Tentativa de lovitură de stat din URSS din 1991, cunoscută și sub denumirea de Puciul de la Moscova sau Puciul din august, a fost o încercare făcută de membrii guvernului URSS de a prelua controlul asupra țării și a președintelui, secretarul general Mihail Gorbaciov. Liderii loviturii au fost membri ai Partidului Comunist al Uniunii Sovietice care se opuneau programului de reforme al lui Gorbaciov și noii înțelegeri cu sindicatele, pe care tot Gorbaciov o negociase și care descentraliza o mare parte a puterii guvernului central, transferând-o republicilor.
Ei s-au opus în principal la Moscova, printr-o campanie scurtă, dar eficientă, condusă de Boris Elțîn, care fusese atât un aliat, cât și un critic al lui Gorbaciov. Deși lovitura de stat a eșuat după doar două zile, iar Gorbaciov s-a întors la putere, evenimentul a destabilizat puternic URSS și se consideră că a accelerat atât căderea partidului comunist, cât și dizolvarea uniunii.
După capitularea Comitetului de Stat pentru Situații de Urgență, denumit în mod obișnuit „Grupul celor opt”, atât Curtea Supremă din Rusia, cât și președintele Mihail Gorbaciov au descris acțiunile lor drept o încercare de lovitură de stat.
Realizat de Radu Găină și difuzat la TVR în două epidoade, acest film documentar analizează Puciul de la Moscova și felul cum au fost resimțite tensiunile politice de la Moscova la marginea „imperiului sovietic”, la granițele României.