Goţii sălbatici

Filmul documentar „Goţii sălbatici” face parte dintr-o serie de filme narate de Terry Jones, care prezintă istoria Romei Antice din perspectiva barbarilor. O combinaţie rară de cercetări istorice şi charisma şi umorul lui Terry Jones fac din acest documentar un film esenţial pentru pasionaţii de istorie.

Acest al doilea episod al seriei, „Goţii sălbatici”, prezintă o faţă mai puţin cunoscută a acestui popor. Scriitorii romani ne-au lăsat moştenire o imagine a barbarilor din nord – germanii, dacii şi goţii: primitivi păroşi, necivilizaţi. Terry Jones ne arată că popoarele barbare din nord nu doar că nu erau nişte sălbatici brutali, ci erau foarte admirate în Roma pentru capacităţile lor de luptă.

Ele au devenit cruciale pentru apărarea Imperiului Roman şi au devenit, mai târziu, la fel de romane ca romanii îşişi. Celelalte episoade ale seriei dedicate barbarilor sunt „Celţii primitivi”, „Barbarii inteligenţi” şi „Sfârşitul lumii”. Consultant în realizarea lor a fost profesorul Barry Cunliffe, de la Oxford University.

7.22

7.22/10 din 55 voturi

Filme similare

32 de comentarii la „Goţii sălbatici”

 1. civilizatia daca a fost distrusa si dacii exterminati, dacii erau barbari nespalati, dacii copiau civilizatiile vecine, nu s-a mai ales nimic de ei….stereotipii repetate precum repeta cucul cu-cu….

  Răspunde
  • Dupa o minte creata ca a ta nu vad ce as mai putea adauga…Si totusi imi iau inima in dinti si o fac: 20 de trupe auxiliare din daci, vre-o trei rascoale, urmele civilizatiei dacice pana azi, imparati ce se laudau cu filiatia dacica…etc.
   Te referi la acea civilizatie si teritoriul ei, unde descoperirile arheologice au gasit mai multi dinari decat in toate provinciile romane vecine, pana la cucerire? Banui ca nu stiai ca barbarii astia foloseau…sapunul. Sau ca, complexul din muntii Orastiei depaseste ca si forta de munca si material, construirea piramidei lui Keops de departe? Mama lor de nespalati…Te repeti, te repeti, te repeti…ca toti cei pe care ii suporti cu teoriile lor bolnave de care vad ca si tu te-ai molipsit….

   Răspunde
   • Salutare, eu cred ca ati inteles gresit ce vroia sa zica „adrian”, probabil a enumerat stereotipurile folosite de istoricii straini referitor la poporul dac. Nu mi se pare ca e de acord cu aceste afirmatii, doar lea afirmat. Oricum noi ca romani trebuie sa ne mandrim cu stramosii nostrii, dar din pacate majoritatea populatiei seamana mai mult cu descendenti ai tiganilor. Ca sa nu mai zic de jegosii care ne conduc. Complexul de la Sarmizegetusa din Muntii Orastiei ar trebui sa fie obiectiv turistic international, nu sa zaca in paragina si degradare continua. Pacat, pacat, sper sa mai fie acolo ca sa il vada si copiii si nepotii nostrii, nu din poze ci pe viu. Dacii nu au murit, traiesc si in ziua de azi!

    Răspunde
  • Mai pacala intoxicat , afla ca dacii au lasat o mostenire grea urmasilor care nu au fost in stare sa o conserve darmite sa o mai si sporeasca.
   Fara sa te  supar tie ti-e  frica sa mergi la baie in casa in toiul noptii  dar sa mai fii in stare de fapte marete cum au facut stramosii nostri.
   Daca te uiti mai atent la costumurile populare la muzica populara la jocurile si obiceiurile noastre poti cu usurinta sa vezi ca dacii nu au disparut nici astazi , si nu vor disparea .
   Nu pot  ca sa nu te trimit sa studiezi istoria adevarata a tarii incepand de la dacii, si dupa ce vizitezi Sarmisegetuza , complexul din Gradistea Muncelului muntii Orastie ai sa-ti dai seama de gafa comisa.
   Peste tot in tara sunt urme ale dacilor CEI MAI VITEJI SI MAI DREPTI  DINTRE TRACI, iar toate regiunile istorice care alcatuiesc Romania sunt de fapt vechile triburi dacice unite sub comanda lui Burebista , Decebal etc.
   Dacii au constituit un reper ptr numeroase popoare (vezi zidul lui Hadrian  Anglia )ETC
   Numai bine scuze ptr greseli si eventual ptr ofensa.

