Drum de fier prin Defileul Jiului

O destinație turistică deosebită, pe care n-are trebui să o ratăm: Defileul Jiului străbătut cu autoturismul, dar mai ales cu trenul. Străpungerea care face legătura între Transilvania și Oltenia, care deschide calea de comunicare între cele două regiuni istorice, a fost la un moment dat principalul obiectiv economic și politic al României. Ideea a fost lansată, totuși, de Imperiul Austro-Ungar.

După construcția căii ferate Simeria-Petroșani, inaugurată în anul 1870, s-au continuat lucrările căii ferate până la Lupeni. Apoi, în 1916, Regatul României a dat în folosință tronsonul Târgu Jiu – Bumbeşti Jiu. În timpul ocupației Puterilor Centrale, specialiștii Imperiului Austro-Ungar au făcut un studiu tehnic pentru a lega Livezeni de Bumbeşti-Jiu, cea mai dificilă porțiune a căii ferate care leagă Petroşani de Târgu Jiu şi, totodată, Imperiul Austro-Ungar de Regatul României.

Încheierea războiului şi apariția României Mari a amânat această complicată creație inginerească. Lucrările au început în anul 1924, sub Regele Ferdinand „Loialul”. Până la sfârșitul anului 1931 au fost finalizați 4 km de cale ferată, tunelurile Leurzeaua şi Pleşa şi primul pod peste Jiu, podul de la Pleşa.

Apoi, lucrările au fost blocate până în anul 1937, când au reînceput în forță. În anul 1941 au fost finalizați încă 8 km. de cale ferată, până la Meri. Lucrările au continuat până la sfârşitul războiului, iar după conflagrație comuniștii au preluat inițiativa. Această lucrare de proporții a devenit propagandistic o „ctitorie” a noului regim comunist. S-au organizat pentru finalizarea lucrării „Şantierele Tineretului Muncitoresc”, de la Bumbeşti la Livezeni, voluntarii contribuind din plin la amplificarea propagandei.

Aici a fost una dintre „pepinierele comuniste”, acest punct inclus în biografia participanților le-a adus statutul de „conducători ai oamenilor muncii”. Așa cum se mai întâmplă şi azi, au tăiat panglica împăunându-se cu această mare şi frumoasă operă. Construcția este un monument ingineresc, calea ferată străbate Defileul Jiului şi, totodată, Parcul Natural Defileul Jiului.

Drumul de fier însumează 31 de km., 8 poduri în lungime totală de 730 de metri, 27 de viaducte şi 39 de tuneluri, în lungime de aproximativ 8.880 de metri.

8.67

8.67/10 din 48 voturi

Filme similare

7 comentarii la „Drum de fier prin Defileul Jiului”

  1. Propaganda comunistoida.La noi in ani 50 se lucra cu Hei-rup-ul,nu se punea prea mare pret pe protectia munci si oameni erau neplatiti.Singurul lor castig era educatia cu care comunisti se lauda atat de mult ca au initiato,la fel ca si cu acel pod pe care era scris P.M.R. dar defapt tot proiectul era inceput de guvernele liberale dinaite de razboi.

    Răspunde
    • 30 000 de voluntari in santierul Bumbesti -Livezeni implineau visul milioanelor de voluntari din cel de al doilea razboi mondial, de a uni Ardealul cu Tara. Si asta nu avea legatura cu partidele politice. Din pacate sunt putini cei care mai pot intelege sentimentele bunicilor nostrii. „Ce-i mana pe ei in lupta”… Cred ca, uneori, suntem urmasi nedemni.

      Răspunde
    • mare prost esti .atat stiti voi…comunistii blah blah blah…au inceput liberalii inainte de razboi etc…la fel din 90 incearca alti labari ca tine…va vor da acum liberalii vostri arrest la domiciliu,pesticide,cancer,vaccinuri sa va termine, lgbt ,etc o vei simti tu pe cocoasa ta ,ca familie sigur nu ai

      Răspunde
  2. un documentar bine realizat si bine informat ..a fi voluntar nu inseamna sa fii comunist .in lume exista sute de mii de voluntari care participa la diferite actiuni unde nimeni nu vrea sa mearga nici platiti ,si isi risca viata pentru ca alti sa poata trai bine sau sa salveze ceace mai este de salvat ,,ape curate , munti cu paduri ,alimente fara pesticide si stimulenti cancerigeni sau pur simplu sa-ti adune gunoaile pe care unii le arunca pe marginile soselelor ,pe potecile muntilor sau pe marginea raurilor sau direct in lacuri cu apa cristalina ..nata BENE tuturor voluntarilor din ROMANIA si din intreaga lume ….a fi voluntar nu este o rusine ..rusine sa le fie celor care duc la distrugerea naturii si a traditiilor pastrate din vechi timpuri

    Răspunde
  3. Sunt prea tinar ca sa fi inteles ce este munca in echipa.Imi pare rau ca astazi nu mai exista asa ceva decit hoti.Atunci lucrau gratuit pentru proiecte marete si nu se plingea nimeni.Acum cu toata tehnica nu mai sunt in stare sa faca un km de sosea.Mi-ar place sa vad ca si tinar acel spirit colectiv de munca in expansiunea de astazi.

    Răspunde

Lasă un comentariu