Horia Sima în fața istoriei

Distribuie acest documentar

VN:F [1.9.22_1171]
Nota 7.3/10 (28 voturi)

Te-ar putea interesa

Descrierea filmului

Cine a fost, de fapt, Horia Sima? Ce l-a determinat pe acest om să adere la fascism și cum a marcat el istoria recentă a României? Acest film documentar, realizat de Editura Sânziana, încearcă să facă o trecere obiectivă în revistă a vieții și activității celui care a condus Mișcarea Legionară.

Născut pe 3 iulie 1906, în Făgăraș, Horia Sima a fost președintele partidului Garda de Fier, dar și vicepreședinte al Consiliului de miniștri în guvernul condus de mareșalul Ion Antonescu. Pe acesta din urmă a încercat să-l înlăture de la putere în 1941 printr-o rebeliune legionară. Sima a condus și cea mai violentă represiune împotriva evreilor, cunoscută sub numele de Pogromul de la București: sinagogile și templele evreiești au fost incendiate, iar mii de evrei – torturați și uciși.

Mai multe documentare

Viața lui Nicolae Titulescu

Realizat de TVR Internațional, acest film documentar spune povestea unuia dintre cei mai mari oameni ai României, Nicolae Titulescu. S-a născut la 6 martie 1882, la Craiova, în inima Olteniei,...
VN:F [1.9.22_1171]
7.6

Eva Braun, amanta lui Hitler

Eva Braun, amanta şi, pentru mai puţin de 40 de ore, soţia lui Adolf Hitler, s-a născut pe 6 februarie 1912. Braun şi Hitler s-au cunoscut la Munchen, pe vremea...
VN:F [1.9.22_1171]
6.9

Viața lui Hitler

Adolf Hitler s-a născut la 20 aprilie 1889 în Braunau am Inn, în partea de vest a Imperiului Austro-Ungar. Tatăl său, Alois Schicklgruber, era funcţionar vamal şi lucra la frontiera...
VN:F [1.9.22_1171]
6.9

Pe urmele unui geniu – Nikola Tesla

Multora ne place să credem că realizările mărețe ne sunt recompensate, dacă nu financiar, măcar de posteritate. Dar, din documentarul Pe urmele unui geniu - Nikola Tesla s-ar putea să aflați...
VN:F [1.9.22_1171]
5.5

Arsenie Boca – Omul lui Dumnezeu

Numit Sfântul de către colegii săi de la Academia Teologică din Sibiu, căutat și urmat de mii de credincioși dornici să se împărtăşească din izvorul spiritualităţii sale, sensibil pictor de...
VN:F [1.9.22_1171]
9.4
 • Antonie Branescu

  S-au fäcut multe greseli si atunci,se fac in continuare si acum…lumea,dacä se observä se imparte in cästigätori (cei care cotropesc bunurile de pe si de sub pämänt ale diferitelor täri slabe de inger,neorganizate decät spre profitul unor guvernanti care actioneazä in numele profitorilor din exterior) si pierzanti,adicä cei care rämän pänä la urmä färä nimic,doar la ceremul si mila celor cästigätori…. Fratilor,e bun documentarul,plin de invätäturi,dar oare se va gäsi cineva interesat nu numai de binele lui ci si al semenilor lui,a tärii Romänia ,cäci in ritmul actual in cätiva ani probabil cä no sä se mai poatä face nimic si vom pieri ca NATIE,poate nici numele nu va mai rämäne !!!!! Ddeci sä facem ceva pänä nu e PREA TÄRZIU !!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • dan88

    CAND SI UNDE? DOAR DA ORDIN, antonie…

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
   • dan88

     NU UITATI TREI CUVINTE ‘GARDA probabil MERGE INAINTE

    VA:F [1.9.22_1171]
     Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Silviu

  De cand v-ati apucat, domnilor, de propaganda legionara?! Credeam ca sunteti firma serioasa… V-ati facut de bafta 🙁

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • dan

   da ce, iti prieste doar propaganda comunista sau/si mafiota facuta de psd, pdl si pnl in romania de azi?? daca vrei sa vezi „bafta” beleste bine ochii la jaful tarii din aceste vremuri tulburi!!