   Răspunde
   • Din pacate are dreptate,nici tracii si nici dacii,nu au fost niciodata popoare asa zise „romane”.Dacii sint „cei mai viteji” dintre traci,
    numai ca tracii erau ramura cea mai sud vestica a scitilor,care dupa
    cum se stie de la autorii antici greci,n-au fost niciodata si nicidecum
    popor romanic,dimpotriva.Si nici nu vorbeau vre-o limba „romanica”
    (in cazul de fata Latina).In istorie sint numeroase cazuri,cind un popor isi pierde limba,Ex.bulgarii,care venind din Asia sud centrala in Balcani,si-au pierdut total limba hunica,si au adoptat o limba slavica,numai numele le-a mai ramas.Alt caz cunoscut erau francii,
    care original sint un popor germanic,si singurul germanic,care si-a
    pierdut limba si a adoptat o latinizare,devenind francezii de azi…
    Sugestia e,sa mai studiezi,inainte de a numi pe altii nespalati,ca
    dupa cum se vede din cuvintele ce le folosesti ca tu esti needucat.
    Asa ca vitejii daci,de fapt erau Sciti.

    Răspunde
    • Mai delos, poate nu stii istorie – Troia era parte a marelui popor trac organizat pe cetati sau regiuni iar organizarea in state puternice incep grecii si romani iar mai tarziu alte popoare care inrobeau si jefuiau aceste triburi…intemeietorul Romei este un trac scapat dupa ocuparea Troiei si urmasii sai intemeiaza ROMA vorbind limba traca apropiata de daca..

     Răspunde
 2. Foarte bun documentar, printre putinele care spun adevarul despre „civilizatia” Romei si „barbaria” adversarilor ei! Pana si despre daci, el releva o parere mai pertinenta si mai aproape de adevar decat clasica „civilizare romana a unor tinuturi barbare”. Chiar daca arheologul englez care a studiat cultura si civilizatia daca, precum si autorul documentarului, nu au sesizat intrutotul valoarea si spiritualitatea poporului dac, cel putin ei au inteles ca acea cultura daca era una rafinata, si nicidecum barbara, iar adevaratul motiv al „civilizarii” romane a fost jaful.
  O incercare de a aduce adevar in unele fapte istorice controversate, si de a arata o alta imagine a Romei decat cea clasica, promovata de cuceritori.

  Răspunde
 3. De acord, dacii inca mai traiesc prin urmasi, DAR IN ACEEASI MASURA ACESTIA SUNT SI ROMANI. Romanii au adus destul de mult poporului dacic dar Roma a suferit si ea o importanta influenta dacica desi nu se prea vorbeste despre asta. – Dacii au fost singurul popor neroman carora roanii le-au ridicat statui – peste 400, ceea ce este enorm pentru normele romane. Vezi arcul lui HAdrian unde sunt si astazi in picioare 4 statui de daci. Interesant este ca in nici una din statui dacii nu au fost reprezentati ca oameni invinsi, sclavi sau brutalizati ci numai ca oameni liberi, demni, in atitudini nobile. Columna lui Traian are un clar stil de propaganda, infatisand doar imaginea razboiului si triumfului.

  Răspunde
 4. Documentarul merita vazut, e interesant, dar eu m-as abtine de la exacerbarile nationalisto-dacice, pentru ca legat de daci, documentarul simplifica destul de corect sfarsitul dacilor, si anume, civilizatia a fost distrusa. Ca elemente ale culturii dacice, traditii, etc au ramas, asta e altceva, dar o civilizatie inseamna mai mult decat niste cuvinte, obiceiuri etc. Am putea spune ca civilizatia dacica a dainuit, daca am mai avea pe undeva o minoritate intr-un colt munte care mai vorbeste limba dacica sau un dialect, ceva.

