Ziduri și umbre: Palatul Mogoșoaia

Langă București, pe malul unui lac superb, o construcție impresionantă amintește și azi de vremurile boierești, cu obiceiuri ciudate, intrigi, decădere și restaurare, la capătul unei istorii tumultuoase: palatul Mogoșoaia. Aici, piatra de temelie a pus-o domnitorul Constantin Brâncoveanu în anul 1698, pentru ca mai târziu, la data de 20 septembrie 1702, clădirea să fie finalizată. Monument istoric cu o arhitectură deosebită, palatul Mogoşoaia a suferit de-a lungul timpului multiple distrugeri şi a fost întrebuinţat în diferite moduri, în funcţie de conducătorii acestuia.

Otomanii au transformat palatul în han după moartea lui Constantin Brâncoveanu, pandurii lui Tudor Vladimirescu şi-au stabilit tabăra aici în timpul Revoluţiei din 1821, iar înainte de Primul Război Mondial, Martha Bibescu a folosit toate resursele, în special cele financiare, pentru a face din palat un loc de întâlnire pentru marile personalităţi ale vremii. Din fericire, a reuşit!

Probabil puţini ştiu că, în timpul în care Martha Bibescu a deţinut domeniul, palatul Mogoșoaia a fost vizitat de oaspeţi de seamă, printre care: regina Maria, regele Carol I, regele Ferdinand, Nicolae Iorga, mareşalul August von Mackensen, Marcel Proust, Winston Churchill, Charles de Gaulle sau Regele Alfonso al XIII-al al Spaniei. De numele palatului de la Mogoşoaia se leagă şi faptul că marele scriitor, Marin Preda, a sfârşit tragic în anul 1980, în una dintre clădirile anexe acestuia.

8.75

8.75/10 din 4 voturi

Filme similare

Lasă un comentariu