O mai bună sănătate a creierului: Suntem ceea ce mâncăm

Titlu original: Bien nourrir son cerveau

Alimentele ajung direct la creierul nostru. În aceste condiții, ce să mâncăm ca să ne asigurăm că avem un creier sănătos? Multe descoperiri recente au arătat că sănătatea mentală, starea de spirit și capacitatea intelectuală ne sunt direct influențate de ceea ce mâncăm și, uneori, în doar câteva zile. Un motiv în plus pentru a evita „junk food” și pentru a face din ceea ce punem în farfurie un aliat pentru sănătatea noastră intelectuală și mintală.

Știm că anumite alimente ne măresc talia, dar ar putea, de asemenea, să ne micșoreze capacitatea mentală? Știința alimentară a luat o turnură cerebrală, cercetătorii studiind impactul pe care îl pot avea alimentele asupra funcției și vitalității creierului uman. Multe dintre descoperirile surprinzătoare sunt incluse în documentarul edificator O mai bună sănătate a creierului: Suntem ceea ce mâncăm.

Chiar dinainte de a ne naște, hrana pe care o primim ne influențează decisiv dezvoltarea creierului. Într-un studiu efectuat pe 23.000 de femei însărcinate s-a descoperit că ingerarea, în perioada prenatală, a unor cantități mari de alimente dulci și zaharoase a dus la o incidență mai mare de comportamente antisociale și alte probleme cognitive apărute mai târziu în viața copilului.

Deficiențele alimentare au produs consecințe similare la șoarecii de laborator. S-a demonstrat că consumul de omega-3 sub formă de semințe, nuci, pește gras și uleiuri vegetale îmbunătățește proprietățile electrice ale celulelor nervoase din creier. Totuși, prea puțini consumatori beneficiază efectiv de avantajele nutriționale ale acestor alimente în dieta lor zilnică.

Lumea industrializată se bazează foarte mult pe alimentele procesate, inclusiv pe cele care sunt compuse din volume astronomice de sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză. Cercetările indică faptul că aceste alimente produc dezechilibre deranjante în creier, care se exprimă adesea sub formă de agresivitate, apatie și agitație. Într-un studiu, hamsterii care au urmat o dietă strictă pe bază de porumb au recurs chiar la canibalism.

Poate juca nutriția un rol în reducerea flagelului criminalității din societate? Într-unul dintre cele mai fascinante secvențe ale filmului, aflăm despre descoperirile unui cercetător din Olanda care a demarat un studiu ambițios în căutarea unui răspuns.

Filmul prezintă un grup internațional de experți în nutriție care vorbesc despre puterea unei diete adecvate în reglarea stării de spirit, a controlului impulsurilor și a luării deciziilor. Concluziile lor sunt susținute de o serie de experimente de laborator inventive.

O mai bună sănătate a creierului: Suntem ceea ce mâncăm prezintă o perspectivă aprofundată asupra unui domeniu de cercetare în creștere care continuă să descopere noi posibilități. Pe parcursul filmului, înțelegem importanța nutriției și aflăm cum am putea fi capabili să ne „reeducăm” creierul pentru a căuta alternative mai sănătoase.

9.53

9.53/10 din 15 voturi

Filme similare

Lasă un comentariu