Filmul Omul superior? contestă ideea că rasa umană este superioară celorlalte forme de viață. Documentarul analizează care este rațiunea pe care se bazează acest sentiment generalizat și aduce în discuție o serie de caracteristici umane care ne-au dus la concluzia că suntem superiori. Filmul încearcă să demonteze pas cu pas toată ceastă teorie.
Bazându-se pe evoluționismul lui Charles Darwin pentru a explica diferențele între specii, nici teoriile despre superioritatea rasei umane nu au o bază reală. Cu toate acestea, ele sunt folosite adesea pentru a justifica dominația asupra celorlalte specii. Potrivit regizorului Samuel McAnallen, nu există specii superioare sau inferioare, ci doar caracteristici diferite ale acestora.
Chit ca suna a naivitate, dar imi place sa cred ca vor veni si vremuri cand oemnii isi vor depasi aroganta de a crede ca sunt buricul Universului. Cand nu isi vor mai crea fiinte imaginare care sa le valideze exsitenta si mai mult de atat rautatea. Cand vor crea solutii ca sa fie umani. E atat ciudat acest termen de „uman”, care ar trebui sa desemneze compasiune maxima si bunatate, dar e contradictoriu, pentru ca totusi omul este singurul animal care poate sa ucida numai din placere. Daca noi chiar suntem o mare civilizatie in acest Univers infinit, cred ca ar fi cazul sa incepem sa dam dovada de acest lucru si sa nu mai distrugem singura noastra casa. Eu personal nu cred ca viata unui om este usperioara vietii orcarei alte fiinte, dar acesta este un aspect la care fiecare persoana trebuie sa ajunga individual. Si da, e greu sa interactionam cu natura fara a face distrugeri, dar cel putin sa facem eforturi minime in acest sens, nu strica deloc.
nu exista viata fara lezarea mediului inconjurator , doar ca noi exageram .
inteligenta umana este clar superioara , chiar daca unele animale au aptitudini superioare celor umane .
Darwin ramane un naturalist de seama , dar teoria lui a cazut de peste 10 ani de zile in lumea stiintifica , chiar daca inca se mai marseaza pe ea
dominatia omului asupra celorlalte fiinte este logica si naturala , doar ca exageram . oare cum ar fi sa fim dominati de alta specie ?
Cred că ar trebui să fim mai atenți la interpretări și speculații. Modul acesta de a pune problema este doar un prim pas către ceea ce azi a devenit fake news. Evident că există și un public țintă care se dorește a fi manipulat. Oare un urs este curios ce se află la 200 de metri sub apă sau cum se vede scorbura lui de la 100 de metri înălțime? Oare acel elefant care desenează, a fost „educat” de mămica lui, sau de un om? Dacă omul a dorit să zboare, a reușit. Dacă o pasăre dorește să zboare cu viteza sunetului, sau la 20.000 de metri, sau să care în spate vreo 500kg ce ar trebui să facă? Poate un câine să comunice cu alt câine? Evident! Instinctiv. Dar dacă cei doi câini sunt unul în București și celălalt în Paris? Cât de tare ar trebui să latre? Este evident că McAnallen nu are capacitatea de gândire a lui Darwin. Și atunci la ce îi folosește să îi atace locul ocupat în istoria științei? Cred că răspunsurile aici sunt multiple și, evident, un posibil subiect al altui film. Documentar, nu științifico-fantastic. (Cred că aici am greșit; un film științifico-fantastic ar fi mult mai credibil decât acesta).
Nu e vorba despre a justifica dominația HSS asupra celorlalte specii.
Gandirea abstracta proprie HS a facut din curiozitate motorul cunoasterii Universului. Nu pare a fi modul firesc al evolutiei pentru ca, odata cu cunoasterea vine si transpunerea in practica in folosul omenirii. La limita, Omul poate deveni un demiurg, deci sa influenteze decisiv si viata si evolutia Universului.
Altfel, nu stiu daca se poate spune despre o specie ca este sau nu superioara. Toate care au supravietuit pana la inteventia directa a omului au facut-o adaptandu-se bine la mediu deci au avut acele caracteristici necesare supravietuirii.