Părintele Arsenie Boca

“Creştinismul nu e numai o afacere de Duminică, ci e o strădanie de toate zilele”, spunea Părintele Arsenie Boca, cel căruia îi este dedicat acest film documentar. Arsenie Boca a fost unul din cele mai proeminente şi iubite feţe bisericeşti ale Bisericii Ortodoxe Române, unul din cei mai mari duhovnici români.

Hăituit de Securitate, stareţul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus şi apoi al Mănăstirii Prislop atrăgea mii de credincioşi dornici să-i asculte învăţăturile. Un om de o profundă spiritualitate ortodoxă, părintele Arsenie Boca a fost unul din martirii regimului comunist, trecând succesiv prin unele din cele mai înspăimântătoare locuri ale gulagului românesc: Securitatea, Canalul, Jilava, dar şi închisorile din Timişoara şi Oradea.

Născut în 1910 în județul Hunedoara, Părintele Arsenie a fost arestat prima oară pe 17 iulie 1945, dar a fost eliberat după două săptămâni. Trei ani mai târziu a fost arestat din nou, trecând prin chinuri cumplite din cauza torturilor la care a fost supus. Eliberat din nou, Arsenie Boca nu a scăpat de hărţuirile comuniştilor, fiind anchetat în repetate rânduri în anii ’50.

După o viaţă închinată credinţei, Părintele a decedat la 79 de ani, pe 28 noiembrie 1989, neapucând să mai vadă prăbuşirea regimului comunist. Este înmormântat la Mănăstirea Prislop, loc care a devenit unul din cele mai importante locuri de pelerinaj din România.

8.19

8.19/10 din 188 voturi

Filme similare

22 de comentarii la „Părintele Arsenie Boca”

 1. Parintele  Arsenie Boca, cu adevarat un sfant! Speram sa fie canonizat cat de curand. Sfinte Parinte Arsenie Boca, nu ne uitati si pe noi pacatosii!

  Răspunde
 2. pe mine personal,aceste cuvinte m-au cutremurat nespus de mult….incredere mare trebiue sa avem in parintele boca ….asa ne vom schimba constiita sufleteasca!

  Răspunde
  • Asa este si pe mine m-a tulburat profund inregistrarea.Sa ne ierte bunul Dumnezeu pe toti si sa ne ajute sa cernem binele de rau. Parintele a fost un sfant!

   Răspunde
 3. IN LOC SA-SI VADA DE-ALE DUHOVNICIEI ARSENIE BOCA S-A OCUPAT CU „POLITICA”.
  SI NU ORICE FEL DE POLITICA CI O POLITICA NAZISTA MAI PRECIS CEEA CE SE NUMESTE „FUNDAMENTALISM ORTODOX”
  LEGIONARII (CACI „PREA CUVIOSUL PARINTE FACEA PARTE DIN ACEA MISCARE)AU FOST UNA DIN PETELE DE NOROI DE PE OBRAZUL ROMANIEI LA ACEA VREME.
  CRIMELE FACUTE DE EI IMPOTRIVA UNOR PERSONALITATI ALE VREMII(MAGHERU SI IORGA) AU RAMAS RANI DESCHISE …..
  ……ASA CA…..MAI PUTIN CU LAUDELE…..PARINTELE BOCA(CARE NUMAI PARINTE NU A FOST) SI-A MERITAT CU PRISOSINTA ANII DE PUSCARIE SI PRIGOANA.

