Noaptea pătimirilor – Valeriu Gafencu

Distribuie acest documentar

VN:F [1.9.22_1171]
Nota 8.8/10 (38 voturi)

Te-ar putea interesa

Descrierea filmului

valeriu gafencu - noaptea patimirilorNoaptea pătimirilor este un film documentar despre Valeriu Gafencu, numit de Nicolae Steinhardt „Sfântul închisorilor”, unul din tinerii care au murit în închisorile regimului comunist. S-a născut la 24 ianuarie 1921  în judeţul Bălţi, din Basarabia, și a decedat la 18 februarie 1952 la închisoarea Târgu Ocna. În anul 1941, era student în anul al II-lea la Facultatea de Drept şi Filosofie din Iaşi şi, totodată, conducător al unui grup al Frăţiilor de Cruce.

În urma eșecului rebeliunii legionare, a fost arestat şi condamnat la 25 de ani de muncă silnică. Reputatul profesor de drept civil Constantin Angelescu l-a apărat la proces pe Gafencu, declarând că acesta este „unul dintre cei mai buni studenţi pe care i-am avut de-a lungul întregii mele cariere didactice”. Această încercare s-a dovedit, însă, inutilă. Dictatura lui Ion Antonescu nu a văzut cu ochi buni activismul legionar al tânărului Gafencu, care voia ca tot mai mulţi elevi şi studenţi să se înscrie în Frăţiile de Cruce.

Astfel, şi-a săvârşit sentinţa la închisorile de la Aiud (1941-1944), Piteşti (1944-1949) şi Târgu Ocna (1949-1952), unde a fost un adevărat trăitor al Ortodoxiei, regimul dur al detenţiei, torturile şi bolile contactate aici întărindu-l duhovniceşte. A compus aici poezii, care se cântau în celule, iar acum se cântă în biserică. În 1949 este dus la sanatoriul-închisoare de la Târgu Ocna într-o stare foarte gravă: TBC pulmonar, osos, ganglionar, reumatism, lipsă de hrană.

La data de 2 februarie 1952 le-a cerut colegilor de suferinţă să-i procure o lumânare, o cruciuliţă şi o cămaşă albă pe care să i le pregătească pentru ziua de 18 februarie. Cu o zi înainte de moarte, i-a spus lui Ioan Ianolide: „Mâine voi muri. Vreau să-mi iau rămas bun de la cei mai apropiaţi prieteni. Fă tu aşa fel încât să vină pe rând la mine, în linişte.” A doua zi, pe 18 februarie, în jurul orelor 14:00-15:00, Valeriu Gafencu rosteşte ultimele sale cuvinte: „Doamne, dă-mi robia care eliberează sufletul şi ia-mi libertatea care-mi robeşte sufletul”, după care a trecut la cele veşnice.

Face parte dintr-un grup ce împărtăşea aceeaşi orientare spirituală, alături de studentul în drept Ioan Ianolide, Anghel Papacioc, cel care avea sa devină ieromonahul Arsenie Papacioc, doctorul Traian Trifan, avocatul Traian Marian, Marin Naidim, Aurel Dragodan, Constantin Totea şi mulţi alţii.

Unul dintre bolnavii ce-l iubeau şi-l admirau, Victor Leonida Stratan, obţinuse printr-o intervenţie specială, de la familie, un pachet cu streptomicină. Valeriu le-a primit şi a doua zi l-a înştiinţat pe Stratan că a hotărât să le cedeze pastorului Richard Wurmbrand, spunând că şi acesta se afla într-o stare gravă. Medicamentele au fost folosite de Wurmbrand, a cărui viaţă a fost astfel salvată.

Documentarul Noaptea pătimirilor a fost realizat de Radu Dinu după o idee a deţinutului politic Virgil Maxim.

