Destinul mareșalului Antonescu

Destinul mareșalului Antonescu urmărește viața uneia dintre cele mai importante figuri ale armatei și politicii românești din Al Doilea Război Mondial. Născut pe 2 iunie 1882 la Pitești, Ion Antonescu a fost un militar de carieră. Cu toate acestea, a deținut și funcții în conducerea statului român în perioada conflagrației.

Ca om politic, Ion Antonescu a deținut funcțiile de atașat militar în două dintre cele mai importante capitale europene, Londra și Paris. A fost ministru de Război, precum și prim-ministru al României între anii 1940 și 1944. El a fost cel care a decis intrarea țării noastre în război de partea Axei. A luat hotărârea după ce Hitler i-a promis că România va primi înapoi teritoriile pierdute în urma Dictatului de la Viena și a Pactului Ribbentrop-Molotov.

Ion Antonescu a fost și Șeful Marelui Stat Major al României, dar și conducător al Statului, având puteri dictatoriale. În urma întoarcerii armelor de către forțele române, Antonescu a fost demis de Regele Mihai. În 1946 a fost condamnat la moarte pentru crime de război. Destinul mareșalului Antonescu s-a încheiat tragic: a fost executat la 1 iunie 1946, la închisoarea Jilava.

Vezi și:

8.70

8.70/10 din 54 voturi

Filme similare

22 de comentarii la „Destinul mareșalului Antonescu”

 1. Superb filmul documentar.Politica a fost de multe ori nedreapta dar indiferent de timpul trecut, istoria va trece in analele ei,PRO si CONTRA marile personalitati ale omenirii.Pentru mine Ion Antonescu va ramane un exemplu de demnitate,moralitate,curaj intr-o perioada tulbure(de delir mondial).Din fascinatie pentru acest mare roman,am citit si m-am documentat despre toata viata si activitatea sa.

  Răspunde
 2. ce mizerie plina de minciuni! “victime de razboi”???? evreii din iasi si din intreaga basarabie si bucovina au fost macelariti cu miile de catre un bolnav criminal de razboi! asta a fost marele antonescu!

  Răspunde
  • Maresalul Antonescu a fost unul dintre putinii patrioti romani care a luptat pentru intregirea tarii si a anticipat pericolul comunist, ceea ce nu i-a fost iertat la proces.
   Nu am inteles gestul regelui Mihai care, dupa ce a fost inscaunat de Antonescu a refuzat gratierea acestuia.

   Răspunde
   • Vezi tu ,john, in fiecare om se gaseste o doza de patriotism. Din fericire
    antonescu si-a meritat soarta! Razboiul era impotriva bolseviciilor rosii,nu?
    Ce treaba avea evreii/romii cu acest razboi inutil al lui antonescu? Bun,
    sa zicem ca antonescu avea un pretext politic pentru exterminarea evreilor
    pentru asa zisa colaborarea cu comunistii,dar cu romii ce pretext politic
    a mai avut? Bun,sa zicem ca si-a dorit siguranta Romaniei vis-a-vis de comportamentul anti-social  infractionanal al unora dintre dintre romi din acea perioada. Atunci mai ramine o singura intrebare: Daca si-a dorit siguranta
    poporului roman,de ce nu a deportat si acel segment nerom infractional ?

    Vezi tu,deportarile s-au facut pe familii,care includeau si copii minori.

    Apropos,daca nu ai inteles gestul regelui Mihai care a fost inscaunat de
    antonescu care a refuzat gratierea lui antonescu,atunci nu o sa intelegi nici autoproclamarea maresalului antonescu,punct.

    antonescu nu si-a dat viata pentru poporul roman,ci a fost executat
    pe buna dreptate pentru genocid. 
    Sanatate!

    Răspunde
    • Ti s-a spus clar in filmul dat ca nu a fost nici un document gasit cu semnatura lui ca sa ordone nimicirea evreilor. De romi nu s-a vorbit niciodata nici de rusi nici de aliati. Deci nici Antonescu, nici neamul romanesc nu are nici o vina fata de romi. Tonul insa al tau mai curind suna ca cel al marionetelor pro-bolsevice ce l-au condamnat la moarte.
     Vis-a-vis de Rege… l-a tradat, nu l-a gratiat deci si-a meritat soarta de apoi pe care rusii i-au impus cu pistolul.

