Execuția Ceaușeștilor

La 22 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepţional. Completul de judecată a fost format din doi judecători militari, coloneii Gică Popa (preşedinte) şi Ion Nistor, şi trei asesori populari, căpitanul Corneliu Sorescu, locotenentul-major Daniel Candrea şi locotenentul Ion Zamfir. Grefierul era plutonierul-major Jan Tănase.

Acuzarea a fost reprezentată de procurorul militar Dan Voinea, iar apărarea a fost asigurată de avocaţii din oficiu Constantin Lucescu (avocat) şi Nicolae Teodorescu. Procesul a început pe 25 decembrie ora 13:20 şi s-a terminat în jurul orei 14:40.

Capetele de acuzare erau:

 1. Genocid – peste 60.000 victime;
 2. Subminarea puterii de stat prin organizarea de acţiuni armate împotriva poporului şi a puterii de stat. Infracţiunea de distrugere a bunurilor obşteşti, prin distrugerea şi avarierea unor clădiri, explozii în oraşe etc;
 3. Subminarea economiei naţionale;
 4. Încercarea de a fugi din ţară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci în străinătate.

Împuşcaţi la 5 minute după proces

Sentinţa de condamnare la moarte a fost pronunţată la ora 14:45, şi a fost executată cinci minute mai târziu, în curtea garnizoanei, lângă clădirea corpului de gardă. Înaintea execuţiei Elena Ceauşescu a afirmat, fiind pusă în faţă cu executarea separată a fiecăruia şi referindu-se la soţul ei: “Împreună am luptat, împreună murim!” În drum spre locul execuţiei Nicolae Ceauşescu a intonat câteva versuri din Internaţională, şi a strigat: “Trăiască Republica Socialistă România, liberă şi independentă!”

Cadavrele lor au fost transportate cu elicopterul la Stadionul Ghencea, unde s-au rătăcit, găsite a doua zi, şi duse la morga Spitalului Militar Central. De acolo au fost transportate la Cimitirul Ghencea, şi înmormântate în secret. Fragmente din filmarea cu procesul şi finalul execuţiei au fost difuzate în aceeaşi zi la televiziunea naţională. (Sursa)

Vizionare online film documentar cu procesul și execuția lui Ceausescu

Atentatul din 1985 împotriva lui Ceaușescu

Filme similare

12 comentarii la „Execuția Ceaușeștilor”

 1. Nu au avut parte de un proces adevarat, a fost lovitura de stat si noi, romanii platim si acum pentru ca i-am impuscat in ziua de craciu, Trebuiau judecati corect si inchisi. Pacat. Acum avem parte de un dictator si mai atroce, basescu cu clica lui. . . Sper sa ne ajute Dumnezeu. M. Vinante

  Răspunde
  • Iliescu poate fi inspiratorul a  celei de a doua lovitura de stat. Credintarea  misiunii a  fost facuta gresit. Nu dai o misiune inportanta la niste lichele in fruntea carora sta un drogat ,dovedit pokerist ,needucat,care ar vindeo si pe maicasa daca asta este in calea lui.La fel si Tonta, are un caracter dubios, gata sa-si insele si proprii copii, numai sa iasa in fata. Este capabil de orice nelegiuire. A inceput cu ele (nelegiuiri) de foarte timpuriu. Cine l-a cunoscut de mic, poate atesta ca a fost o lepra, asa ii ieste caracterul, nu se poate schimba.Dna. Maria Melnic, Dta nu cunosti la oameni. Traian Basescu este un miel pe linga aceste doua canalii. Nenorocul lor este ca nu vor avea sansa sa arate Rominilor cit rau pot ei face. Daca miine Dl.Basescu promite ca nu v-a insista ca averile celor ce nu l-e pot dovedi ca au fost obtinule prin munca ori mostenire ori alt fel, insa legal,nu vor fi confiscate, el ar fi putut sta pe scaunul prezidential in pace si cu onor.Insa frica este un sentiment ce te urmareste cind ai ceva pe suflet. Nu-ti da odihna. Trebuie eliminat pericolul care se chiama Basescu.In incheiere afirm ca nu il consider pe Presedinte o use de biserica. Insa cu este descris, refuz sa admit ca el a incalcat Constitutia ori subminat economia. Praf in ochi ori picaturi in ochii justitiei oarbe.

   Răspunde
 2. ACUM CITEVA ZILE AM AVUT PARTE SA AUD CEA MAI MARE GOGORITZA DE LA  POVESTILE BARONULUI MIUNCHAUSENIN INCOACE : SE ZICE CA ACI CARE AU COMANDAT EXECUTIA NU AU STIUT CA IN ACEA ZI ERA CRACIUNUL.SI CIND TE GINDESTI CA NOI I-AM ALES SA NE CONDUCA MAI DEPARTE.SAU MA ROG AM FOST DE ACORD CU ACEST LUCRU. ASA NE TREBUIE !!!

