Idei periculoase

Titlu original: Dangerous Knowledge

Există, oare, în matricea legilor care fac ca lumea noastră, realitatea, să funcționeze, anumite întrebări prea periculoase pentru a fi puse? În Idei periculoase, David Malone analizează  destinele tragice a patru mari matematicieni pe care obsesiile pentru descoperirea legilor naturii i-au făcut să înnebunească și să se sinucidă.

Documentarul Idei periculoase începe cu povestea lui George Cantor, marele matematician a cărui operă s-a dovedit a fi fundamentul pentru o mare parte din matematica secolului XX. Cantor era convins că este mesagerul lui Dumnezeu și, în cele din urmă, a înnebunit încercând să își dovedească teoriile infinitului.

Lupta lui Ludwig Boltzmann pentru dovedirea existenței atomilor și a probabilității l-a făcut în cele din urmă să se sinucidă. Kurt Godel, confidentul introvertit al lui Albert Einstein, a dovedit că întotdeauna vor exista probleme care nu pot fi rezolvate prin logica umană. Viața lui s-a sfârșit într-un ospiciu unde a ales să moară de foame.

Idei periculoase pentru mintea umană

În fine, Alan Turing, marele spărgător de coduri de la Bletchley Park (savantul care a descifrat codurile secrete ale naziștilor și mecanismele  mașinii de criptare și decriptare Enigma), părintele informaticii, homosexual, a murit încercând să dovedească faptul că anumite lucruri nu pot fi dovedite.

Documentarul face referire și la ultimii dintre savanții care au continuat să se încerce să dovedească existența, în matematică, a unor adevăruri pe care mintea umană nu le poate pricepe. Printre aceștia se numără Greg Chaitin, matematician angajat la IBM – Centrul de Cercetare TJ Watson și Roger Penrose. Idei periculoase ridică niște întrebări extrem de profunde despre adevărata țesătură ce stă la baza realității fizice, la care matematicienii încearcă încă și astăzi să răspundă.

7.54

7.54/10 din 28 voturi

Filme similare

5 comentarii la „Idei periculoase”

  1. Un documentar cu adevarat magnific, despre logica si ilogica certitudinilor si incertitudinilor in care noi oamenii traim cu ele in viata de zi cu zi. O parere pur personala, legata de acest superb documentar este ca cele doua elemente de baza, de care toti acei mari matematicieni s’au ocupat tot restul vietii, cred ca se impletesc intr’un mod atat de abscons incat omul la un moment dat nu’si da inca seama de subtilitatea acelei granite. Poate ca intr’o buna zi ne vom da pe deplin seama de adevarul suprem spre care tindem sa’l aflam de la inceputul lumii si pana astazi!

    Răspunde
  2. raspunsul e simplu , daca 1+1 =2 atunci cele doua cercuri cu valoarea a1, b1 care se impart in 100 fiecare , au toate 100 de parti de valoarea 0.01 si niciuna nu are valoarea de 0.009999 ca sa lase loc pentru alte 100 de impartiri , deci daca 1 vrem sa fie +1 = 2 atunci valoarea 1 trebuie sa fie 1

    Răspunde
    • daca vrei sa pui un creon pe masa , atunci trebuie sa il pui pe masa nu doar sa ii dai drumu din mana , pentru ca spatiul dintre mana ta si masa e eroarea care poate face diferenta , , iar in spatiul respectiv poate sa intre daca e si alte persoane , dar daca il pui tu cu mana ta pe masa e pus si acolo ramane

      Răspunde
  3. Un copil sapase cu manutele lui o gropita pe malul marii , cara cu o galetusa apa din mare sa o umple . Intrebat de un ganditor ce vrea sa faca ,copilul spune ca vrea sa mute apa din mare in gropita lui . Ganditorul este pus in fata ,nemarginirii lui Dumnezeu care a creat pamantul si tot ce se vede si ce nu se vede in comparatie cu mintea limitata a omului

    Răspunde

Lasă un comentariu