Cei ce sfidează moartea – Cimitirul vesel din Săpânța

În nordul României, într-o mică localitate din Maramureș, o comunitate a ales să trateze moartea altfel decât restul oamenilor: ca pe un lucru natural, cu optimism și cu umor. Ei sunt cei ce sfidează moartea.

Unic în lume, Cimitirul vesel de la Săpânța cuprinde aproximativ 800 de morminte ale căror cruci au fost ornate cu picturi naive, reprezentând evenimente din viața celor decedați și inscripționate cu versuri cu tentă umoristică. Cimitirul vesel i se datorează artistului popular Stan Ioan Pătraș, care în 1935 a sculptat prima astfel de cruce.

Cimitirul vesel a devenit, de-a lungul anilor, un punct de atracție turistică, sute de mii de turiști venind aici anual pentru a vizita acest adevărat muzeu în aer liber. Acest film documentar face o incursiune în viața oamenilor din Săpânța7 și în cimitirul lor unic în lume.

8.24

8.24/10 din 37 voturi

Filme similare

5 comentarii la „Cei ce sfidează moartea – Cimitirul vesel din Săpânța”

  1. Foarte interesant documentarul.Cred ca s-ar putea spune si mai multe. Oricum, frumos, cadrele si atmosfera locului sunt asa frumos descrise, parca nici nu am fi in secolul 21

    Răspunde
  2. Documentarul putea fi facut mult mai bine …din punct de vedere al tehnicii si al informatiilor sufera de ceva carente…. Nu inteleg combinatia coloanei sonore  –vivaldi –urmat de muzica House–si finalul dans traditional transilvanean
     de asemeni prea putin aratata de-a lungul istoriei romanilor credintele si practicile referitoare la moarte, transcendenta  care exista la romani inca dela stramosii daci ”radeau si se veseleau cand cineva trecea in lumea de dincolo”    ”at mortem paratisimi” 
     oricum e mai bine decat nimic 

    Răspunde
  3. Am fost prin aceste locuri, intradevar au ceva deosebit in a spune despre istorie, traditie, cultura specific zonei, ocupatia localnicilor din vremuri imemorabile si pana in zilele noastre, altfel spus marele lor merit in a lasa o mostenire trainica celor ce vor veni. Am filmat atat in cimitirul vesel cat si in Manastirea Sapanta- Peri din parcul dendrologic am fost si raman profund impresionat atat de zona cat si de locuitorii ei.

    Răspunde

Lasă un comentariu