La finele lui octombrie 1929, lumea era luată prin suprindere de ştiri cu milionari care se aruncau de la ferestrele zgârie-norilor din Manhattan. Sinuciderile celor care îşi vedeau pierdute în câteva ore averile strânse cu trudă în ani de zile erau doar preambulul unei perioade îndelungate de recesiune care avea să înfometeze America şi să bulverseze economiile ţărilor industrializate de pe glob. Marele Crah din 1929 a rămas în manualele de economie drept cea mai mare prăbuşire înregistrată vreodată.
Mulţi analişti contemporani susţin că dezastrul ar putea fi depăşit de criza declanşată de creditele subprime din America zilelor noastre.
În 1919, Statele Unite ieşiseră victorioase din Primul Război Mondial. Marea Britanie şi aliatele sale europene erau epuizate financiar după război. Prin contrast, economia SUA era înfloritoare şi întreaga lume dansa după cum cânta America. Creditele uşor de obţinut şi producţia de masă au transformat sălbaticii ani ’20 într-o eră a consumului de o amploare nemaivăzută până atunci.
Istoria se repetă – bula creditelor
Bursa a crescut şi investitorii s-au înmulţit, împrumutând bani pentru a profita de expansiune. În 1928, piaţa a crescut cu 50% în doar 12 luni. Dar după aceea s-a produs dezastrul. În octombrie 1929, acţiunile de la Bursa newyorkeză au scăzut cu o treime. Investitorii au pierdut peste 25 de milioane de dolari. Mai apoi, trei mii de bănci au dat faliment, scufundând economiile oamenilor odată cu ele.
Crahul a fost urmat de o criză mondială devastatoare care a durat până la al Doilea Război Mondial. Acţiunile nu au revenit la valoarea de dinainte de crah până în 1954. Aceasta este filmul documentar despre povestea unui dezastru financiar care speram să nu se repete niciodată…
Vezi și:
- Bani pe datorie – Conspirația bancherilor – un film documentar care încearcă să răspundă la cea mai dificilă întrebare: cum de am ajuns în situația în care există mai multă abundență și productivitate decât în orice altă epocă din istorie și, cu toate acestea, toată lumea este datoare-vândută băncilor?