  Răspunde
  • nu stiu cine sinteti, dar cred ca aveti o mititica cunoastere despre om si O MARE NEIUBIRE PENTRU TARA NOASTRA… legionarii au fost cei ce au iubit tara noastra cel mai mult; ce este pacat, este ca au fost atrasi prin rege de catre nazisti; dar asta nu inseamna nimic; legionarii au fost nationalistii ce ar trebuii sa invete pe toti romanii cum trebuie iubita tara si cit de multa demnitate ar trebuii sa ne tina in pozitie de drepti cind vorbim de neamul nostru romanesc; dv. stimata persoana lipsita de respect fata de cei ce iubesc tara cel mai mult dintre toate partidele politice… ma intreb oare ce sentimente aveti fata de tara si de neam…
   cred ca puscarie ar trebuii sa faca cei ce nu si iubesc tara… si tradeaza neamul prin tot ce pronunta si tot ce fac in viata lor…

   Răspunde
 4. Catre Domnul (doamna) ,,Putin adevar nu strica” (acesta este un pseudonim?)
  Multumim pentru adevarul dumneavoastra; e bine sa ne exprimam in mod liber! S-ar parea ca sunteti foarte sigur de cele afirmate. Daca sunteti urmas de-al lui Hristos, ma astept sa va calauziti dupa ,,legea”iertarii si a iubirii; daca nu, inseamna ca sunteti doar inselat(a). Este trist dar nimeni nu poate invinui un orb pentru orbirea sa. Pace tie!

  Răspunde
 5. daca intr-adevar era „parinte” trebuia sa-si vada de d.zeu si nu de miscarea legionara.din nou va amagiti singuri cu minciuni si dati crezare „adevarului „care va convine…….un adevarat slujitor al domnului nu se amesteca in politica (cu atat mai putin in politica fascista legionara)in care s-a bagat acest fals popa.

  Răspunde
  • esti pe langa complet………parintele Arsenie Boca nu a facut niciodata parte din miscarea legionara si nici nu a simpatizat cu ea! Inclusiv din documentele securitatii care ies la iveala acum se mentioneaza ca „nu a desfasuat activitate dusmanoasa”….nu mai vorbi fara sa gandesti

   Răspunde
 6. uneori nu ne vine sa credem ca am fost contemporani cu oameni sfinti… Probabil ca aceeasi senzatie au avut-o cei de pe vremea rastignirii si invierii lui Iisus. si-au dat seama abia dupa aceea ca L-au avut pe Dumnezeu intre ei… Nu iti dai seama de un om decat dupa ce nu-l mai ai. Si abia atunci iti dai seama de valoarea lui…

  Răspunde
 7. parerea mea este ca acest barbat a fost o fiinta exceptionala, prin interesul ce si l a dat, cu toata viata personala, pusa in slujba omului si ajutorul dat in problemele de viata in care ne putem impotmoli toti, fara veste si cu si fara constiinta;

  un om de exceptie si pentru fortele si darul ce si le-a dezvoltat in cunoasterea omului… si cum cuvintul adevarat, a fost si va ramine Dumnezeu: El Arsenie Boca a facut o incursiune in fiinta omeneasca cu acest dar, intelegind oamenii prin cuvint si dindu-le ajutor tot prin cuvint; cind asculti pe cineva, cuvintele ce le foloseste iti vorbesc despre omul ce ai in fata ta; iar el citea omul privindu-l, ascultindu-l si intelegindu-l… intelegind ochii din ochi… sau intelegind din ochi ochii…iar ochii vorbesc cel mai bine…stia ce se intimpla in viata omului, cunoscind bine energiile fiecaruia…la distanta sau aproape… intra in inima si sufletul omului pentru ca El a iubit omul; iar credinta in El, in Arsenie Boca, ajuta pe toti cei ce il iubesc si au auzit de minunile sale, si stiu ca „””TOTI OAMENII SINT FII OMULUI SI FII LUI DUMNEZEU…””” citat din cartea sa de capatii CARAREA IMPARATIEI ce este un templu de energie divina pus in miinile romanilor… Arsenie Boca a dat romanilor pe DUMNEZEU… cine are urechi de auzit sa auda si cine are ochi de vazut sa o citeasca…

  Răspunde
 8. dupa reclama de inceput cu AXN, se opreste ..nu mai arata nimic, si asta mi s a intamplat la mai multe documentare.ce pot face pt a putea viziona documentarele?

  Răspunde

Lasă un comentariu