  Sa nu uitam ca dupa plecarea romanilor, asa cum spune si documentarul, pe aici s-au perindat o serie de popoare migratoare (vezi gepizii care au stat cateva sute de ani in vestul Romaniei) iar pana in secolul 10-11 istoria Romaniei e destul de incetosata sau oricum, departe de orice idee de civilizatie/stat inchegat…

  Răspunde
  • aaaa cred ca ai trait degeaba,ai invatat bine la scoala.eee te-au mintit grav.acum ori o iei de la capat ori taci si asculta la ce vorbim noi oamenii mari

   Răspunde
 5. E clar ca Dacia a fost foarte importanta ptr  Romani.    Dovada sta Columna lui traian din Roma si zecile de statui inchinate Daciei. Si Poporul Dac  traieste si azi… nu a putut nimeni sa-i infranga credinta sau religia.. Si slava domnului ca sau perindat multe popoare peste acest Tzinut!!

  Răspunde
  • Cum dracu nu i a luat nimeni religia pai de la Zamolxe pana la Isus nu vezi nici o diferenta.Cautam de zeci de ani sa aflam care sunt cuvintele dacice ramase in limba romana. Eu cred ca suntem daci dar ne trebuie dovezi asta cautam.

   Răspunde
   • Sint dovezi,un ciob de ceramica,ce au dezgropat pe vremea lui ceausescu,pe care scria ( in latina „vulgara”) „Decebalus per Scorilo”,Decebal fiul lui Scorilo,dar asta unii o citesc,”per Scornilo”,
    adica scorneala,de fapt istoria s-a, si se falsifica permanent,dupa interesele unora sau altora.

    Răspunde
  • Wow ! Religia….se pare ca dacii credeau in Zamolxe,si in vin…iar
   asa zisii urmasi sint ortodocsi,ceea ce au preluat de la popoarele slave
   din sudul Dunarii,bulgarii si sirbii,in secolul 13-14.Pina in sec.19,acesti
   descendenti daci+romani,nu aveau nici macar o scriere proprie,
   foloseau alfabetul cirilic sau glagolitic,inventat de calugari bizantini,
   pentru slavii din Europa.Cum de n-au folosit scrierea latina,de la romani,
   ca ei o aveau de secole,probabil au iutat sa o imprumute descendentilor….

   Răspunde
 6.     Dar ce frumos va apelati unul pe altul, voi, urmasi , ai dacilor sau ai romanilor sau ceva reminiscente barbare?
  Zau, cat am fost de atasata cultural si etnic fata de tara mea, nu pot pricepe, ce fel de idee ii veni lui Decebal de a ascunde comoara in acel loc? si-apoi sa-si omoare pe cei care l-au slujit? Nu mi se pare o gandire sanatoasa, ma rog, ma rog.Si-apoi asta deveni un fel de traditie cu ascunsul, ingropatul comorilor? Vedeti unde duce acest lucru? Vrei sa pastrezi o comoara, dar o pierzi, asta imi aduce aminte de parabola cea din Biblie, cu stapanul si cu cei slujbasi care au primit fiecare o anumita suma de bani, la plecarea stapanului, iar cand s-a intors..stiti si voi cum s-a intamplat.
     Romanii daca au furat-o, nu ca ii aplaud pentru gest, dar au incercat sa o fructifice si s-a vazut cum.
     Acum ma gandesc la Rosia Montana, aici intervine mandria si orgoliul, ca de ce s-o „lasam” altora. Dar , oameni buni, noi deja am demonstrat ca nu stim sa avem grija de lucrurile noastre, comorile si altele. In locul acela, nimeni, nici un pui de roman nu va face o lucrare adevarata. Nu ca n-as dori, dar ba nu-s unele, ba nu-s altele, iar intr-o buna zi cine stie ce va mai fi.
     In legatura cu acei goti, se spunea despre ei in documentar, ca ar fi venit din regiunea Gotland care face parte integranta din Suedia, iar ca ei ar fi fost niste fermieri, avizi de a lucra pamantul, numai ca nu detineau asa ceva in suficienta, mi se pare aiurea, caci Suedia are un teritoriu de aproape doua ori mai mare ca Romania, iar populatia chiar si acum este de ordinul milioanelor, vreo 9, deci? teren pentru cultivat cam era. Dar , in fine, nu sunt istoriograf , iar parerea mea nu e una avizata, s-ar putea sa nu conteze prea mult.
     Dealtfel m-am inscris la cuvant din punctul de vedere al unei persoane cumsecade, cumpatate.
     Va multumesc.

