Declanșarea revoluției ruse din februarie 1917 a însemnat și începutul destrămării Imperiului, naționalitățile ne-ruse revendicând autonomia. Lovitura de stat din octombrie 1917 când partidul bolșevic a preluat totalitatea putereii în Rusia mulțumită înțelegerii dintre comuniști și germani, a dus la armistițiul apoi pacea de la Brest-Litovsk, prin care Lenin le ceda germanilor țările baltice, Bielorusia și Ucraina.
În acest context, liderii din Sfatul Țării nu mai puteau conta, pentru a garanta pacea civilă și recoltele în Basarabia, decât pe armata română, care, rămasă singură pe frontul de est după retragerea Rușilor, fusese și ea nevoită în cele din urmă să accepte armistițiul cu germanii la 9 decembrie 1917. Aflată în retragere prin Basarabia, armata rusă a început să jefuiască, să violeze și să omoare populația civilă băștinașă, fruntașii basarabeni fiind asasinați de către organizațiile comuniste.
În aceste condiții la 22 decembrie 1917, Sfatul Țării a cerut guvernului român aflat la Iași să trimită armata să restabilească ordinea. Trupele aliate, conduse de generalii Broșteanu (român) și Berthelot (francez) au trecut Prutul în ziua de 10 ianuarie 1918 reușind eliberarea Chișinăului de jefuitori la 9-16 Ianuarie 1918 pentru ca în câteva zile să elibereze complet Basarabia.
La 24 ianuarie 1918, Sfatul Țării proclamă independența Republicii Democratice Moldovenești. Dar în lunile ce urmează, pe lângă atacurile bolșevice venite din teritoriul de peste Nistru controlat de germani, apar și pretenții teritoriale din partea Ucrainei, și ea proclamată independentă. Sfatul Țării începe atunci să manifeste intenții de unire cu România, care sunt exprimate și prin „moțiuni de unire votate de diferite județe (Soroca, Bălți)”. Până la urmă, unirea cu România a fost hotărâtă de Sfatul Țării la 27 martie 1918 prin 86 de voturi contra 36 (pentru menținerea independenței) și 3 abțineri. (Sursa)
Vezi și:
- Ca la Moldova, un tablou video al vieții de zi cu zi din republica de peste Prut. Folosind înregistrări video de excepție și interviuri pătrunzătoare, acest film documentar explorează provocările cu care Moldova se confruntă în prezent, în raport cu istoria culturală bogată a ținutului cunoscut odinioară cu numele de Basarabia.
- Capcana – Revoltele anti-Voronin din 2009, un film documentar despre revoltele ce au avut loc în Republica Moldova la 7 aprilie 2009
Adevarul istoric, faptele istorice, daca sunt amestecate cu ipoteze nefondate, pierd din pacate din credibilitate. Nu stiu in ce masura dr. Milcoveanu era cel mai competent in a explica evenimentele din anii 1914-1918 din Basarabia, si chiar din Rusia. Ca sa explici conflictul dintre soldatii din armata tarista si corpul ofiteresc rus printr-un decret al lui Nicolae II de interzicere a consumului de alcool (???) e cam „subtire”, inseamna sa nu iei in seama atitea si atitea realitati din armata rusa de atunci. Si altele similare….
CU ADEVARAT UN MARE MISTER!
Un amestec hilar de adevaruri si minciuni sfruntate, ipoteze abramburistice etc. Spre ex se spune despre campania armatei romane in Ungaria la cateva luni dupa dec 1917 ceea ce e o ameteala crasa …..cam minte tovarasul….
si leva