Ce se ascunde în spatele mitului Maria Tănase? Care au fost ingredientele care au transformat-o din cântăreața din mahalaua Cărămidarilor în muza lui Constantin Brâncuși? La aceste întrebări (și la alte câteva) încearcă să răspundă Istorie și mit – Maria Tănase, serial de film documentar în trei episoade.
„Domnișoară cântăreață, sunteți o pasăre măiastră”, îi spunea Nicolae Iorga, în 1938, la cunoscutele cursuri de vară de la Vălenii de Munte. Interpreta cântului popular Maria Tănase s-a născut la 25 septembrie 1913, în vechea mahala a Cărămidarilor, un cartier de pe malul Dâmboviței, unde „am crescut printre cântece și flori”, după cum povestea chiar ea.
„Trebuie să-ţi mărturisesc că nu cânt niciodată un cântec pe care să nu-l iubesc”, zicea, într-un interviu, Maria Tănase. Acest devotament este şi motivul pentru care a devenit – așa cum o descria dirijorul Theodor Rogalsky – „un fenomen”. Un fenomen care a cucerit o lume întreagă. La 21 de ani câștiga preselecția pentru Teatrul de Revistă condus de Constantin Tănase, în 1938 debuta la Radio, ca un an mai târziu să ajungă la Expoziția Internațională de la New York. Acolo, i-a cântat chiar președintelui american, Franklin Delano Roosevelt.