Piramida deșeurilor – Conspiraţia uzurii morale planificate dezvăluie cum un cartel secret a pus la cale limitarea duratei de viață a electronicelor pentru a-și asigura profitul pe termen lung. Realizatoarea Cosmina Dannoritzer demonstrează, cu argumente solide, ceea ce noi numim uzură morală planificată.
Documentarul combină investigaţia cu imaginile de arhivă şi începe prin a arăta cum, în anii ’20, un cartel a pus la cale limitarea duratei de viaţă a becurilor incandescente mult sub capacităţile tehnice ale acestora. Prin acest plan, firmele îşi asigurau profitul pe termen lung, menţinând constantă nevoia populaţiei de a cumpăra becuri.
Potrivit realizatoarei filmului Piramida deșeurilor, această conspiraţie continuă şi în zilele noastre şi implică şi tehnologia avansată, precum iPod-urile sau alte produse electronice. Uzura morală planificată a devenit o practică de afaceri pe care se bazează întreaga economie modernă. Economiştii şi ecologiştii consideră de că dezvoltarea societăţii actuale este nesustenabilă pe termen lung.
Uzura morală planificată trebuie să ia sfârşit, având în vedere că este imposibil să existe un consum nelimitat de resurse pe o planetă ale cărei resurse sunt limitate. Acest documentar prezintă şi o analiză a cercetătorilor care încearcă să salveze atât economia, cât şi planeta.
Cu titlul original The Light Bulb Conspiracy, filmul documentar a fost lansat în anul 2010, la o televiziune norvegiană.