Apă care ia foc, probleme grave de sănătate și apă potabilă contaminată – acestea sunt doar câteva din efectele pe care le are asupra mediului și asupra oamenilor extracția gazelor naturale prin metoda fisurării hidraulice. Printre firmele care utilizează această metodă se numără și Chevron, care va începe în 2012 extracția gazului de șist din România folosind aceeași metodă. În timp ce țara noastră nu impune nici un fel de restricție în acest sens, Bulgaria a decis să retragă licența de explorare și exploatare deținută de Chevron din cauza preocupării pentru mediu. De asemenea, și Franța a interzis această practică, iar statele americane New Jersey și New York au aplicat și ele interdicția pentru o perioadă de un an.
Zonele din România unde urmează să înceapă exploatarea sunt județele Vaslui, Bihor, Arad, Timiș, Tulcea și Constanța. Acest film documentar (cu titlul original Gasland), realizat de Josh Fox în mai multe state din SUA unde companiile folosesc această metodă, scoate la iveală efectele devastatoare pe care le-a avut acest tip de exploatare asupra comunităților locale: boli cronice, suferință și poluarea masivă a mediului.
Exceptional acest film.
sa luam aminte sa nu patim si noi la fel.
asa ceva in orasul in care m-am nascut nu se va face.nu cat sunt eu in viata!!!!
CSI Crime Scene Investigation (Las Vegas) seria 11/episodul 08 – „Fracked ” trateaza despre acest subiect si repercursiunile exploatarii prin aceasta metoda.
Trist frate, TRIST