Asasinarea lui Nicolae Labiș

Nicolae Labiș (născut pe 2 decembrie 1935) a fost unul din cei mai talentați poeți români, însă viața sa extrem de scurtă nu i-a permis să-și desăvârșească opera. Deși a fost unul dintre preferații regimului comunist, Labiș a căzut repede în dizgrație.

Având o minte extrem de lucidă, poetul a început să-și pună întrebări în legătură cu cei care conduceau România, oportuniști care schimbau „mersul revoluției”. N-a apucat, însă, să spună prea multe în această privință. A decedat la doar 21 de ani, călcat de roțile unui tramvai în zona spitalului Colțea din Capitală.

În noaptea de 9 spre 10 decembrie 1956, după ce a petrecut alături de prieteni la Casa Capșa și la Restaurantul Victoria, aflat în stare de ebrietate, Labiș a plecat să ia un tramvai. Potrivit certificatelor oficiale, și-a pierdut echilibrul și a căzut între vagoane. A decedat pe 22 decembrie, în spital, cu coloana vertebrală secționată și paralizat.

Moartea lui Nicolae Labiș a fost catalogată oficial „accident”, însă mai mulți istorici susțin că acesta a fost asasinat de Securitate. De altfel, prieteni de-ai lui povestesc că, a doua zi după accident, Labiș spunea:

„După ce am căzut pe liniile de tramvai, am văzut roata venind spre capul meu. Apoi a fost ceva ce mă împingea de la spate și din nou mă apropiam de roți. Acest lucru s-a întâmplat de trei ori.”

Așadar, a fost Nicolae Labiș asasinat? Acest film documentar încearcă să reconstituie evenimentele din jurul morții poetului și să scoată la iveală adevărata cauză a accidentului în urma căruia și-a pierdut viața.

8.18

8.18/10 din 51 voturi

Filme similare

9 comentarii la „Asasinarea lui Nicolae Labiș”

 1. Stiam toate astea care din pacate s-au intamplat…
  Si cate asemenea…
  Dar am fost fericirea s-o revad pe sora poetului care mi-a fost profesoara si care mi-a ajutat sa-mi deschid sufletul catre IUBIRE.vad ca si acum ca si atunci are aceeasi delicatete si inocenta care m-au facut s-o iubesc si sa inteleg multe lucruri stiute numai de artisti…

  Răspunde
   • Tramvaiul l-a călcat in dreptul staţiei sălii Dalless, nu la spitalul Colţea. A căzut (de fapt a alunecat pe ghiaţă, iarnă fiind), pentru că era beat, nu l-a împins nimeni. Cine stătea să-l impingă inspre roţi fără să-l vadă nimeni, mai ales că s-a întâmplat după-amiază.

    Eu am fost in tramvaiul următor, imediat după întâmplarea nefericitului accident.

    Răspunde
    • …Mai – Ivanovici,cred ca esti o mare canalie si stii adevarul….numele tau spune totul,oare faceai parte din echipa de asasini platiti….?

     Răspunde
 2. Cite crime asemanatoare care s-au petrecut „intimplator” si au ramas nelucudidate au mai fost in periada comunista? Poate doar Dumnezeu stie

  Răspunde
 3. Stiam ca incepuse sa fie incomod!si mai stiu ca l-ar fi impins chiar Mihai Beniuc care era invidios pe ascensiunea sa !

  Răspunde
 4. Nicolae Labis a fost asasinat de BOLSEVICI (nu de Comunisti) asa cum se sugereaza. La vremea aceea (1956) Romania era condusa de Rusia si faptul ca acuzati Comunismul pentru asta ma conduce la ideea de propaganda pe care o vad tot mai frecvent in gura tuturor. Propaganda si manipularea nu ar trebui sa stea in calea adevarului. Sa fie oare de vina dorinta cetatenilor de reintoarcere la forma Comunista de guvernamant datorita faptului ca Democratia nu a demonstrat ca este capabila sa faca fata ???…………………..

  Răspunde
 5. CER SCUZE CA INTERVIN DAR EU AM AUZIT CA TUDOR ARGHEZI L-AR FI IMPINS SUB ROTILE TRAMVAIULUI TOT ASA DATORITA ASCENSIUNII ACESTUIA

  Răspunde

Lasă un comentariu