Open pit – Necrolog pentru Roșia Montană

Tensiunile sociale, sărăcia, pierderea tradiţiilor locale, contaminarea apelor potabile şi bolile reprezintă numitori comuni ai comunităţilor din apropierea exploataţiilor pe bază de cianură. Un film documentar realizat de un grup de jurnalişti de investigaţie, despre efectele pe care le produce una dintre cele mai mari mine de aur din lume, situată într-o zonă cu istorie bogată din Peru, surprinde prin asemănările cu situaţia de la Roşia Montană. Poate materialul jurnalistic să ofere indicii despre soarta comunităţii din Munţii Apuseni?

„Open Pit” (Mina de suprafaţă) este un film documentar lansat în 2011, care îşi propune să ofere o imagine asupra impactului mineritului pe bază de cianură, dincolo de studiile corporatiste. Yanacocha, cea mai profitabilă mâna din America Latină şi a doua ca mărime din lume, este situată la 4000 de metri altitudine, pe culmile Anzilor, la 50 de km de oraşul peruan cu bogată istorie incașă, Cajamarca.

Mina este deţinută în prezent de americanii de la Newmont Mining Corp (51%), compania peruană Buenaventura of Peru şi de Banca Mondială, prin Internaţional Finance Corporation, care deţine 5% şi care ar trebui să reprezinte o garanţie a respectării standardelor etice din domeniu. De precizat este că Newmont deţine şi o participaţie de 13% la Gabriel Resources, în timp ce Bancă Mondială a refuzat să finanţeze proiectul minier din România.

Mina de aur, promisiunea unei vieţi mai bune

Deschiderea exploatării în 1993 a reprezentat pentru comunitatea locală, care practica în principal agricultura de subzistenţă, o mare speranţă pentru dezvoltare economică şi creşterea nivelului de trăi. Şi, într-adevăr, din punct de vedere economic, mina reprezintă un real succes – condiţiile geologice sunt favorabile experţii locali spun că implicarea companiei peruane asigura respectarea standardelor naţionale, iar guvernul este încântat de încasările generate de activitatea economică.

Potrivit politicii de redevenţe, regiunea Cajamarca beneficiază de jumătate din impozitul pe venit plătit de Yanacocha, bani care contribuie la dezvoltarea unor proiecte economice şi sociale, generatoare de locuri de muncă, pentru promovarea educaţiei, agriculturii şi turismului. Conform datelor companiei, Yanacocha lucrează cu 500 de furnizori locali, de unde cumpără totul, de la materiale de construcţii, la echipamente şi servicii de telefonie. Compania a construit sute de kilometri de drumuri în zonă, inclusiv un drum pentru trafic greu, de 40 de milioane de dolari, care asigura accesul la mină.

Mina de aur Yanacocha se întinde pe o suprafață de 23.000 de metri pătrați, unde sunt săpate cinci cariere

În total, valoarea investiţiilor directe depăşeşte suma de două miliarde de dolari, în timp ce profitul sare binişor de şapte miliarde de dolari. Totul, în schimbul unei exploataţii gigant, cu cinci cariere, care se întinde pe o suprafaţă de 23.000 de metri pătraţi. Circa 600.000 de tone de pământ sunt dislocate în fiecare zi, prin explozii controlate. Dintr-o sută de tone de pământ se obţine o singură uncie de aur, echivalentul unui inel.

Prea frumos ca să fie adevărat

Am putea spune că regiunea Cajamarca a făcut un pact avantajos cu diavolul, dar cât de avantajos este, de fapt, acest compromis? În apropiere de piaţa centrală din Cajamarca se afla o clădire din piatră numită „Camera răscumpărării”. În acea încăpere a fost întemniţat, în 1532, regele incaș Atahualpa. El a făcut un pact cu colonialiştii spanioli, promiţându-le că va umple camera cu bijuterii din aur, în schimbul libertăţii sale. Deşi s-a ţinut de cuvânt, spaniolii tot l-au ucis. Iar de atunci, străinii continua să „fure” aurul, se plâng bătrânii locului.

De 20 de ani, de când a început exploatarea zăcământului aurifer, zeci de protestatari au murit în urma ciocnirilor violente cu forţele de ordine. În timp ce mina se extinde tot mai mult, înghițind munte după munte, localnicii rămân fără surse de apă potabilă. Pânza freatică este contaminată, specii întregi de plante medicinale dispar, animalele mor, iar oamenii se îmbolnăvesc. Ocupaţiile lor de bază, agricultura şi păstoritul, sunt ameninţate de noile condiţii de mediu, în timp ce comunităţi întregi care au fost strămutate au pierdut contactul cu vechile tradiţii şi obiceiuri locale.