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • MIKE

  Inainte de a vedea filmul, citesc prezentarea si …ma incurca ceva: 
  „Sima s-a nascut pe 3 iulie in Fagaras…” Serios? Inainte de Christos ori dupa Christos? A fost contemporan cu Nero sau cu Mircea cel Batran?Asta e o intrebare, asa, ca sa pornim cu dreptul, nu?A doua intrebare: Un film documentar nu trebuie sa fie DOCUMENTAT? Ca doar de aia se numeste documentar!!!Poate va aduceti aminte si ca Romania a produs PRIMUL film documentar din lume… Dar pentru asta trebuie sa va documentati… Ori… nu prea se vede…

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • Mulțumim, am adăugat și anul nașterii. Cât despre dojeneala pentru că nu ne documentăm, nu vă mai răciți gura de pomană, ci bucurați-vă, gratuit și în liniște, de filmele de pe net

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Crisanta

  Nu știam că pământul românesc a rodit așa mulți „eroi“, care abia încăpuseră într-o Legiune. De ce faceți așa ceva? La ce ar putea folosi o astfel de propagandă penibilă?

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Laie_in

  criticii documentarului poate ca se asteptau la un material… la patru ace! esenta conteaza!

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Maiaalexe

  Pacat ca romanii au fost si sunt mereu dezbinati…ce bine ar fi fost sa fie mai putin orgoliosi si sa colaboreze spre binele comun.

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • adevarul

  Sunt foarte multi popi care sunt si au fost simpatizanti a miscarii legionare fasciste. Acesti popi si chiar oameni de litere nu au stiut altceva decat sa infecteze mintile romanilor cu tot felul de baliverne si minciuni !
  Adevarul este Dumnezeul omului liber !

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Dan

  Filmul este doar propaganda. Nu are esenta deloc mai ales ca descrierile vietii sociale sant identice cu zilele de azi si mai ales ca este aruncat totul in spatele comunistilor mai ales ca la acea vreme nici nu exista comunism (mai degraba fascism si bolsevism). Oratorul acestui film vorbeste ineptii pentru a manipula mintea celor care urmaresc filmu, dar sa nu uitam ca putem invata si din minciuni. Rusine tuturor care incearca intr-o forma sau alta sa denatureze adevaru si realitatea istorica. Numai bine tuturor Romanilor………….

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • costin

  nu judeca cea ce nu sti

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Jianu Vladimir

  Cred ca acest film ar trebui sa-l vedem ca pe o modalitate de a ne imbogatii bagajul de cunostinte ,sa mai adaugam inca o lectie de istorie la firava noastra cultura generala .Cred ca 90% din cei care si-au exprimat aici parerea sint la o virsta ,juna zic eu, la care doar din povestiile celor care i-au dus si adus de la scoala ar fi putut sa afle de miscarea legionara . In anii comunismului in manualul de istorie scria doar citeva rinduri ,cel mult despre rebeliunea legionara si atit .
  Aceasta nu este nici un fel de propaganda .Cineva ne da posibilitatea ca in mod gratuit sa ascultam pentru noi o poveste …care pentru altii a fost crucea vietii lor . Aici nu este nici un indemn ,nici o justificare,motivare sau nu neaparat apreciere .
  Dupa ce ne-am imbogatit spiritual cu aceasta farima de istorie, ramine ca fiecare sa judece in mod liber fara patima sau umori .
  Studiind istoria ,chiar si in mod amator ,nu amatoristic,nu facem altceva decit prin intelegerea trecutului sa ne pregatim de viitor .
  Pentru film ,trebuie sa spunem un mare Multumesc pentru gestul altruist si cei care critica sint invitati in oceanul internetului sa puna ei urmatorul film documentar . Multumesc .
  Jianu Vladimir

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Sabin

  Cu tot respectul. Pacat ca o asemenea institutie serioasa ca si „Filmedocumentare” a ajuns sa faca reclama unor oameni dovediti ca ucigasi. Probabil in cautare de audienta/senzational.

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)