     Antonescu insa e vinovat pt ca a chemat pe legionari la guvernare si apoi ia nimecit, a dus poporul roman inarmat neadecvat la Odesa, Crimea si Stalingrad unde multe vieti au fost pierdute in zadar. Batalioanele mortii infiintate de D-lui tot a fost o crima fata de poporul roman. Dar nici cu toate acestea nu ma incumet sa-l judec. A fost o perioada teribila pt Romania. Executat s-au martir dar s-a comportat ca un DOMN, manifestind o totala iubire fata de neam si tara. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in ceruri.

     Răspunde
     • Maestre,cine este desteptul care sa lase vreo dovada ca el este calaul care a dat oridinul de deportare sau de genocid? Daca facem aluzie ca nu s-au gasit documente care sa ateste deportarea evreilor,sa stiti ca s-au gasit dovezi clare pentru deportarea romilor in Transnistria.

      Despre deportarea si genocidul romilor s-a vorbit de multe ori,dar ca oameni negationisti precum ion coja,dan sova,exista cu nemiluita. In anul in care am aderat la Uniunea Europeana,legislatiile europene democratice trebuia respectate de Romania. Asta includea si recunoasterea genocidului romilor si evreilor de pe teritoriul Romaniei. Asa se explica de ce toate busturile lui ion antonescu au fost retrase din locurile publice,pentru ca o tara democratica nu admite simbolurile criminalilor de razboi,pentru ca afisarea in public a simbolurilor cu caracter rasist,ofenseaza minoritatea roma si evreiasca. Este ca si cum rusii din Romania i-ar ridica lui Stalin statui in toata Romania.

      Cat despre ecoul dvs,precum ca nu exista un document in care sa-l incrimineze pe ion antonescu pentru genocidul evreilor de pe teritoriul Romaniei,poate imi aratati documentul in care stalin comanda nimicirea si deportarea romanilor in gulagul Siberiei.

      Este foarte usor sa dam vina pe vremurile de atunci,dar daca este asa,atunci toate atrocitatile din lume ar trebui sterse cu buretele – dand vina pe vremurile de atunci.
      Asta insemna sa-i absolvim pe toti criminalii de toate crimimele : inclusiv pe ion antonescu,stalin,mao tze,pol pot,horti,hitler etc. Motivul : vremurie de atunci erau teribile. Vorba dvs : executati sau maritiri,s-au comportat ca niste DOMNI,MANIFESTAND O TOTALA IUBIRE FATA DE NEAM SI TARA. Asta este valabil si in cazul lui stalin si horti,nu? Toti acesti domni si-au manfestat iubirea fata de popoarele lor si de oameni lor. Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca in ceruri. Este valabil pentru toti,nu doar pentru ion antonescu! D-zeu sa-l odihneasca in pace pe stalin!

  • anonimule daca esti prost asa cumscrii inseamna ca esti si dus cu pluta
   ungurii cai evrei au deus in lagare asta nu spune nimic ma derbedeule
   unde esti tu berindei sa -i spui lui asta anonim ca peste 25000 de evrei din transilvania ocupata de derbedi huni ca tine
   au ajuns in romania CU AJUTORUL LUI ANTONESCU

   Răspunde
   • Domnule mustacioara,de ce amintiti mereu ca ion antonescu a salvat o buna parte din evrei,dar fara sa aminititi ca tot el a fost calaul care a dat comanda sa fie deportati si exterminati o buna parte din evrei si romi? Daca aveti probleme cu memoria,va recomand un flacon de lecitina. Derbedeu esti tu,nu altul!

    Răspunde
 3. Fiecare persoana care  stie despre maresalul Antonescu poate sa fie de acord sau nu cu ceea ce a facut.Nu oricine poate face ceea ce a facut el,dar…politica este nespus de complicata .

