Numele Panopticon provine de la termenul folosit de Jeremy Bentham în secolul XIX pentru a desemna o închisoare în care prizonierii sunt monitorizaţi permanent dintr-un punct strategic central al acesteia. Este un concept care semnifică supravegherea totală.
„Nu am nimic de ascuns” este o replică pe care o auzim frecvent de la cei cărora nu le pasă de dezvoltarea exponenţială a tehnologiilor de supraveghere în masă. Este şi una dintre cele mai comune atitudini în Olanda, ţară care se distinge, pe plan european, prin nivelul scăzut de preocupare faţă de subiectul protejării vieţii private şi a temelor legate de monitorizare, control sau reţinere a datelor personale.
Filmul documentar Panopticon pleacă de la această atitudine pentru a arăta pericolele sistemelor tot mai avansate de supraveghere generalizată: în sistemul public de transport, în oraşe și pe internet, prin programe guvernamentale. Astfel, pe măsură ce tehnologia avansează, intimitatea noastră este pe cale de dispariție. Acest film documentar explorează în ce măsură viețile noastre personale sunt afectate de utilizarea de tehnologie invazivă pentru a ne monitoriza continuu.
Panopticon analizează exemple specifice Olandei, cum ar fi sistemul de monitorizare folosit în trenuri. În curând, va fi imposibilă o călătorie fără deţinerea unui card cu cip personalizat. Un astfel de sistem poate fi implementat şi în România sau în orice altă ţară, în viitorul apropat.