Continentul african este un ținut cu peisaje superbe și o biodiversitate extraordinară, dar și deținătorul unora dintre cele mai triste recorduri din lume. Bogată în resurse naturale, Africa se luptă cu probleme majore, precum sărăcia și războaiele.
În acest articol vă prezentăm o serie de curiozități despre Africa, un continent al contrastelor. La final am inclus și un film documentar interesant despre acest subiect, sperăm să vă placă.
Cât de mare este Africa? Care este cea mai mare țară din Africa?
Cu o suprafață de peste 30 de milioane de kilometri pătrați, Africa este al doilea cel mai mare continent de pe Terra, după Asia. Algeria, cu ai săi 2.38 milioane de kilometri pătrați, este cea mai mare țară de pe continentul african.
Pe locul al doilea se situează Republica Democrată Congo, cu o suprafață de 2.344.858 kilometri pătrați.
Africa are o populație tânără, dar foarte săracă
Conform Organizației Națiunilor Unite, vârsta medie a africanilor este de 19.5 ani, mai puțin de jumătate din vârsta medie a europenilor, care este de 42.9 ani. Nigerul are cea mai tânără populație, cu o vârstă medie de doar 14.5 ani.
În timp ce populația țărilor occidentale este într-un continuu declin, experții estimează că, până în 2050, populația continentului african se va dubla, ajungând la cel puțin 2 miliarde de oameni.
O mare parte a populației Africii suferă din cauza lipsei de apă și hrană. Potrivit unui raport al WorldVision, în medie, femeile și copiii din Africa merg pe jos 6 kilometri în fiecare zi doar pentru a ajunge la o sursă de apă.
Africanii vorbesc multe limbi, dar mulți dintre ei sunt analfabeți
Unii experți în lingvistică estimează că în Africa se vorbesc aproximativ 1.000 de limbi. Alte surse, inclusiv UNESCO, susțin că numărul limbilor vorbite pe continent se apropie de 2.000.
Peste 50% din populația vorbitoare de limba franceză din lume trăiește pe continentul african, iar în Angola trăiesc mai mulți vorbitori de portugheză decât în Portugalia.
38% din adulții africani sunt analfabeți, iar dintre aceștia aproximativ 66% sunt femei. Niger este țara cu cea mai mare rată a analfabetismului (81%), urmată de Guineea (70%) și Sudanul de Sud (68%).
Cele mai multe piramide sunt în Africa, dar nu în Egipt
Africa este faimoasă pentru piramidele sale. Cea mai cunoscută este, fără îndoială, Marea Piramidă din complexul de la Gizeh – singura dintre cele șapte minuni ale lumii vechi care mai există.
Egiptul este depășit la numărul de piramide de către Sudan. În această țară există peste 350 de astfel de structuri. Zona e încărcată de istorie, fiind leagănul unei civilizații străvechi, puternice și sofisticate: civilizația nubiană.
Cel mai fierbinte loc populat de pe glob
În Africa se află cel mai mare deșert fierbinte din lume – Sahara (9.200.000 kilometri pătrați) și cel mai lung fluviu din lume – Nilul (cu lungimea de 6.649 de kilometri).
Când vine vorba despre curiozități despre Africa, nu putem lăsa la o parte depresiunea Danakil. În Africa se găsește cel mai fierbinte loc populat de pe glob. Dallol sau „poarta spre iad” se află în nordul Etiopiei, în depresiunea Danakil.
Între 1960 și 1966, temperatura medie anuală din Dallol a fost 34.4 grade Celsius. În depresiunea Danakil se petrec niște fenomene hidrotermale neobișnuite. Compușii de sulf, oxizii de fier și sărurile de cupru colorează solul și apele de aici în galben aprins, roșu intens și verde.
Bolile fac ravagii în Africa
Aceasta este una dintre cele mai întristătoare curiozități despre Africa. 92% din totalul îmbolnăvirilor de malarie și 93% din decesele cauzate de această boală în întreaga lume se înregistrează în Africa, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Africa de Sud are cel mai mare număr de oameni infectați cu virusul HIV (5.3 milioane). În comparație, în Canada există 56.000 de persoane cu HIV, iar în Croația doar 200.
Aproximativ jumătate din diamantele din întreaga lume provin din sudul și centrul Africii. Cel mai mare diamant găsit vreodată (diamantul Cullinan, de 3.106 carate) provine din mina Premier, din apropierea orașului Pretoria. Diamantul, care cântărește 621 grame, a fost descoperit în 1905.
Dacă plănuiești să vizitezi Africa de Sud, nu uita să faci o vizită la Sunland Baobab Pub. Barul a fost amenajat în trunchiul gol al unui baobab vechi de 6.000 de ani. Barul funcționează în interiorul copacului din 1933 și poate primi 15 clienți norocoși.
Lacurile splendide ale Africii
La mai puțin de o oră distanță de capitala Senegalului există un lac de culoare roz, lacul Retba. Culoarea deosebită a lacului este dată de prezența bacteriei Dunaliella salina, care trăiește aici datorită concentrației mari de sare din apă.
Culoarea roz este mai puternică în timpul sezonului secetos, care durează din noiembrie până în iunie.
Malawi, al patrulea lac din lume ca volum de apă, este lacul cu cea mai mare varietate de specii de pești din lume. În lacul Malawi trăiesc peste aproape 1.000 de specii diferite de pești, majoritatea (peste 700) din familia Cichlidae.