  Răspunde
 4. MaresaluION ANTONESCU, este UN MARE PATRIOT!
  Ca de obicei, conducatorii Romaniei, din 1946 pana azi, limitati intelectual, verosi,lasi,oportunisti, tradatori se NEAM si TARA, le este frica sa recunoasca statura politica a Maresalului …le este mult mai comod sa taca in corpore, sa fure, sa minta si sa tradeze interesele poporului roman, asupra caruia s-a abatut blestemul de a fi condus de impostori!
  Cine sa-i pedepseasca pe imbecilii acestia? Evreii?Noi romanii? Cum?Prin alegeri?Exclus!Toate sunt false si trucate!
  Ce face acest fost Rege Mihai, tradatorul Maresalului?A venit sa-si dupa fuga din tara in cardasie cu comunistii rusi …
  Noua, ne trebuie o vindecare urgenta, prin inlaturarea asa zisilor politicieni, confiscarea averilor furate si dupa gratii a acestora!
  Cine s-o faca?
  Ne trebuie urgent UN PRESEDINTE si PRIM MINISTRU GERMAN, URGENT un partid nou din tineri patrioti, excluzand BEIZADELELE si MANELISTII!
                     DUMNEZEU SA NE AJUTE !

   

  Răspunde
 5. APARIŢIA LEGIUNUII ŞI A MAREŞALULUI A FOST CONTRAPONDEREA LA MULŢIMEA PĂDUCHILOR DE JIDANI ÎN ŢARA NOASTRĂ CARE NE URĂSC. PESTE TIMP NE NICU TRIMETEA ACASĂ JULIŢII ÎMPREJUR DUPĂ CE ACHITAU CONTRAVALOAREA INSTRUIRII ÎN ROMÂNIA. ĂŞTIA SCOT BANI ŞI DIN MORŢI O RUŞINE MONDIALĂ LA CARE MAI PUN BOTUL ŞI NIŞTE TRIŞTI DE-AI LOR RĂMAŞI PE AICI. LA TISMANA AU FURAT ADEVĂRATA BIBLIE CARE ESTE GETICĂ VENITĂ DE LA PELASGI ŞI ATLANŢI. HOŢUL MOISEI CARE A DEVENIT MOISE BIBLIC, A COPIAT ORIGINALUL NUMIT PUIUL PE CARE L-A ARS ŞI A FUGIT ÎN PUSTIUL SCIT LA NORDUL MĂRII NEGRE. S-A OPRIT LA SINAIA CA SĂ SE URCE PE CARAIMAN UNDE A PRIMIT NIŞTE TABLE CU PORUNCI APOI ŞI-A LUAT TURMA DE HOŢI PARCURGÂND 40 DE ANI ÎN SPAŢIUL UNDE ŞI CYRUS S-A ÎMPOTMOLIT. APOI ÎNCONJURÂND MAREA NEAGRĂ DEVENITĂ MOARTĂ DIN LAC DE APĂ DULCE, A AJUNS LA EZEROVO ÎN BULGARIA UNDE A FOST OPRIT PRIN DECES SĂ INTRE ÎN ŢARA PROMISĂ, ÎN ŢARA DE NUDE A  FURAT ADEVĂRATA CARTE A CĂRŢILOR. LA EZEROVO S-A GĂSIT INELUL LUI MOISEI A NOSTRU, INSCRIPŢIONAT ÎN LIMBA PELASGĂ, LA CARE SE BOLDESC TOT SOIUL DE “OAMENI DE ŞTIINŢĂ” DE FAPT DE NEŞTIINŢĂ. CITIM AZI O COMPILAŢIE JIDANO-GRECEASCĂ A ACELOR COPIUŢE A LUI MOISE, AUTORUL PRIMELOR 5 CĂRŢI ALE VECHIULUI TESTAMENT. ŞI UNDE AM AJUNS : SĂ PUNEM PRIM MINISTRU UN EVREU CARE NE VIDE TOT LUI SOROS AL CĂRUI BURSIER A FOST. EL A FOST INVESTIT DE JIDANUL KAZAR BĂŞESCU (JIDAN LA JIDAN TRAGE). NU AM ÎNVĂŢAT NIMIC DE LA ISTORIE CĂ EVREII NU NE IUBESC. VREŢI SĂ POSTEZ PROTOCOALELE SIONULUI UNDE SUNTEM CLAR GOIMI SUBIECT DE UCIDERE. ĂŞTIA SUNT LA BAZA MONDIALIZĂRII, TRANSPARENŢEI FRONTIERELOR, GUVERNULUI MONDIAL ŞI A SUPUNERII ÎN SCLAVIE A MAJORITĂŢII ÎN FAVOAREA A 200 DE FAMILII DE BELIŢI FOR EVER (TĂIAŢI ÎMPREJUR). ÎN FELUL ĂSTA TREBUIE TĂIAŢI ÎN JURUL GÂTULUI CÂND ÎI PRINDEŢI PE ACEŞTI NEMERNICI. TRĂIASCĂ DACIA FELIX!