Mai multe documentare

Secretele morților – Asasinul cu umbrelă

Era luni, 11 septembrie 1978, cand scriitorul și jurnalistul bulgar emigrant Georgi Markov murea la Londra, la vârsta de 49 de ani. Un film documentar despre o crimă politică perfecă,...
VN:F [1.9.22_1171]
7.2

Ceaușescu – Ascensiunea și decăderea

Un film documentar difuzat de BBC și PBS și prezentat live de Gabriel Liiceanu în dialog cu regizorul Edward Behr. La trei zile de la moartea lui Gheorghiu-Dej, în martie...
VN:F [1.9.22_1171]
7.3

Oameni care au schimbat istoria – Mihail Gorbaciov

Ultimul secretar general al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov a fost inițiatorul unor reforme economice, sociale și politice masive, care au dus la destrămarea Uniunii Sovietice și la încheierea Războiului Rece....
VN:F [1.9.22_1171]
8.8

Viața lui Nicolae Titulescu

Realizat de TVR Internațional, acest film documentar spune povestea unuia dintre cei mai mari oameni ai României, Nicolae Titulescu. S-a născut la 6 martie 1882, la Craiova, în inima Olteniei,...
VN:F [1.9.22_1171]
7.6

Wilhelm Reich – Dreptul omului de a ști

Această biografie introductivă despre doctorul Wilhelm Reich a fost produsă de către Fundația „Wilhelm Reich Infant Trust”, în 2002. Filmul documentar ne oferă o privire de ansamblu asupra vieții incredibile și operei unice...
VN:F [1.9.22_1171]
8.9
 • Anon

  …..un asasin ordinar.curentul legionar se stie f bine reprezinta o pata de noroi in istoria romaniei.fanatismul ortodox dus la extrem impreuna cu asasinate politice au facut miscarea legionara atat de urata.
  rusine sa publicati un astfel de film.

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • Teodor

   Nu cred ca un OM de aceasta talie merita sa fie blamat. Ar insemna ca toti evreii sa fie blamati pentru figurile de evrei care au fost asasini si au fost multi.Fiecare individ este judecat dupa ce a facut el si numai el.

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • A Zubascu

   A spune ca toti legionarii au fost ucigasi este o aberatie. Toti oamenii care l-au cunoscut pe Valeriu Gafencu au avut de spus numai cuvinte de lauda despre el, indiferent de orientarea lor politica. Cine esti tu sa judeci? Cum iti permiti? Cati ani de temnita ai facut pentru acest popor? Asa au crezut si tortionarii de ieri, ca au dreptul de a judeca si de a imparti dreptate, prin tortura. Imi e scarba de voi, datorita sobolanilor ca tine regimul comunist a putut savarsi asemenea atrocitati in Romania. Din cauza faptului ca au existat romani dispusi sa batjocoreasca alti romani. Fiecare suntem responsabili de faptele proprii. Nu vad de ce Valeriu Gafencu trebuie sa fie acoperit de rusine pentru crimele altor legionari. Daca asa se pune problema, ar trebui ca poporul german sa fie vinovat pentru eternitate de crimele nazistilor si evreii de cele ale comunistilor ce s-au ridicat din randurile lor.

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Actorul Vasile Butnaru

  Actorul Vasile Butnaru in REGATUL SPANIEI.Monospectacolul”Sfantul Inchisorilor”prezentat pentru comunitatea romanilor din Madrid.

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • MMM

  Valeriu Gafencu, cu adevarat sfant a fost, prin mucenicia sa.

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Pingback: Flme valoroase intr-o selectie fantastica « Psiforce()

 • NICOLAE BANCILA

  M-ai intii o notificare —- toti cei care se declara anonimi pe net sint niste lasi si le e rusine chiar lor de ceea ce spun!!!!!!!!Despre Gafencu sa-l odihneasca Dumnezeu a fost un martir crestin in mocirla comunista si carlista o alta victima a masoneriei si adevarat sfiint in ceruri !!!!!!!!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Vlad

  Citind comentariile,am ramas socat de comentariul anonimului,nu ma duce cu gandul decat la vorbele rostite de un animal,o bruta,din perioada neagra a istoriei noastre.Valeriu Gafencu este si ar trebui sa fie prezent in sufletul tuturor romanilor,de aici inainte fiecare dintre noi il putem accepta sau nu sufleteste,dar niciodata murdarind prin cuvinte suferinta acesui inger.

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • M.Maria

   Adevarat.

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Danut

  Nu apare filmul . Faceti ceva . Nu luati niciodata comentarile pro sau contra ca arbitru, va rog. e un site liber .

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • Am actualizat filmul, acum e functional. Multumim de sesizare.

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Pingback: Biografii | Biblioteca Ienachita Vacarescu()

 • Pingback: Descopera istoria adevarata! |()

 • Pingback: O ADEVARATA COMOARA! | PsiForce()