Descrierea filmului
Filmul documentar Navigatori care dispar este o cronică despre dispariția plutașilor de pe Bistrița odată cu construirea hidrocentralei de la Bicaz. Realizat în anul 1965, documentarul face o incursiune în viețile plutașilor – tăietori de lemne – din satul Ciocănești, din Bucovina, cei care transportau buștenii pe văile repezi ale râului Bistrița Aurie.
Până la construirea sistemului hidroenergetic de la Bicaz, transportul lemnelor pe calea apelor era o îndeletnicire comună locuitorilor de pe valea Bistriţei din Suceava şi Neamţ. Plutăritul avea reguli stricte, iar sezonul însemna 26 de săptămâni pe an.
Aşezarea lemnelor în plute nu se făcea oricum, ci după anumite reguli, pentru o eficientizare a transportului, şi pentru a nu crea probleme plutaşilor la pragurile râului. Nu se transportau niciodată lemne de foioase cu plutele, deoarece acestea, fiind prea grele, se scufundau.
Vezi și:
- Cum trăiau românii din Maramureș în anii ’60 – un scurt film documentar realizat pentru a fi proiectat în școlile americane, care surprinde greutățile de zi cu zi din viața unui băiat român și a familiei sale din Maramureșul rural al anilor ’60;
- Satul de demult – un documentar–elogiu conceput să conserve ceea ce a mai rămas din viaţa satului de odinioară şi să repovestească tainele vieţii de altădată: De ce îşi împleteau fetele cununi în zilele de Sânziene? Ce înseamnă „ropotinul ţestelor”? Cât de complicat este un război de ţesut?