Localnicii condamnă înșelătoria

Un studiu de caz realizat în anii 2000 de o organizaţie internaţională dezvăluie cum resimt băştinaşii activitatea minieră. Oamenii şi-au vândut pămânanturile pe nimic, deoarece li s-a spus că nu vor fi săpate decât câteva „găuri”, iar activităţile agricole vor putea continua în acel loc. Ei nici măcar nu au înţeles pe deplin conceptul de „vânzare definitivă” a pământului, în condiţiile în care, conform tradiţiilor milenare din comunităţile de pe culmile Anzilor, oamenii fac schimb de pământuri de generaţii întregi, însă continuă să îl folosească în comun.

Apele repezi de munte, pline de duhoare

Râu poluat care curge în apropierea exploatației miniere de la Yanacocha, Peru

În plus, oamenii se plâng de duhoarea apei din râuri, care capătă uneori nuanţe gălbui sau maronii şi care transportă de multe ori deşeuri din zona de exploatare. Totuşi, câteva comunităţi se bazează exclusiv pe această sursă de apă şi au fost raportate multe cazuri de îmbolnăvire a oamenilor şi a animalelor. Într-adevăr, investigaţii ale Organizaţiei Mondiale de Sănătate arata ca apa este poluată cu diferite substanţe toxice, precum cuprul, a căror concentraţie este şi zeci de ori mai mare decât standardele internaţionale. De asemenea, rapoartele întocmite arată că aciditatea apei este deosebit de crescută. În astfel de condiţii, peştii şi broaştele au dispărut, deşi reprezentau o sursă de hrană pentru locuitori.

Un stil de viaţă milenar se stinge

Alte comunităţi au fost strămutate în întregime în Cajamarca, dar le este imposibil să se adapteze vieţii de oraş. Tradiţii milenare sunt pe cale de dispariţie, în timp ce oamenii nu reuşesc să îşi găsească un loc de muncă şi trăiesc din ajutoare sociale. De la începerea exploatării, s-a înregistrat o creştere de până la 20% a numărului de copii abandonaţi, dar şi amplificarea violenţei domestice şi a dificultăţilor financiare. (Sursa)

Vezi și:

Wild Carpathia – un documentar ce prezintă partea “sălbatică” a României, punând accentul pe pădurile din munţii Carpaţi, consideraţi unul din ultimele teritorii sălbatice din Europa. Filmul a făcut furori încă de la început, datorită declaraţiei prinţului Charles, care şi-a subliniat descendenţa din domnitorul român Vlad Ţepeş şi şi-a afirmat interesele pentru această zonă.

8.92

8.92/10 din 13 voturi

Filme similare

10 comentarii la „Open pit – Necrolog pentru Roșia Montană”

  • Respingeti porcaria cu Rosia Montana din toate puterile. Dupa contaminarea masiva cu cianuri in zadar ne mai gandim. Cat despre politicieni…sa bea ei si familiile lor frumoase vreo 5 ani apa contaminata si abia apoi sa decida…

   Răspunde
 1. Respingeti porcaria cu Rosia Montana din toate puterile. Dupa
  contaminarea masiva cu cianuri in zadar ne mai gandim. Cat despre
  politicieni…sa bea ei si familiile lor frumoase vreo 5 ani apa
  contaminata si abia apoi sa decida….

  Răspunde
 2. În ultimile zile am urmărit la 3 posturi de televiziune, pe Facebook filme şi comentarii cu privire la efectul devastator privind Exploatarea de la Roşia Montană de RMGC cu cianurii, şi mă înspăimântă. Sunt de acord ca această activitate să se facă de România cu români! Nu trebuie să ne grăbim, aurul de acolo nu este numai a unei generaţii, ci şi a celor viitoare!

  Răspunde
  • Aveti dreptate .Dar cred ca daca sa avut curajul de a desafia guvernul comunist prin diferite metode ,cred ca toti cei ce se considera romani a-r trebui sa se gindeasca la o viitore lupta de sabotaj in cazul in care am fost vinduti

   Răspunde
 3. Din Pacate pentru noi proiectul Rosia Montana se va realiza .

  Datorita politicienilor incompetenti , deosebit de lacomi si de corupti se va realiza sigur. Omul de rand e foarte usor de manipulat . Nevoia unui loc de munca este doar o portita , spagile date celor care apar in reclamele de la televizor sunt un mic mare atu spre realizare .

  Atentie la rosia montana infara de aur , se mai gasesc si alte metale foarte valoroase gen wolfram ,uraniu Litium etc.

  Peste 90 % din produsele finite ce se vor gasii acolo vor iesii din tara .