  Răspunde
  • Stii ceva , jidanii pe care-i jignesti tu , sunt mai buni decat tine si toata natia ta de hoti , talhari , etc . Numai un i…t catine putea spune asta , dar de sunt destui ca tine care se cred asa de destepti , de pana la urma dau in gropi , dar ce sa facem , trebuie sa-i suportam si pe astia ca tine .

   Răspunde
 6.  Din pacate nu ne-am iubit patriotii!I-am aruncat in inchisori,i-am condamnat la moarte,i-am tradat,iar dupa toate acestea ,ne-a parut rau!Dar din pacate a fost prea tarziu.Si totusi nu am invatat nimic din toate astea,pentru ca observam ca istoria se repeta!

  Răspunde
 7. Lamasanule,nu ti-e frica de descendentii lui Itic Strul?Cred ca faci parte din putinii patrioti pe care-i mai are tara asta!Dar, ce izvoare istorice ai studiat, de pui la indoiala pana si Biblia?Totusi, ti-am dat un liked!

  Răspunde
 8. REGELE MIHAI E UN PORC DE CAINE A LINS CURURILE LUI HITLER SI STALIN SA -I FIE LUI BINE
  ARE DREPTATE BASE IN CE PRIVESTE ACEST REGE BALBAIT
  AU MURIT DIN CAUAZA LUI FLOAREA OFITERIMI IN SIBERIA SI ALTE PARTI ALE RUSIEI A INGATUIT SA INYTRE POLITICA RUSEASCA SAU COMUNISTA
  UNDE A FOST ACEST REGE CAND CAROL AL 2 A FACUT RAPTUL TERITORIILOR ROMANESTI BASARABIA BUCOVINA SI CADRILATERUL
  UNDE AI FOST MAI REGE PORC DE CAINE

  LAI OMO9RAT PE ANTONESCU CQA A VRUT SA FIE ROMANIA INTREAGA DE INAinte de 1940

  Răspunde
 9. dar de stalin ce spuneti care era evreu 100%si care a omotat mai multi oameni decat hitler!?……..fiecare isi plateste carma…

  Răspunde
 10. Cautati pe youtube “Istoria Romaniei partea 15 – Holocaust” ca sa vedeti minciunile propagandei anti-romanesti demascate…

  Răspunde
 11. Maresalul Ion Antonescu a fost, fara indoiala, un om de un patriotism de netagaduit si un militar desavarsit. A fi un expert in arta militara nu te face neaparat expert in conducerea unei tari. Cu siguranta, nu merita sa fie sacrificat. Insa istoria, politica, razboiul, toate cer sacrificii inutile, de toate partile. Si dansul i-a sacrificat pe altii, pentru ca aceasta este legea razboiului din pacate. Este greu pentru o tara ca Romania, prinsa in valtoarea intereselor marilor puteri, sa supravietuiasca fara a face sacrificii dureroase. Nu cred ca daca continuam alaturi de Germania am fi castigat mai mult, insa cu siguranta am fi pierdut mai mult. Pe de alta parte, si rusii ne-au adus numai suferinte. Destinul militarilor este trist, ei sunt aclamati sau huiduiti, in functie de orientarea politica a tarii dintr-un moment sau altul. Sa nu uitam insa ca, indiferent de regim, militarii sunt cei trimisi in prima linie, ca sa moara. Iar dupa ce se intorc, ii intrebam de ce s-au dus… Sa-ti fie somnul usor, Maresale, si Dumnezeu sa te ierte!

