Istoria trupei Phoenix

Un film documentar realizat de TVR despre Phoenix, cunoscută în Occident ca Transsylvania-Phoenix, cea mai titrată formație românească  de muzică rock. Înființată în 1961, la Timişoara, Phoenix a debutat un an mai târziu și a devenit un deschizător de drumuri în muzica adresată publicului larg în România celei de-a doua jumătăți a secolului XX.

Membrii formației au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului; traseul a pornit de la muzică beat, evoluând spre rock psihedelic și de aici către hard rock, cu câteva experimente de rock progresiv. În anii 1970, efectele schimbărilor politice din ţară asupra vieții culturale au adus la destrămarea multor formaţii de gen.

Între cele care au continuat prin adoptarea unui stil nou, Phoenix a avut una dintre cele mai neaşteptate evoluţii, dând naştere subgenului rock numit etno rock (inspirat din folclorul românesc autentic, comparabil cu celtic rock-ul iniţiat de formaţia irlandeză Horslips cam în aceeași perioadă).

9.02

9.02/10 din 61 voturi

Filme similare

2 comentarii la „Istoria trupei Phoenix”

  1. Phoenix ramane Phoenix. Orice ar zice unii despre N. Covaci…dar fara el Phoenix nu ar mai fi existat de mult. Am crescut cu ei si cred ca si voi murii cu ei…..!!

    Răspunde

Lasă un comentariu