  Pentru noi va ramane doar mediul distrus definitiv din cauza ceanurii si carierelor . OAMENI BUNI NU SUSTINETI EXPLOATAREA ROSIEI MONTANE . DUMNEZEU SA BINE CUVINTEZE ROMANIA

  Răspunde
 4. Presa românească vorbeşte despre majorarea acestui procent la 6%, ca
  despre o negociere reuşită, dar se omite să se compare situaţia de la
  noi cu cea din alte ţări. De exemplu, în Africa de Sud, redeventele
  pentru metale preţioase sunt de minimum 20%! În cele 200 de milioane de
  tone de minereu care se doresc a fi procesate cu cianuri la Roşia
  Montana, se estimeaza a fi 1,5 grame de Aur pe tona de minereu şi 11, 7
  grame de Argint pe tonă. Daca nu vi se pare o exploatare rentabilă,
  aveţi dreptate!

  Motivatia pentru acest proiect stă în metalele rare care însoţesc
  zăcămintele de aur: Vanadiu – 2500 grame/ tonă, Arseniu – 5000 grame/
  tonă, Titan – 1000 grame/ tonă, Molibden – 10 grame/ tonă, Nichel – 30
  de grame/ tonă, Crom – 50 grame/ tonă, Cobalt – 30 grame/ tonă, Galiu –
  300 grame/ tonă, Germaniu – 20 grame/ tonă, Wolfram etc. Dacă punem
  aceste resurse în context mondial, epuizarea resurselor de energie şi
  nevoia dezvoltării energiilor regenerabile, a panourilor fotovoltaice şi
  a turbinelor eoliene, descoperim că prima criză cu care se va confrunta
  lumea nu va fi cea petrolieră, cum se tot spune, ci a metalelor
  neferoase.

  Galiul, spre exemplu, care se găseşte la Roşia Montana în cantităţi
  de 300 de ori mai mari decat Aurul, este folosit în fabricarea
  panourilor fotovoltaice şi preţul actual este de 900 de dolari pe Kg!
  Utilizarea lui va creşte, pe măsură ce tehnologiile vor fi perfecţionate
  şi rentabilitatea energiei solare va creşte cu scumpirea
  petrolului! 26% din resursele de cupru extractabil din scoarţa
  Pământului s-au pierdut deja în gropi de gunoi. Închiderea minei de
  Cupru de la Roşia Poieni, pentru a se face loc RMGC, a dus la
  disponibilizarea a sute de muncitori, de care oficialii Gold Corporation
  nu îşi aduc aminte când fac calculele noilor locuri de muncă.

  Răspunde
 5. aurul se poate exploata si in conditii nepoluante dar asta ar insemna mai incetisor asa, pe indelete ….nu sub forma de operatiuni „Hit and Run” facute de firme de apartament de unde a intarcat mutu iapa..
  sa invatam din suferintele altora si sa facem totul ca sa nu trecem si noi prin ele.
  in Tara Motilor e o vorba : fereasca Dumnezeu de mai rau…pentru ca toata istoria acelui loc inseamna haituiri, cuceriri, furturi, oprimari…stiu ei ce aduce „aurul”…..
  trebuie sa facem absolut totul sa impiedicam operatiunea RMGC, nu doar ca financiar e tunul-tunurilor si teapa-tepelor dar vedeti in filmul asta pe viu efectul „ecologic” pana la o distanta de 150 de kilometri si efectele asupra sanatatii oamenilor care se vor intinde de-a lungul a cinci generatii.
  ni se promite „dezvoltare”… ce dezvoltare si pentru cine ca daca ne imbolnavim nu ne mai angajeaza nimeni….ce bani ia Romania, 10 lei pe redevente ca sa platesca 1000 de lei pe ecologizari, reparatii dupa dezastre, despagubiri Ungariei si tratamente medicale fara numar populatiei din 4 judete pe 5 generatii?

  Răspunde
 6. Romania sufera un tratament identic aplicat tarilor cu resurse minerale de valoare strategica ,tari precum Congo,Sierra Leona,tote tarile Africii,tarile Americi de Sud:Venezuela ,Columbia,Brazilia etc.Adica acest tratament este o strategie de saracire a populatiei(norme de la uniunea Europeana-distrugetiva toata industria si lasati producctia ,ori ce fel de productie).Consecinta -tara saraca cu oameni ce pot fi cumparati .Odata cumparati ei se transforma in manageri ai Romaniei,in parlament in mari companii internationale (cind spun cumparati ma refer la faptul ca ei pot acumula averi comparabile cu cele ale regilor).Romania este vanduta .Rusii au profitat din plin de posibilitatea oferita de panorama politica de dupa razboi,si-au luat Uraniu ca sa le ajunga 1000 de ani pe linga tot ce a-u mai luat.Ca-ci daca vorbim de comunismul in Romania pai acest comunism a fost impus si supravegheat cu mana de fier de catre rusi,cei ce le-au usurat munca insa a-u fost calaii scoliti si tinuti ca niste boieri de catre rusi ,adica istoria resurselor minerale a Romanilor se repeta cu alti protagonisti cu metode mai „democratice” aceeasi lupi cu blana de oaie ,ce conteaza comunisti sau capitalisti tot dracu ala e.

  Răspunde

Lasă un comentariu