Cele mai multe cărți de istorie descriu Americile precolumbiene ca fiind o sălbăticie virgină, în care băștinași trăiau în sate mici, în armonie cu natura. Însă dovezile arheologice spun o poveste complet diferită: când Cristofor Columb a pus piciorul pe uscat pe continentul pe care tocmai îl descoperise în 1492, acolo trăiau deja milioane de oameni.
America nu a fost tocmai „Lumea Nouă”, ci una foarte veche, ai cărei locuitori construiseră o vastă infrastructură de orașe, livezi, canale și drumuri.
Câteva fapte despre descoperirea Americii:
- Nu existau mere și piersici în America înainte de sosirea lui Columb;
- Caii americani au dispărut la finalul ultimei glaciațiuni și au fost reintroduși de conchistadorii spanioli;
- Primii coloniști din America susțineau că abia puteau să navigheze pe râuri din cauza numărului enorm de pești;
- Cartoful, originar din America de Sud, a declanșat o explozie demografică în Europa după ce a fost introdus pe bătrânul continent;
- Cel mai mare animal domestic din America era lama, În 1491, băștinașii nu cunoșteau calul, vaca, oaia sau porcul;
- Este probabil ca, în 1491, Europa și Americile să fi avut populații asemănătoare ca număr;
- Curcanul, domesticit de azteci, nu exista în Europa în 1491;
- Nimeni nu a vrut să îl însoțească pe Cristofor Columb în prima călătorie pe ocean.
Vezi și:
- Cristofor Columb – Epoca descoperirilor – un film documentar despre viața exploratorului Cristofor Columb, europeanul care a făcut patru călătorii peste Oceanul Atlantic din Spania: în 1492, 1493, 1498 și 1502.
Pacat de subtitrare facuta sau de un analfabet sau de un soft de traducere prost si necorectat ulterior. Filmul este foarte bun si ne dam seama ca suntem mult mai capabili sa distrugem devât sa construim. Chiar si construind, distrugem…
:)) Cel mai mult au distrus microbii. Asta inseamna sa te dezvolti. Folosesti ceva existent pentru a construi altceva. Nimic poate sa fie construit fara resurse.