Moștenirea clandestină: KGB și războiul secret împotriva României

Moștenirea clandestină este un film documentar serial în 10 episoade despre adevăruri incendiare, disidență și dezinformare, despre un război mai puțin cunoscut, care a avut ca țintă România; despre adevăruri incomode despre spioni, dezertori, agenți dubli, operațiuni secrete şi figuri controversate: Caraman, Pacepa, Bodnăraş; despre oamenii Cominternului. Un film documentar despre ultimii 70 de ani de istorie, despre o Românie altfel decât cea pe o știm din manuale.

Opiniile unui american (Larry Watts) despre istoria României în războiul secret și a Blocului Estic, completate, confirmate sau contestate de istoricii noștri (Florin Constantiniu, Dinu Giurescu, Mihai Retegan, Ioan Scurtu, Cristian Troncotă, Laurenţiu Constantiniu).

Americanul Larry Watts ne propune o reconsiderare a ultimului secol de istorie, în baza documentelor desecretizate din țările Pactului de la Varşovia. Realizat pe baza informațiilor incendiare din cartea „Ferește-mă, Doamne, de prieteni” (disponibilă aici), documentarul scoate la lumină un adevărat război clandestin al blocului sovietic împotriva României, bazându-se pe arhivele serviciilor secrete. Timp de zeci de ani, noi, românii, ne-am întrebat de ce nu mai vin americanii. Moștenirea clandestină oferă câteva răspunsuri…

7.87

7.87/10 din 174 voturi

Filme similare

16 comentarii la „Moștenirea clandestină: KGB și războiul secret împotriva României”

  1. DL. Roncea, Pt complet. dv. la istorie intrati pe Paralel history project.com #2 hruschev  retrage trupele Russ. din Rom. Gasiti acolo multe despre  Hist. Rom.

    Răspunde
  2. Dupa ’81 nu mai apare nici o informare despre relatiile Ceasusescu -USA, iar in ’85  apare Gorbaciov pe scena . Deci Ceausescu a „simtit” ca rolul lui s-a terminat intre cei doi giganti si a incercat crearea unui al treilea jucator mare cu lumea araba??? Cu interese si in lumea a 3a din Africa?!?! 
       Si a  firsit in stil kgb- nu trebuie sa ramina martori si …nu ne uita si nu ne lasa din mina!
     Dacia a rezistat mai multe milenii in istorie si va exista indiferent de presiunea si vointa vecinilor! E adevarat ca nu totdeauna a avut o atitudine atit de verticala dar un „taran”- cizmar a reusit sa fie un jucator important in politica externa , lucru care a fost mereu subliniat ca romanii au gasit intotdeauna solutii ingenioase la situatiile impuse!
     Iar aceasta carte subliniaza in mod pozitiv colaborarea americna in vederea imbunatatirii imaginii USA in Romania unde deja sint destule voci contra, fara a fi kgbiste – oricum e un efort care merita apreciat!
     

    Răspunde
  3. Prima parte poate sa fie o revelatie pentru domnisoara blonda sau pentru simpaticcul Larry dar nu spune mai nimic

    Răspunde
  4. MULTUMIM PENTRU TOTI CEI CARE SI-AU SACRIFICAT VIATA PENTRU INDEPENDENTA ROMANIEI.!DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA IN PACE!!

    Răspunde
  5. Foarte interesant documentarul. Sunt convins ca toate manualele noastre de istorie trebuiesc arse si facute altele cu adevarata istorie de dinaintea dacilor poate chiar de la migrarea triburilor. SI formarea limbii latine iar e o minciuna

    Răspunde
  6. Ceea ce nu trebuia sa se intample dupa 89′,s-a intamplat: Romania nu mai este un jucator ci a devenit un obiect….de ce?! E greu de raspuns,dar una din principala cauza a fost ca acesti „conducatori” post-revolutie [daca se poate numi asa!] nu au fost adevarati patrioti si iubitori de tara…..Toti au preferat sa-si puna interesele personale inaintea celor ale tarii,iar asta va distruge Romania,incetul cu incetul……Ducem lipsa de un lider national si patriot, care sa-si iubeasca poporul si tara si sa actioneze ca atare! Restul?? Vin americanii,democratie etc.etc.sunt povesti de adormit copii!

    Răspunde
  7. Interesant.
    Spiritul national trebuie reactivat tocmai ca spiritul nationalist, prosovietic sa nu ne faca si mai rau. Patriot, dar nu idiot!
    Nu ungurii sunt problema, ci o mare putere de la Rasarit care manevreaza in continuare ura si dezbinarea in regiune.
    Iliescu, cel care l-a omorat pe Ceausescu in ziua de Craciun, conduce si azi PSD, un partid prosovietic – asta e problema. Vedeti cate statii de benzina rusesti apar in fiecare zi pe teritoriul romanesc!
    De aici noi nu vom dispare, Rusie draga!