  Răspunde
  • GOTLAND,suedia,de unde au venit astia,cu 3000 de ani I.H. era acoperita de glaciari,de gheata groasa,pe cand in Transilvania se cunostea scrisul de 2000 de ani.:))))

   Răspunde
   • Parazitule din nefericire nu prea esti in tema.. Suedia era lbera de gheata acum vreo 10000 de ani. Iar insula Gotland era absolut libera si de gheata si de fraieri. Din fericire tu nu erai nascut atunci. Ma intreb oare de ce trebuie mereu sa se dispute ceva care deja s-a intamplat? Ai bantuit si tu pe acolo de tot zici ca ba este asa ba altfel? Iar de scris de unde ai mai descoperit? Se vede ca esti doar un postaci mic si naiv care ca si contemporanii tai in ale copy & paste te adaptezi.. Penibil.. Sa nu mai zici ca esti roman caci romanii nu sunt prosti.

    Răspunde
 7. va uitati la filmele reptilienilor!!!!!vroiam sa scriu ceva legat de ce am vazut in filmu asta dar sunt total oripilat,ce am inteles ca in primul rand nu e un documentar pt istorici,mai rpd daca ai afaceri cu aur.Vezi domne romanii au EXTERMINAT,in film zic de 3x asta sa ne intre bine in cap,EXTERMINAT populatia dacilor,da auru e inca acolo.asta e din tactica evreilor de a cumpara guverne si tari.FILMU NU ARE LEGATURA CU ISTORIA.vor sa ne stearga IDENTITATEA NATIONALA pt a fi mai usor de cumparati.DACA SUNTETI INTRESATI de istoria tarii voastre,sunt multi romani care stiu unde e DACIA,cititi,intrebati bunicii, nu va mai holbati cu bale la manipularea asta imperialista.

  Răspunde
 8. pe teritoriul Romaniei se gaseste un popor cu o continuitate milenara,cu dovezi incepand de acu 5000 de ani.daca nu eram noi aici acum VESTUL se inchina la Allah si vorbea turca

  Răspunde
  • J U S T ! Civilizatia Cucuteni, din Transilvania, Valea Prahovei, Vrancea, pana la Tripolia pe Valea Niprului (West Kiev) 8000 inainte de Ch. pana la 2000 in.Ch. cu peste 2000 ani mai veche decat piramidele si Sumer. Valea Dunarii, primii oameni care traiesc in case construite (pelasgii?), ara pamantul, cunosc roata si focul, fac agricultura, sunt sedentari (arienii?), vezi culturile Boian (langa Varasti-jud.Calarasi), Hamangia, Barbosi, Vadastra, Cladova, Vinita, etc, sunt mai vechi decat Cucuteni, prezinta locuire continua de peste 10 mii de ani (eu sunt de langa Boian, pe valea Mostistei, pamant plin de cioburi si de oase-nu cerceteaza nimeni. LENEA? Prostia? Indolenta?). Limba Romana este mai veche decat limba latina, gramatica limbii romane se arata mai veche. Gramatica dialectului Istro-roman este si mai veche. Macedonenii tracicici (macedo-romanii ), pastreaza limba arhaica a tracilor (a dacilor?). Numele lor de arumani vine de la tracicul ariaumini-arienii de pe rauri, asezati pe malurile raurilor (vedeti si expresia „tuti umini=toata lumea” din scrisoarea lui Neacsu catre juzii brasoveni). Toata romanimea din vechime isi zicea „rumini”, „rumuni”, Toate popoarele Europei ne zic „rumani” (vezi scrisoarea lui Carol Quintus catre Papa: „am intins hotarul pana la Tzara Rumanilor”). Tineretul la treaba, lingvistii, istoricii, geografii, arheologii, urniti-va ! Nu asteptati sa va arate toti veneticii ca ei au fost sarea acestui pamant. Va mint cu scop bine determinat. Nu ai istorie nu existi. Nu existi, nu te accept. Cine nu are istorie nu are viitor, se tiganizeaza: in suturi tot timpul, generatie dupa generatie, ii muta si-i imping cand colo, cand dincolo si loc nu mai au nicaieri. Nu credeti in democratia aiuristica de azi ce vi se impinge in cap, ca nu va dainui. Nu rezista nicio constructie facuta pe nisipuri miscatoare sau pe un vulcan. M-dam Mungiu-Pipide ( de etnie mozaica) si ai ei sunt platiti de Soros, ca sa va scoata din cap ideia de roman si de vechime a stramosilor pe acest pamant. Aparati-va prin cultura. Omul fara cultura este vulnerabil. In antichitate tampitii erau sclavi, dar sclavii cu cultura deveneau liberti si ii dominau chiar pe stapanii de sclavi. Actualii propagandisti va imping in prapastia inculturii. Nu acceptati, dati-le flit, cum am dat si noi propagandistilor bolsevici. Sus FRUNEA! Nu mor caii cand vor cainii!

