Ziduri și umbre: Palatul Mogoșoaia

Langă București, pe malul unui lac superb, o construcție impresionantă amintește și azi de vremurile boierești, cu obiceiuri ciudate, intrigi, decădere și restaurare, la capătul unei istorii tumultuoase: palatul Mogoșoaia. Aici, piatra de temelie a pus-o domnitorul Constantin Brâncoveanu în anul 1698, pentru ca mai târziu, la data de 20 septembrie 1702, clădirea să fie finalizată. Monument istoric cu o arhitectură deosebită, palatul Mogoşoaia a suferit de-a lungul timpului multiple distrugeri şi a fost întrebuinţat în diferite moduri, în funcţie de conducătorii acestuia.

Otomanii au transformat palatul în han după moartea lui Constantin Brâncoveanu, pandurii lui Tudor Vladimirescu şi-au stabilit tabăra aici în timpul Revoluţiei din 1821, iar înainte de Primul Război Mondial, Martha Bibescu a folosit toate resursele, în special cele financiare, pentru a face din palat un loc de întâlnire pentru marile personalităţi ale vremii. Din fericire, a reuşit!

Probabil puţini ştiu că, în timpul în care Martha Bibescu a deţinut domeniul, palatul Mogoșoaia a fost vizitat de oaspeţi de seamă, printre care: regina Maria, regele Carol I, regele Ferdinand, Nicolae Iorga, mareşalul August von Mackensen, Marcel Proust, Winston Churchill, Charles de Gaulle sau Regele Alfonso al XIII-al al Spaniei. De numele palatului de la Mogoşoaia se leagă şi faptul că marele scriitor, Marin Preda, a sfârşit tragic în anul 1980, în una dintre clădirile anexe acestuia.

8.75

Nota: 8.75/10 din 4 voturi

Alte filme interesante

Cultura după gratii

2022
10

O poveste emoționantă despre puterea minții și refuzul de a renunța la valorile umane, chiar și în cele mai întunecate vremuri.

Muzeul Țăranului Român

Documentarul explică ce înseamnă pentru România Muzeul Țăranului Român, unul dintre cele mai ieșite din comun muzee din Europa.

muzeul taranului roman featured.fw_compressed

Nichita Stănescu – Interviu inedit cu poetul-soldat

Un interviu inedit cu poetul Nichita Stanescu, privit de critica literară și de public drept unul dintre cei mai mari scriitori de limbă română.

Muzeul ouălor încondeiate

2019
9.4

Situat în Bucovina, Muzeul ouălor încondeiate este cel mai mare muzeu cu ouă decorate din lume, cuprinzând peste 11.000 de exponate.

Muzeul ouălor încondeiate featured.fw_compressed
>