  Răspunde
 3. A fost lovitura de stat, nu a fost Revolutie cum vrea mafiotul de iliescu sa ne bage nou in cap. Romanul O duce mai rau de 1000 de ori acum si nu mai face nimeni revolutie pt. ca o revolutie de face cu organizare si implicarea a unor lideri adevarati. Romanii nu au avut lideri niciodata si nici nu vor avea pt ca sintem o tara de iobagi care nu stim decat sa stam cu capul plecat si ai lasam pe mafioti sa faca ce vor ei. In romania este destul sa ai tupeu si nerusinare, iar succesul este garantat.

  Răspunde
 4. Eu stiu si admit ca Ceausescu a fost un dictator nenorocit,insa pentru faptul ca a fost un mare patriot(asta nu i-o putem contesta),istoria probabil ii va ierta multe faradelegi!
   

  Răspunde
 5. Nela, sa fii patriot inseamnna sa-ti iubesti tara, insa nu doar d.p.d.v. geografic.Tara suntem noi oamenii.Cum poate fi un om numit patriot , cand a infometat zeci de ani poporul sau, cand a distrus biserici,a daramat casele oamenilor mutandu-i in blocuri si lipsindu-i de caldura?Iar el traia bine merci ,hranindu-se cu aplauzele congreselor sale?

  Răspunde
 6. si-a meritat soarta,a fost mult prea mult ptr. noi atunci cind dirdiiam cu paturile pe noi in apartamentele inghetate..si duceam dorul mincarii..bine ca am apucat sa pot scrie liber ,fara sa-mi fie frica de nimeni ca imi va face ceva rau,tot ce simt si gindesc.Pacat ca Basescu, nu va reusi sa stirpeasca pe acei inca multi care trebuiau sa fie aliniati alaturi de Ceausesti la executie.

  Răspunde
  • draga Maria, la fel cum tu impreuna cu o gramada de romani prosti care credetic a Ceausescu v a infometat si v-a tinut in frig, vreau sa ti deschid mintea si sa -ti pun o singura intrebare> de ce cand Ceausescu trecea in vizita printr-un oras, pe acea artera erau pline cu mancare toate magazinele?sper ca ti-am deschis mintea!

   Răspunde
 7. Dan Voiculescu si Gelu Voican Voiculescu au fost cei care au gestionat lovitura de stat si crima impotriva Ceausestilor. Petre Roman si Ion Iliescu au fost doar carausii. TRAIASCA PARTIDUL COMUNIST ROMAN. Ticalosii si tradatorii de tara si de neam la moarte cu ei (executati si ei ca si Ceausestii fara un drept de aparare asa cum era normal). Romania nu va mai avea un ADEVARAT PATRIOT asa cum a fost CEAUSESCU care a scos aceasta tara din anonimat si a construit atat de mult si ne-a lasat fara datorii externe. Democratia e cea mai proasta forma de guvernamant si serveste doar bogatasilor care au jefuit aceasta tara. Orice Partid politic actual este acelasi KAKAT. Toti trebuie pusi la zid si executati (confiscate toate averile si distribuite societatii civile printr-un sistem centralizat ca cel comunist). Moarte DEMOCRATIEI si ticalosilor.

  Răspunde
 8. “Nicolae Ceausescu (1918-1989) a fost este si va ramane cel mai mare erou al natiunii romane”

  EROII NU MOR NICIODATA
  25 Decembrie 1989

  Ultimele cuvinte ale tov.Nicolae Ceausescu in fata zidului de la
  Targoviste inainte de trecerea in nemurire:“Moarte tradatorilor !
  Traiasca Republica Socialista Romania Libera,Suverana si Independenta
  ! Moartea ma va razbuna ! Apoi a inceput sa cante un fragment din
  Internationala “ Sculati voi oropsiti ai vietii/Voi osanditi la foame…

  Răspunde
 9. In descrierea de aici de ce omisa prezenta la proces si a lui Gelu Voican Voiculescu??? Ca sa nu faca Romanii legatura ca este ruda cu Dan Voiculescu de Antena 1, 2, si 3 si ca ei au fost carausii care au pus la cale Lovitura de Stat si asasinarea lui Ceausescu??? Iliescu a fost doar un Bolsevic imputit. Gelu Voican Voiculescu la acea vreme era atasat diplomatic la Vatican (ia faceti legatura) cam cum au decurs lucrurile atunci. Si momentul cand au fost pusi in sicriu Ceausestii la capatul sicriului era tot Gelu Voican Voiculescu care a fost insarcinat cu inmormantarea lor intr-un loc necunoscut nici astazi Romanilor. In momentul cand erau ingropati Dan Voiculescu era plecat in Elvetia sa goleasca conturile bancare a lui Ceausescu si banii Romaniei (mancamiar ciocanu de bulangiu). Gelu Voican Voiculescu, Dan Voiculescu, Ion Iliescu si Petre Roman au fost cei care l-au asasinat pe Ceausescu bagaleas pooola in inima la toti. Sa-i mance EBOLA, CANCERU SI SIDA de ticalosi sa moara asa executati cum l-au omorat ei pe Ceausescu. Numai de bine tuturor romanilor care sant pentru adevar si dreptate…………

  Răspunde

Lasă un comentariu