  Răspunde
 12. Pentru mine si multe alte miliarde de oameni,Stalin v-a ramane in sufletele noastre un erou si un bun patriot. Un mare erou si un patriot care a deratizat planeta de nebuni,care se credeau de rasa pura ariana ( pikineti cu soricari). Dupa ce le-au bagat mintile in cap asa-zisilor arieni,a venit randul celor care aveau ca obiectiv reintregirea granitelor (insa,profitand de aceasta ocazie,a vazut o mare oportunitate de a se debarasa de asa-zisele ” elemente indezirabile” – exterminand pe criterii rasiale sute de mii de oameni). Bineinteles,ca sa nu discriminez,trebuie reamintit ca tot ion antonescu este ce care a salvat o buna parte din evrei. Insa,degeaba iti scoti palaria dupa ce trece preotul. Un criminal ramane un criminal. Ceea ce nu stiu amatorii de istorie,adica cei care il percep pe acest nemernic criminal ca un bun patriot,este ca atunci cand te aliezi cu un criminal te face partas,nicidecum un patriot sau un erou. Patriot insemna cand iti iubesti,respecti,aperi, tara si neamul,indiferent de nationalitate. Astfel,discriminam. Este ca si cum un roman si un englez ar intra sa cumpere paine,dar vanzatoare sa-l serveasca doar pe englez. Bineinteles,aceeasta fiind doar o paralela,un exemplu.

  Majoritatea amatorilor de istorie invoca ca pretext ca alianta intre Romania fascista si Germania hitlerista era una in care viza doar reintregirea granitelor.
  Eu,unul,m-as fi aliat si cu dracul pana trec puntea. Dar problema este alta : hitlerica pornise un razboi generalizat si armat,care avea la baza – determinismul biologic. Chiar daca veti spune ca alianta dintre hitler si antonescu era una care viza doar reintregirea granitelor,trebuie sa stiti ca este o crima impotriva umanitatii sa te aliezi cu o tara agresor-genocidar. Nu te poti alia cu o tara agresor-genecidar care debuteaza in secolul XX cu politici rasiale,care viza exterminarea unor membri ai familiei,pentru ca este inuman si impotriva principipiilor oamenesti. Iar ion antonescu asta a facut : s-a aliat cu un stat agresor-genocidar. Ce cauta sa se alieze ion antonescu cu hitler, nu stia ion antonescu ca Romania are cetateni romani de etnie evreiasca si roma? Desigur,da! Este ca si cum rusii ar porni un razboi generalizat si armat,care vizeaza exterminarea romanilor majoritari,iar tarile care au comunitati de romani sa se alieze cu Rusia. Prin alianta cu Rusia,automat,de la sine,statul roman a devenit complicele unui stat agresor-genocidar. Mai ales ca statul roman din perioada 1941 a deportat oficial cetateni romani de etnie roma in Transnistria.
  Genocidul nu consta doar prin lichidare fizica,adica prin impuscare,spanzurare,ardere etc,ci consta si prin lichidare psihica care sa duca la pierderea acestora ( deportari,ghetoizari,infometare,lipsa a cadrelor sanitare si medicale,infometare,insetare etc). Daca deportam un grup de oameni impotriva vointei lor,iar o parte din acestia mor din cauza unor tratamente inumane mai sus mentionate,aceasta actiune se incadreaza ca genocid.
  Iar statul roman asta a facut: s-a aliat cu un stat agresor-genocidar, deportand si exterminand oameni pe criterii rasiale. Nu degeaba ion antonescu este pe vecie declarat criminal de razboi,pentru ca el este calaul care a comandat moartea a sute de mii de oameni. Din cauza lui ion antonescu,la ora actuala,statul roman este statut genocidar.

  Majoritatea care debiteaza ca ion antonescu este un erou si un bun patriot,nu il omagiaza pentru meritele lui militare,ci il omagiaza pentru ca a exterminat evrei si romi. Stiti voi cum era vorba aia : antonescu de traia,pe tigani ii omora. Asa ca lasati-o mai usor asa-zisii eroi sau patrioti. Singurul erou al Romaniei a fost Marghiloman. In rest,ati avut asa-zisi eroi precum vlad tepes: ion antonescu,mihai antonescu,heorghe alexianu,piki vasiliul,constantin vasiliul,eugen grigore etc. Hai sa fim seriosi….

  Răspunde

Adaugă un comentariu: