Macauba

În încercarea de a promova producătorii români de filme documentare, vă prezentăm și un film cu temă ecologică realizat de Fundația Terra Mileniul III.

Dorim, prin acest demers, să-i încurajăm pe cei care au ceva de spus și care au ales filmul documentar ca modalitate de exprimare. Astfel, puteți urmări în cele ce urmează documentarul Macauba, în regia lui Antonio Martino.

„Macauba este o poveste din Minas Gerais, Brazilia, o zonă în care se cultivă intensiv trestia de zahăr, soia și alte plante oleaginoase destinate producerii de biocombustibil.

Departe de a fi o panoramă și un tur turistic al Braziliei, filmul spune o poveste despre lupta pentru pământ, despre exploatare, rebeliune și eliberare. Povestea unor oameni care au învățat să cucerească pământul, metru cu metru, cu sacrificiu și dedicație.
Astăzi, în Brazilia, se încearcă o nouă cale: crearea unei legături între producția de biocombustibil, protecția mediului și reducerea sărăciei. Dar această nouă cale pornește de la o realitate crudă pentru secolul XXI: muncitorii de pe câmpuri au statut de sclavi. Muncesc până la 20 de ore pe zi, trăiesc în condiții inumane și nu au dreptul să părăsească proprietatea pe care muncesc.

Pe de altă parte, un proiect legislativ propune ca fermierii brazilieni să producă 30% din biodisel la nivel național, lucru imposibil, după cum susțin specialiștii. O soluție însă poate fi cultivarea plantelor energetice specifice acestor zone. Macauba este una dintre ele. Macauba este o plantă sălbatică din regiunea Paranajo, iar cultivarea ei la scară largă este privită ca o soluție pentru regiune, o soluție lipsită de neajunsurile trestiei de zahăr, cultivată în același scop. Macauba nu necesită investiții mari, substanțe chimice pentru fertilizare și poate crește pe soluri sărăcăcioase. De aceea, pentru țăranii brazilieni, Macauba ar putea fi viitorul.

Documentarul a fost produs în cadrul proietului Energizing Development realizat de GVC ONLUS și cofinanțat de Uniunea Europeană, în pareneriat cu Fundația Terra Mileniul III, Asociația Alma Ro, Universitatea din Bologna, Organizația Oikos și Clubul Ecologic Transilvania.

7.33

Nota: 7.33/10 din 9 voturi

Alte filme interesante

Mierea nebunilor: Culegătorii de miere halucinogenă

2013
10

Cunoscută ca „miere nebună” sau „mierea nebunilor”, substanța halucinogenă este produsă de cele mai mari albine sălbatice din lume.

De ce trăim de azi pe mâine

2022
8.41

De ce trăim de azi pe mâine explorează traumele economice din ultimele cinci decenii care au modelat profund mentalitatea românilor.

Dictatură, paranoia, foamete: Bun venit în Coreea de Nord!

2010
9

Mai mulți turiști francezi decid să plătească 8.500 de euro ca să petreacă o vacanță de trei săptămâni în Coreea de Nord, unde au parte doar de... surprize.

dictatura paranoia foame coreea de nord feature

Namibia, Cazanul Diavolului

2022
6.08

Documentarul prezintă frumusețea, diversitatea, dar și extremele vieții din Namibia, un ținut al contrastelor.

namibia cazanul diavolului
  • Filmul este pura PROPAGANDA. Ecologia ucide specii printre care si pe noi si distruge locuri de munca pentru oameni in folosul Corporatiilor care incearca sa faca monopol pe productia de hrana si a produselor de larg consum care in 80% din cazuri provin din petrol.

  • >