   Răspunde
 9. Invatati instoria copii, romanii ca popor se trag din daci daca nu stiati, si tot romanii au cucerit din Dacia…doar 30% din teritoriu…deci nicidecum nu au cucerit Dacia…ci au luat din greseala 3-4 orase si apoi au plecat….au stat aici numai 100 de ani…deci practic……romanii sau mai bine spune Imperiul Roman a fost construit de urmasii dacilor …cititi criticii de istorie si descoperirile arheologice din tara noastra si apoi sa va dati cu parerea despre …..romani, daci, goti sau alte neamuri de prin lumea asta…v-am pupat:P

  Răspunde
 10. This idiot  – pretending historian – said within 45 minutes more non-senses than I have said in 50 years…someone should take his license as to make sure he is not going to speak again about the greatest state Dacia and his inhabitants…

  dec  

  Răspunde
 11. Este o moda a urmasilor popoarelor migratoare cum ar fi francii, alemanii, britii, slavii etc. si combinatiile lor, prin care acestea, devenite intre timp centre de opinie si dictat, sa incerce sa-si ascunda firea si provenienta din evul intunecat din care s-au ivit in evropa si istorie, caci le lipseste anticitatea. In Evropa, au anticitate doar (in ordinea vechimii) Romanii prin Daco-Geti, Grecii prin Eleni si Italii prin Latino-Daci. Celtii continentali sau Galii, dupa ce au fost latinizati au fost asimilati de popoarele nomade care s-au stabilit peste ei. Mai sunt vestigii in Irlanda si tara Galilor pe care englezii se screm inca sa le suprime. Herodot plaseaza in vestul evropii pe kineti, adeca populatii nomade numite mai tarziu celti. Romanii au cucerit 14% din Dacia unde au stat 165 de ani sub un asediu aproape perpetuu de 111 atacuri al Dacilor Liberi, caci au fost perioade in care se consemneaza si 4 razboaie de mari proportii intr-un singur an. Ca descendent constient al geto-dacilor (fiindca inca mai stiu ca Sarmisegetuza este: Sarmis; e=este; get=get,geti; uza=utilizata,folosita; si inseamna Sarmis a getilor si ca limita de sud-est a regatului stramosesc este Capo Dacia, adeca Capatul Daciei sau Capadocia de azi. Cat de dacica este… lingua latina si totdeauna partiarhul Romaniei are prerogativa de Loctiitor al Tronului Capadociei fiindca stie ce stie patriarhia de Constantinopol!), care la randul lor sunt descendentii pelasgilor, intemeietorii civilizatiei si primii raspanditori ai acesteia, consider o insulta ca stramosii mei sa fie alaturati de barbarii distructivi si migratori pomeniti in acest film propagandistic de 3 sesterti falsi, narat de unul dintre cei mai fara scrupule comentatori de gen, caci nu adeverul il voieste ci sestertul de argint murdar.

  Răspunde
 12. doamne ce comentarii ? aici era vorba de istorie si voi ati ajuns sa va insultati …dac de la un simlu film va certati , atunci oare ce s;ar intimpla cind ati trebui sa impatiti o pine?

  Răspunde

Lasă un comentariu