Hoția în comunism – Afacerea Bachus

Acest film documentar spune povestea celui mai renumit contrabandist cu alcool din România comunistă, Gheorghe Ștefănescu, alias Bachus. Afacerea Bachus a fost pusă la cale de administratorul unui depozit de vinuri din București în anii ’50, când autoritățile comuniste au naționalizat comerțul cu băuturi alcoolice și au limitat consumul de alcool.

Schema era extrem de simplă: Gheorghe Ștefănescu lua vin de la podgoria de la Cotești, ai cărei proprietari declarau producții mult mai mici pentru a-i putea livra marfa pe sub mână lui Ștefănescu. Acesta, la rândul lui, vindea vinul mai departe și în doar șapte ani a reușit să vândă ilegale peste 400.000 de litri de vin.

Sfârșitul lui Ștefănescu a venit tot din cauza acestui vin, pe care îl înmulțea cu aditivi de proastă calitate: se spune că un ofițer de Securitate ar fi cumpărat de la el o mare cantitate de vin, care s-a stricat în timp tot din cauza acestor aditivi. A fost declanșată o anchetă, iar traficantul de alcool și membrii rețelei au fost prinși.

7.41

7.41/10 din 41 voturi

Filme similare

13 comentarii la „Hoția în comunism – Afacerea Bachus”

  1. Cred ca documentarea nu-i completa. A mai fost o sentinta de moarte, executata si publicata, scurt, in Scinteia, pentru furt din avutul obstesc (porci dintr-o ferma).Depasirea unei anumite sume dadea posibilitatea legala la sentinta de moarte. Tin minte faptul pentru m-a mirat publicarea lui.

    Răspunde
  2. Corect, documentare incompleta, cred ca e doar un test de reactie. Din putinele date apare ca orice gestionar la borcanul cu miere si multe relatii evidente, era normal saaiba ceva material adunat, dar fabuloasa suma reclamata de anchetatori nu pare justificata in conditiile in care aparea ca un om decent care nu cauta luxul afisat. Evident era blindat de PCR( pile, cunostinte si relatii), copiii ii aranjase, de ce iar fi trebuit sa stringa o asa avere? Mai degraba vreun securist care se dorea general pt merite deosebite sa fi pus la cale acest circ, stiind ca oricum eraa un peste mare si mai mult era momentul cind incepe inrautatirea politicii interne si poate un exemplu se considera necesar. Asteptam ceva mai documentat, nu stire ProTv care doar atita curiozitatea. Cu o sotie si un gestionar contemporan ca martori nu e convingator deloc. Steliane, mai munceste baiatule ca poti da mai multe detalii! Mai consulta si dosarul…

    Răspunde
  3. Ce sa spun ca parca acum exista numai drepate si corectitudine. Mai hoti si criminali ordinari ca acum na-u existat in comunism. Numai lingai si pupincuristi ai regimului dictatorial democratic

    Răspunde
  4. In perioada anilor 50′ nu era Comunism in Romania. Din start filmul indreapta atentia gresit impotriva Comunismului. In acea vreme in Romania erau Bolsevicii Rusi la noi in tara care faceau regulile. Comunismul a venit ulterior in Romania in anii 65′ cand Ceausescu a devenit Prim-Secretar si ulterior Presedinte si care a scos din tara interesele ruse in afara statului si a condus Romania asa cum stim cu totii. Filmul doreste doar sa intoarca toata societatea impotriva comunistilor ca actualii conducatori sa poata fura si jefui mai departe din Romania. La temelia reusitei lor sta MANIPULAREA prin vehicularea de filme istorice si mici montaje pentru a discredita comunismul care a facut numai bine oamenilor. Democratia este cea mai proasta forma de Guvernamant………si exploateaza oamenii

    Răspunde
  5. In ziua de azi toate bauturile alcoolice,sucuri sunt chimicale,toxine= boala,dar statul le permite vanzarea lor ,doar incaseaza si 24% tva.Halal

    Răspunde
  6. Titlul articolului este tendentios, manipulator, pentru a promova ideia absurda ca in doctrina politica comunista (creatoare a sistemului socialist) se promova hotia, ca si prin cea liberala (creatoare a capitalismului de „piata libera”), nu ca o oprima pana la extinctie prin pedepse aspre pana la impuscare.
    Corect ar fi trebuie sa fie formulat: „Pedepsirea hotiei in comunism”!
    Guvernantii comunisti, prin constitutie nu aveau dreptul la proprietate privata de uz economic si cu atat mai mult sa-si insuseasca prin lege bogatiile publice, ca in capitalism (care apartin de drept tuturor, de aceea se numesc „publice”), sau sa incredinteze realizarea obiectivelor publice prin companii private, ca in capitalism. Manipularea intelectuala practicata acum pe toate caile, inclusiv prin invatamatul superior este jenanta.
    Cu cel mai mare impact sunt tocmai emisiunile TV de tipul:”ora regelui”, „memorialul durerii”, etc. in care se deplange soarta „fostilor asasini economici ai Romanei” (familia regala, companiile private, etc.) şi nu a poporului jefuit si umilit de o minoritate lacoma, orgolioasa si sadica, adica ACEIASI CARE ASASINEAZA ROMANIA DE AZI!

    Răspunde
  7. Mai complex. Documentar incomplet. Au fost multe alte afaceri asemanatoare : fabrica de butoaie, cafea (v.cartea cafegiului de langa Piata Rosetti etc).Regimul comunist are in germene delapidarea si inselaciunea in mod inevitabil, mai mult decat in regim capitalist, dar existent si acolo. Cauza: in firea omului(acaparare de bunuri) si in limitele organizate si admise de orice oranduire sociala. Azi e sistemul in care imbogatirea rapida e conditionata de apartenenta politica. Echipa se schimba òdata la 4 ani.=circ.
    Sistemul politic actual (Montesqieu, 3 puteri, etc) este depasit dar inca nu gasim formula noua potrivita actualei societati.

    Răspunde

Lasă un comentariu