1918: Momentul românilor

TVR și Universitatea Babeș-Bolyai și-au dat mâna pentru un documentar cu valoare istorică, o privire ca la carte către Marele Război și anul în care s-a încheiat conflagrația: 1918: Momentul românilor. La începului lui 1918, Primul Război Mondial își continua cursul devastator în condițiile în care toate taberele combatante continuau să spere într-un deznodământ favorabil.

Coșmarul se apropia de sfârșit, iar configurația bătrânului continent și a întregii lumi avea să se schimbe radical. Lumea începea să se gândească la pace, iar președintele american, Woodrow Wilson, a făcut un gest extrem de important când a prezentat în fața Congresului Statelor Unite un program al păcii elaborat în 14 puncte.

Wilson propunea un set de principii generale, printre care și dreptul popoarelor la autodeterminare, revendicat cu mult entuziasm de aproape toate naționalitățile existente din statele din Europa central-răsăriteană. Devastată de război, peste Europa sufla acum o ocazie fără precedent, pe care elita politică românească a fructificat-o exemplar, dând naștere României Mari. În sfârșit, momentul românilor sosise…

10.00

Nota: 10.00/10 din 2 voturi

Alte filme interesante

Istoria secretă a cardului de credit

2004
10

Filmul expune strategiile agresive ale emitenților de carduri: de la stimularea consumului și a îndatorării, până la penalizările automate.

Deceniul ascuns: Anii ’80 în România

2024
10

Cum a fost, de fapt, viața în România anilor '80? Serialul documentar Deceniul ascuns ne invită să privim dincolo de clișee.

deceniul ascuns

Goana după atomul pașnic. „Proiectul nuclear românesc”

2022
8.09

Filmul prezintă istoria programului nuclear al României, început în anii '50, ca parte a eforturilor de obținere a independenței energetice.

Regele comunismului: Pompa și fastul lui Nicolae Ceaușescu

2002
7.8

Regele comunismului: Pompa și fastul lui Nicolae Ceaușescu are ca temă centrală cultul personalității din România în perioada 1965-1989.

regele comunismului - pompa si fastul lui nicolae ceausescu
  • Constantin Moldovean spune:

    Poveștile cu „unirea„ sînt gogoși pentru prostimea manipulată. Transilvania a fost o halcă dată de Franța și Anglia Romîniei, din trupul învinsului Imperiu austro-ungar, pentru participarea alături de ele la război.

  • >