Realizat de Radu Găină și difuzat de TVR, documentarul Lumea și noi: Petra versus Sarmizegetusa prezintă două orașe antice mărețe care au intrat sub stăpânirea Imperiului Roman în același timp, în anul 106.
Petra, vechea capitală a regatului nabateenilor, care îi spuneau Raqmu, este un sit arheologic important din Iordania. Denumirea Petra provine de la cuvântul grecesc care înseamnă piatră, iar numele se potrivește perfect. Nu este un oraș construit cu piatră, ci literalmente sculptat în piatră.
În anul 106, probabil după moartea ultimului rege nabatean, Rabbel al II-lea Soter – întrucât se pare că nu a existat nicio luptă – regatul a fost anexat prin ordin al împăratului roman Traian, acțiune care a fost realizată de Cornelius Palma, guvernator în Siria.
Sarmizegetusa a fost cel mai important centru militar, religios și politic al dacilor. Înălțată pe vârful unui munte, cetatea a fost nucleul sistemului defensiv strategic din Munții Orăștiei, care cuprindea mai multe cetăți.
Capitala a atins momentul de maximă înflorire sub Decebal, care a fost învins de Imperiul Roman după războaiele din anii 101-102 și 105-106, conduse de împăratul Traian.
Aberații despre „daci”. Strămoșii noștri nu tăiau mielul prin înjunghiere în inimă, nu dansau ca tembelii sau drogații, nu-și sacrificau copiii.
O însăilare cu pretenţii educativ – istorice. Mai nimic despre civilizaţia dacilor, ceva enumerări mai mult degradante susţinute de nişte imagini şi un fond sonor total neadecvate unui material cu pretenţii educative. Bănuiesc că acest proiect cinematografic a fost realizat de o echipă ce-şi susţinea examenul de corigenţă. Păcat de ei că nu au reuşit să-l promoveze. Poate data viitoare.