Cu titlul original „Paradise or Oblivion”, acest film documentar descrie cauzele care stau la baza dezordinii sistemice în care trăim. Este o pledoarie pentru un nou sistem socio-economic, actualizat la nevoile și cunoștințele actuale.
Realizatorii filmului susțin că trebuie să depășim metodele ineficiente pe care le folosim în politică, sistemul legislativ și economie. Filmul nu se bazează pe opiniile elitei politice sau financiare sau pe așa-zise democrații iluzorii, ci pe menținerea unui echilibru dinamic al planetei care ar asigura, în timp, bunăstarea tuturor oamenilor.
Această alternativă exclude nevoia unei societăți controlate sau bazate pe bani și propune un sistem economic bazat pe resurse.
interesant…..dar din punctul meu de vedere utopic!
Clar ca daca s-ar dori am trai mult mult mai bine, dar ce pacat,suntem doar niste resurse(umane ce-i drept)care sunt exploatate abuziv de stapinii lumii,normal ca ne suna a utopie,la noi starea normala este sa muncesti pe un salariu de nimic,statul sa-ti ia peste jumate din bani,din ce-ti ramine mai te face de 19 procente TVA,pe linga astea mai ai diferite taxe si impozite la primarie,niste accize si alte jmecherii in pretul carburantilor….fereasca sfintu sa ai probleme cu sanatatea ca mai bagi si acolo o coplata,taxe de autostrada,de parcare……..sunt cam slab la matematica……calculati voi cati bani va mai ramin si cate zile pe an munciti pentru voi…..
Umanismul construit cu tehnologia actuală foarte avansată şi care ne menţine cordonul ombilical cu mediul natural de viaţă fără să-l distrugă nu este o utopie! Este sfârşitul „tranziţiei globalizării” pentru oligarhia coruptă (şi-al crizei) democraţiei politice partizane! Din păcate, trecutul adiministrat cu „zăhărelul” banilor şi „biciul” războaielor pentru controlul resurselor nu mai poate fi utopie, ci memorie traumatică perfect evitabilă.
Specia umană este o familie unică de mare diversitate şi, psihologic, fiecare persoană trăieşte ca fiinţă spirituală, culturală – care realizează proiecte cu sensuri comunitare, mari idealuri, speranţe proprii etc. – şi nu doar îşi satisface nevoile biologice (de mamifer) trudind şi plătind cu bani, supunându-se ca victimă oportunistă sau zdrobită.
Fireşte, dacă reduci omul la starea de saţietate a nevoilor de primată, devine utopie toată cultura, tot progresul real. Einstein, Picasso, Kant, Hegel, Fukuyama, Toffler, Freud, Jung ş.a. devin nebuni atipici, iar şmecherii care au manipulat piaţa financiară şi inventatorii armelor nucleare care prăjesc milioane de alţi semeni devin genii etice.
Cine citeşte cărţi, ştie că toate schimbările sociale radicale au fost realizarea unor proiecte-provocări noi care au solicitat comunitatea umană din greu, dar au adus mai multă siguranţă, prosperitate, sănătate şi libertate. Dacă noi, românii suntem indivizi atomizaţi, este explicabil de ce schimbările care au un cod etic de solidaritate comunitară şi instituie un proiect generos pentru alţi semeni apar ca utopii…
UN PROIECT FRUMOS SI CARE DORESC SA-L VAD REALIZANDU-SE IN TIMPUL VIETII MELE.
FELICITARI PTR FILMELE POSTATE!
problema este ca va fi foarte greu de a trece peste dorinta unor indivizi de a domina si conduce pe semeni sai, deci pentru a putea produce aceasta noua viziune asupra lumii va trebui sa incepem de la gradinita prin inocularea noilor valori morale in randul copiilor care sa reuseasca sa creeze noua societate cand vor ajunge la maturitate.Eu cred ca un astfei de proiect va avea succes numai daca se vor forma grupuri de oameni cu ceva potential material pe care sa il puna in comun si sa formeze colectivitati care sa puna in comun resrsele si sa incerce sa isi creasca copii in spiritl noilor principii asta fiindca daca vom astepta de la guverne sa creeze asa ceva inseama ca sfarsitul civilizatiei umane e foarte aproape.Deci se pot gasi oameni suficient de multi care sa creeze grupuri care sa fie semintele viitoarei societati?