„Mari români” este titlul unei emisiuni produse în anul 2006 de Televiziunea Română sub forma unei campanii publice de identificare a celor mai mari români din toate timpurile. Inspirându-se din versiunea britanică a emisiunii „100 Greatest Britons”, TVR a întocmit topul 100 al celor mai mari români, pe baza votului exprimat de telespectatorii români care au dorit să-și exprime preferințele prin internet, sms sau telefon. În acest Top 100 au fost cuprinse atât persoane reale, cât și personaje imaginare (Bulă), care reflectă modul în care publicul a perceput acest sondaj.
În data de 21 octombrie 2006 TVR a anunțat numele celui mai mare român ales de cei care au votat, și anume Ștefan cel Mare. Mihai Viteazul „a câștigat” locul patru în clasamentul marilor români.
Actorul Mircea Diaconu, prezentatorul episodului dedicat lui Mihai Viteazul, spune că filmul nu este un documentar științific, obișnuit, un documentar rece, cu o foarte mare doză științifică, ci unul emoționant, ce se constituie într-o pledoarie pentru subiect. „Este ca un fel de clip de publicitate politică, atâta vreme cât am încercat să facem imagine personajului principal; este un documentar artistic şi nu unul clasic; aici se intră în poveste, în epocă, se iese din epocă, se comentează”, spune Mircea Diaconu.
Tot Mircea Diaconu povesteşte că, la Neajlov, „era să mă înglodez şi să nu mai ies din mlaştină, ca şi oastea turcă. Trebuia să filmăm o scenă în care eu, cu pantalonii suflecaţi, mergeam prin mlaştina de la Neajlov, dar era atâta mlaştină încât m-am agăţat cu mâinile de spaimă să nu o păţesc şi eu. Ar fi fost şi o şansă să găsesc dinţii lui Sinan Paşa, pe care i-am căutat, dar nu i-am găsit”, a povestit Diaconu, zâmbind. (Surse: 1, 2)
La minutul 22 se mentioneaza unirea de la 1859 si independenta fata de turci la 1877, sub domnia lui M. Viteazul – nu cumva e o greseala, avand in vedere ca anii domniei sale sunt 1593-1601?