Cum să furi o identitate: românii din Timoc

O parohie cât o eparhie, numărând peste 350.000 de suflete, care trăiesc în 154 de sate exclusiv româneşti şi 48 de localităţi mixte conduce părintele Bojan Alexandrovic, un preot ortodox de etnie română care şi-a asumat încă de la începutul misiunii sale preoţeşti riscul major de a aduce în faţa opiniei publice româneşti şi internaţionale tragedia minorităţii româneşti din Serbia de Răsărit, supusă unui proces devastator de asimilare forţată.

Ameninţat deseori fie cu bătaia, fie cu moartea, părintele Bojan a rezistat asalturilor cu ajutorul sprijinului moral din România şi din partea presei şi a autorităţilor române, dar şi cu ajutorul sprijinului pastoral din partea Patriarhiei Române. Acest film documentar arată cum s-au luptat şi se luptă românii din Serbia pentru păstrarea identităţii naţionale.

8.36

8.36/10 din 33 voturi

Filme similare

10 comentarii la „Cum să furi o identitate: românii din Timoc”

 1. ACEPTUL ROMANIEI PENTRU INTRAREA SERBIEI IN ue AR TREBUII SA DEPINDA DE RECUNOSTEREA integrala a acestei minoritati romanesti si de acordarea aceloras drepturi pe care romanii le-au acordat sirbilor si ungurilor din Romania …pina atunci sirbii trebuie sa stea in afara UE cum am stat si noi pina am indeplinit toate cerintele NATO SI UE ..a si dupa modelul aplicat noua ar trebuii sa cerem jumatatea sirbeasca din portile de fier 1 ..si doi …asta asa sa mai compensam si noi din ce ne-au luat altii…privatizarea acestor parti de hidro sa se faca cu compania romaneasca de electricitate …asa cum au facut grecii cu romtelecomul nostru ,nu ?Altfel sintem niste cacanari imputiti care meritam sa disparem din istorie  P.S. Trebuie sa incepem si noi sa pretindem de la unguri o suprafata echivalenta cu trei judete de granita ca fiind teritoriu national primordial al Romaniei de pe vremea dacilor …sa facem harti cu asta si sa le raspin dimla simpzioane si conferinte europene ..ADICA SA IESIM DRACULUIDIN DEFENSIVA ASTA DE RAHAT FATA DE CEA MAI SINUCIGASA NATIUNE A EUROPEI …SA ATACAM IN LOC DE A NE APARA CA IDIOTII ! DA SA VREM JUMATATE DIN UNGARIA SI SA O STRIGAM IN GURA MARE PE TOATE DRUMURILE …ALTFEL ASTIA OR SA NE FACA CE LE-AU FACUT CELOR 500.000 DE MI DE ROMANI DELA SFIRSITUL RAZBOIULUI ,din ungaria,CARE AU RAMAS170000 in anii 2000 ,SAU CE LE-AU FACUT ROMANILOR  DIN HARGHITA SI COVASNA …HAI DESTEPTATE TINERET ROMAN SI TRECI LA OFENSIVA ,DACA VREI SA FI RESPECTAT SI ASCULTAT IN OCCIDENT !

  Răspunde
 2. Incet ,dar sigur acesti oameni si-au cam pierdut din indentitatea romaneasca si oricum politica romaneasca se pare ca nu e interesata de acesti oameni,cei care ar trebuii sa fie trasi la raspundere sunt politicienii romani,dar nici ei nu au sentimente patriotice  pt.ca ii intereseaza doar ciolanul…

  Răspunde
 3. STATI ASA un pic, ca va ia gura pe dinainte pe toti, sa lamurim lucrurile: eu ca cetatean roman ma stabilesc intr-un alt stat, primesc a doua cetatenie ok. Bine pana aici sunt cetatean al celui de-al doilea stat, oricare ar fi el, am drepturi la fel ca cetatenii acelui stat, bine iar aici doresc sa ajung: daca am aceleasi drepturi ca cetatenii statului in cauza, ma supun legii statului respectiv, lucrez cotizez acolo etc. Deci cum naiba va treziti si spune-ti: ROMANII din Serbia, deci sunt cetateni sarbi,practic sunt sarbi, ca le place sa traiasca acolo, ce altceva mai vreau pe deasupra? Nu le convine? sa vina in Romania sa isi bata joc guvernul de ei. Deci mi se pare echitabil vrei sa ramai in Serbia te supui legilor si oranduirilor din Serbia, doar nu esti tigan sau ungur sa cersesti autonomie sau bani. E clar deci romanii sarbi nu au ce sa ceara statului sarb, ungurii din contra au ce sa ceara statului roman, ca e condus de niste prostovani intraga clasa politica, nu este si la fel in Serbia, iar oamenii obisnuiti nu doar se uita ci si actioneaza(adica celor ce vor mai mult decat ei ca si cetateni se aleg cu capetele sparte, pentru ca sarbii isi apara tara, romanii o vand la fier vechi).

  Răspunde
 4. ba ce prost esti!., care este identitatea ta cretinozaurule?., nu are nicio legatura cu obligatiile fata de statul unde primesti cetatenie. identitatea este altceva si daca asta tie iti lipseste respiri degeaba. tu ca minoritar intr-o mare de fraieri care ti-au furat identitatea, ai niste drepturi de care tu nu te bucuri. iti spun eu unul dintre aceste drepturi: popa, sa te boteze sau sa te conduca spre veliciu.

  Răspunde
 5. Vb multi dar nu stiti.. Am fost acolo. II cunosc pe Romanii din Banatul Sarbesc cat si din valea Timocului. Au fost scchimbate numele romanesti cu cele sarbesti..inca de pe vremea lui Tito daca nu mai de mult. Ei.,.vlahii in sufletul lor se simt ROMANI:!! Nu-i inteleg pe Sarbi dece sant kontra unei biserici ortodoxe doar si ei sant de aceiasi Religie.Vlahii vor sa invete corect l. romana dar Sarbii au interzis scolile de l. Romana..!Deci ca sa te simti roman trebuie sa o ai in suflet…nu e vb ca tii se da tot ce ai…Nu ai indentitatea care o simti tu ca esti dim mos stramos. Ungurii au in Romania mai mult decat orisice minoritate din tarile vecine. Noi da,m tuitutror trebtul de a invata in scolii de limba materna, biserici, ziare cam tot ce vrei..Acum ca Secuii vor sa faca o Ungarie mica in centrul Romaniei.unde sa vina cei din budapesta la sfr. de saptamana..mii se pare prea mult.

  Răspunde
  • Dezechilibrul este evident. Orice concesiune fãcutã unei minoritãti rtrebuie sã fie compensatã de aceeasi concesiune fãcutã propriei tale minoritãti din tara respectivã, ceea ce est cazul Ungaroiei!

   Răspunde
 6. ieri la craiova desteptul de ponta a sustinut in mod oficial sprijinul neconditionat pentru aderarea la ue a serbiei……………. mai zice-ti si voi ceva

  Răspunde

Lasă un comentariu