    Răspunde
  8. ….Si inca ceva:
    „Pacepa tradator” – cui serveste? Pacepa a tradat un sistem, nu pe Ceausescu sau Romania, domnule istoric.
    Ceausescu o fi fost un independent, dar mai stalinist decat Papa, Ceausescu a fost un criminal inainte de a veni Gorbaciov la putere – nu mai intoarce-o, draga istoricule!
    Comentariile expertilor romani alaturi de cele ale profesorului american le vad ca pe o incercare de a reevalua istoria alaturi de o voce din Occident – nu prea reusita – romanii care participa la acest film sunt mult prea ceausisti…, poate fara voia lor, dar asta reiese.

    Răspunde
  9. Daca Gorbaciov si Ceausescu erau inamici in 1989 si Gorbaciov si KGB erau quasi-inamici tot in 1989, nu mi se pare logic ca revolutia din 1989 sa fi fost aranjata de KGB. N-ar fi trebuit ca KGB-ul sa fie aliati cu Ceausescu pentru a pastra comunismul adevarat, conservator, in fata perestroikai lu’ Gorbaciov? Sau revolutia din 89 a fost mana oamenilor lui Gorbaciov, ca sa-si arate puterea in fata KGB-ului? Idei interesante in documentarul acesta care joaca pe nationalismul romanilor in lupta cu toti vecinii. As vrea sa vad unde si-a facut Larry Watts PhD-ul, pentru ca n-am gasit informatia asta. Munca sa la RAND Corporation – think-tank ideologic republican- in 1989 e de asemenea interesanta, ca si faptul ca a putut face cercetarea in Romania comunista. As vrea sa-i vad dosarul de la Securitate (care exista, cu siguranta) ca sa inteleg care sunt interesele domniei sale. Cand lucrezi la RAND, ai si interese, in afara de cele academice…

    Răspunde
  10. americanul nu a cunoscut „din interior” starea poporului,caci presupunem ce trai avea dumnealui cand locuia in Romania.Oricum daca sunteti atenti la ce spunea Ceausescu cand a fost judecat,el avertizeaza ca „agenturile straine” sunt vinovate de starea aceea.totusi privim la Romania anul 89′ si Romania anului 2013 si nu avem cum sa nu remarcam ca :1.suntem mai saraci 2.suntem mai dezbinati 3.suntem cu vreo 6 milioane mai putini 4.suntem in curs de tiganizare 5.suntem in continuare usor de dezinformat si de manipulat

    Răspunde
  11. Ideea de baza a acestui documentar,dincolo de conspiratii si jocuri de culise este ca suntem condamnati sa ne ducem crucea singuri,ca in mai toata istoria dealtfel.Nevoiti,de fiecare data sa fim pasati intre puteri si sa ne strecuram printre conjuncturi istorice, cel mai adesea nefavorabile,este o minune ca inca mai avem o identitate nationala,sau poate ca e doar inertia,avand in vedere lipsa acuta de patriotism de care acest popor sufera de ceva timp si caracterul sau,imi pare rau s-o spun,coruptibil si usor de manipulat.Atat timp cat OMUL SOVIETIC ne va veghea indeaproape, nu putem spera decat la cel mult,un fals sentiment de libertate si o iluzie a unui stat suveran.

    Răspunde
  12. Nu stiu daca au fost selecatate comentariile sau acestea sunt toate. Sunt destul de putine si nu se pot trage concluzii. Mi se pare interesant sa remarc totusi ca din 15 comentarii fiecare vine cu cate o ideie ca si cum celelalte n-ar exista. Nimic nu se coaguleaza nici o idee nu se adopta sau combate nu se genereaza nimic Asa cum spunea un psiholog care vorbea despre poporul roman noi suntem mai degraba o populatie gregara si nu un popor. Nu formam o entitate care are simboluriri, valori si aspiratii comune care sa ne putem organiza si care sa poata alege sa-si inteleaga, sa-si asume destinul si sa poata lupta pantru ei afirmandu-l si afirmandu-se in lume.
    Ne-am batut joc de tot si de toate si am distrus tot in jurul nostru. Un singur lucru am invatat de la latura latina a firii nostre: Unde este bine, acolo este patria! Cred ca deja copii imaimte de a se naste se gandesc unde sa plece din aceasta si cat mai dedparte de ea. Aveti grija cum ganditi si va exprimati! Putem da vina pe oricine dar nu uitati ca, asa cum se spune si pe drept cuvant: „Fiecare popor isi merita soarta, cel putin pentru faptul ca nu a fost in stare sa-si cladeasca una mai buna!

    Răspunde

Lasă un comentariu