Armata pierdută a lui Napoleon

Vilnius, capitala Lituaniei, este uneori supranumită „oraşul construit pe oase umane”. Se află la jumătatea coridorului dintre Berlin şi Moscova, care, pentru mai bine de 200 de ani, a fost câmpul de luptă al lui Napoleon, al ţarilor Rusiei, al lui Hitler şi Stalin, dar şi al polonezilor şi prusacilor. La începutul anilor 2000, la demolarea unor barăci sovietice de la periferia oraşului Vilnius, muncitorii au descoperit o groapă comună, cu mii de schelete, aranjate frumos în straturi. De unde proveneau aceste schelete? Erau ele ale unor evrei masacraţi de nazişti? Nu. Bunurile şi monedele găsite asupra morţilor au arătat că acestea datează de pe vremea lui Napoleon.

Cadavrele aparţineau, de fapt, soldaţilor trimişi de Napoleon în Rusia, în 1812, pentru a obţine mult-dorita supremaţie mondială. Surprinşi de venirea iernii, soldaţii care se întorceau învinşi din Rusia, după mai bine de două luni de marş înaintau orbeşte, pe pipăite, încercând cu disperare să ajungă la loc sigur. La o temperatura de -37 de grade celsius, mii de soldaţi şi-au pierdut viaţa. Declinul lui Napoleon începuse deja. În acest film documentar, o echipă de oameni de ştiinţă încearcă să reconstituie condiţiile în care s-a petrecut tragedia de la Vilnius.

7.07

7.07/10 din 29 voturi

Filme similare

3 comentarii la „Armata pierdută a lui Napoleon”

  1. aAm vizionat mai multe filme din cele „507 Exceptionale filme documentare”.As vrea sa recomand tuturor oamenilor,dar si televiziunilor sa prezinte publicului larg,cateva din acestea,intre care: Legea rezonantei,Gaura alba in timp,Codul lui Moise si Secretul (Legea atractiei).Daca le-am vedea toti, am deveni mai buni si mai intelepti.

    Răspunde
    • Sigur ca oriceinformatie ne apropie de calitatea de OM.Multumim celor care si-au rupt din pretiosul lor timp si ne-au oferitpe gratis- azi cind totul se plateste-aceste pretioase capodopere.In locul mizeriilor de pe toate sau aproape toate canalele la ore de maxima audienta sigur ca am fi fericiti sa ne inbogatim cultura. dar asta nu face rating. Pacat! nu ajunge numai TV Cultural.O primavara minunata doresc acelora care pretuiesc calitatea.

      Răspunde
  2. Devii înţelept urmărind secretul ? Copii manelizaţi… şi atât.
    Ba mai e ceva. O picatura de adevar într-un ocean de minciuna. Au plecat de la o idee filozofica si au ridicat un imperiu pe spatele spalatilor.
    Şi mai e ceva…dar n-are rost.

    Răspunde

Lasă un comentariu