Ferdinand, a introdus in „teren”,elementul surpriza,unda de soc,arma secreta a seductiei si elocintei,Regina MARIA si printesele sale,ce l facura K O pe Clemanceau,amintindu ne incaodata ca FRANTA prin Napoleon III si Clemanceau,ne au ajutat,ne au iubit cat nimeni altii,ptk fara ei nu aveam binecuvantarile cerului de a avea un mare strateg,strategul Plevnei,Carol I_Ctitorul, apoi,un intregitor de tara Regele Taranilor Ferdinand,o Regina Soldat,Mama Ranitilor, Regina Trianonului….._IAR APOI ,CU TOATE DEFECTELE SI EXCESELE LUI DE NEIERTAT(mai ales comportamentul nedemn, de fiu,fata de Regina Maria),deciziilor politice CRITICABILE PE DREPT,desi se afla IN O EPOCA a puterilor coloniale, A DICTATURILOR LA MODA in care conceptul de democratie fu sugrumat de nazisti,fascisti si bolsevici iar la noi in tara cel de monarhie CONSTITUTIONALA a fost spulberat pt.scurt timp,de Carol II,EL FU TOTUSI UN MECENA AL CULTURII, un rege care a sprijinit cultura enorm,dand posibilitatea aparitiei acelei generatii de aur de neuitat,iar regatul, economico financiar, sa fie in topul european si mondial;_a urmat eroul de la 23 august,fara de care am fi devenit soviet, atunci in 1944,Regele Mihai, care, alaturi de credinciosul sau sfetnic Iuliu Maniu, s au opus trecerii Nistrului de catre maresal si au taxact prin actul de la 23 august in ultima secunda posibila, tergiversarile maresalului de a semna armistitiul pana a nu fi prea tarziu,cand deja era catastrofal de tarziu caci rusii se aflau in tara in drum spre Bucuresti, ravnind sa o”elibereze” ei,prin capitularea tarii,ceea ce ar fi dus la sovietizare ,avand soarta Basarabiei ,ba si mai rau,tara s ar fi destramat,iar diverse regiuni, ar fi fost date vecinilor
Film frumos dedicat reginei Maria a Romaniei .
Dar pacat, ca majoritatea filmelor noastre documentare, sonorul e deficitar….