Viața românilor pare să fi fost dominată dintotdeauna de un adânc sentiment al religiosului. Se poate spune că România – spațiu prin excelență al ortodoxismului – este țara bisericilor, schiturilor și mănăstirilor. Viața oamenilor din fiecare așezare de pe aceste meleaguri este rostuită firesc în jurul unei biserici, considerată centrul lumii. Românii au căutat întotdeauna în vremurile grele un sprijin în biserică; poate și de aceea au dorit să ofere bisericii realizări cu care să se mândrească peste timp.
Mănăstirea Putna
În Letopiseţul anonim al Moldovei se spune că după cucerirea Cetăţii Chilia, în luna ianuarie 1465, Ştefan cel Mare s-a întors cu toată oastea la Suceava, poruncind mitropolitului, episcopilor şi tuturor preoţilor „să mulţumească lui Dumnezeu pentru ce i-a fost dăruit lui…”. În Analele putnene şi în Cronica moldo-polonă, imediat după relatarea izbânzii de la Chilia, se menţionează foarte lapidar că la 10 iulie 1466 Ştefan-vodă a început să zidească Mănăstirea Putna, cu hramul „Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”.
Mănăstirea Tismana
Mănăstirea Tismana este cel mai vechi aşezământ monahal din Ţara Românească, având un rol primordial în menţinerea credinţei ortodoxe de-a lungul a peste 600 de ani. Se află pe teritoriul oraşului Tismana din judeţul Gorj, la 36 de km de oraşul Târgu-Jiu. Mănăstirea reprezintă un monument de reculegere şi închinăciune, de cinstire a credinţei noastre strămoşeşti, un edificiu de prea frumoasă artă străveche. Ea a fost şi un post de apărare al ţării în vremuri de război, de găzduire a multor personalităţi.
Mănăstirea Curtea de Argeș
Mănăstirea a fost construită de Neagoe Basarab (1512 – 1517) pe locul vechii mitropolii (1359). Pictura interioară, realizată de zugravul Dobromir, a fost terminată în anul 1526, în timpul domniei lui Radu de la Afumaţi. Ea este păstrată fragmentar în Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti. Reparată de câteva ori, biserica a fost restaurată (1875 – 1886) de arhitectul francez André Lecomte du Nouy, discipol al lui Eugene Viollet-Le-Duc, care i-a adus şi unele modificări care au diminuat valoarea istorică a monumentului.
Mănăstirea Humor
Biserica pictată a mănăstirii este înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Vizitatorul care călătorește pentru prima oară la Sfintele Mănăstiri și dă ochii cu pictura exterioară, nu-și poate crede ochilor. I se pare că ceea ce vede nu e real. Măiestria artistului de odinioară, dăinuind peste atâtea veacuri, pune într-o lumină nouă trecutul acestei țări și al acestor locuri. Istoria respiră cu blândețea culorilor din frescă și cu statornicia zidurilor.
Mănăstiri din zona Harghita-Covasna
Mănăstirea Cernica
Mănăstirea Bistrița
În satul Bistrița, comuna Viișoara, între Piatra Neamț și Bicaz se află Mănăstirea Bistrița, ctitorie a lui Alexandru cel Bun, fiind una dintre cele mai importante mănăstiri mușatine. A fost ridicată în primii ani ai secolului al XV-lea. Mănăstirea are hramul „Adormirea Maicii Domnului“, ales de Alexandru cel Bun ca necropolă pentru el și familia sa. Prima atestare documentară a Mănăstirii Bistrița este un act emis la data de 7 ianuarie 1407 de către mitropolitul Iosif al Moldovei.
Mănăstiri şi biserici din zona Maramureș
În judeţul Maramureş sunt înscrise pe lista monumentelor istorice 93 de biserici de lemn declarate monumente arhitectonice. Opt dintre ele au fost alese ca fiind cele mai reprezentative prin vechimea lor, poziţie şi mediu, stil arhitectonic, tehnică de construcţie, pictură interioară şi stare de conservare.
Mănăstirea Neamț
Mănăstirea Neamţ este o mănăstire ortodoxă de călugări din România, situată în comuna Vânători-Neamţ, satul Mănăstirea Neamţ, judeţul Neamţ. Este cel mai mare şi mai vechi aşezământ monahal din Moldova. Mănăstirea este atestată documentar din 1407, însă rădăcinile în timp ale activităţii monahale se întind până în veacul al XII-lea. Ctitorirea mănăstirii îi este atribuită voievodului Petru I Muşat (1375-1391), care a construit prima biserică din piatră, astăzi dispărută, însă, pe amplasamentul mănăstirii, existase o bisericuţă mai veche din lemn, numită Biserica Albă, construită de monahi cu un secol înainte.
cultul baptist nu a acceptat niciun ajutor din partea statului, desi legea prevede ajutor pentru toate cultele.
Biseric ar trebui sa vina in sprijinul napastuitului popor roman..Prin societatile proprii de constructii ar trebui sa ridice orfelinate si azile de batrani..Nu sa taxeze necazul omului(vis-a-vis de o inmormintare)cu milioane de lei ! Domnul nostru Iisus a darimat templul peste zarafii ce-si facusera acolo locas de afaceri..Nicaieri in Sfinta Carte nu scrie ca pentru un asa-zis serviciu religios TREBUIE SA PLATESTI ! Rusinos,chiar si pentru o tara din lumea a treia,asa cum am ajuns noi..!!!!!
„Love Others As You Would Love Yourself. There Is No Truth Greater Than This.”
Love is The Truth Love Is The Way Love Is The Light No One Progresses Towards Source, God, Except Through Love
Dupa toate ce primesc mai cer si bani de la o biata batrana vaduva!!!
Apai nu suntem un popor de batuti in cap si de orbi !!!!?
Pupam icoane si dam milioane !!!
Este extraordinar la ce nivel se poate ajunge astazi!, raspunsurile la tot ce ne framinta se pot afla azi …..
Toate religiile ca sisteme de manipulare si opresiune au provocat numai nenorociri omenirii. Razboaie, genociduri in numele domnului, estorcari si au pus si pun in continuare omul sub stare de dependenta, de robie.Cea mai rea a fost si este cea crestina care nu are nici o legatura cu invatatura lui ISUS.
Cultul baptist e foarte bine finantat dinafara, de aia nu se pune la bugetul mic pe care il poate asigura Romania. In Ortodoxie nu s-a impus niciodata zeciuiala obligatorie, in timp ce in cultele protestante e lege. Acuma, ce sa preferam…1 milion la o inmormantare sau 1 milion lunar de persoana,( calculat la 10 milioane salar). In plus.. cate razboiae au fot provocate de Ortodoxie? Inchizitia si Cruciadele au fost create de papa, de Vatican, cele din urma chiar impotriva ortodocsilor. Cine poate sa imi raspunda cate razboaie „pentru credinta” au initiat ortodocsii?
Asta asa ca idee: http://www.youtube.com/watch?v=babuw6uhw2I
Pogromurile din Rusia. Si antisemitismul in general. Nu Ortodoxia insasi a fost de vina, ci fanatismul si ingustimea de minte a celor ce nu au inteles doctrina crestina izvorata din iubirea de aproape si nu au avut respectul fata de fratii noi mai mari in Credinta, poporul Primului Testament.
P.S. Erratum : a citi „fratii NOSTRI mai mari” vs „fratii noi”.