Cele șapte minuni ale Egiptului Antic

Acum peste 3.000 de ani, vechi egipteni au construit cele mai frumoase monumente din lume. Piramda lui Kheops, cea mai mare construcție din piatră de pe Terra, a fost cladită cu o precizie demnă de arhitectura viitorului. Cum pășeau faraonii în lumea de dincolo? Templul lui Hatshepsut este un miracol al arhitecturii. Sfinxul, sculptat într-un singur bloc de piatră, este cea mai mare statuie din lume. Complexul de temple de la Karnak, cel mai mare din lume, a devenit un veritabil câmp de luptă arhitectonic. Templul închinat lui Ramses cel Mare a fost cioplit direct în stâncă. Și mai este Muntele Sinai, cel mai mare miracol al naturii din Egipt, unde se spune că Dumnezeu i-ar fi dat lui Moise tablele cu cele zece porunci.

7. Valea Regilor

Regii din Egiptul Antic nu erau simpli muritori, ci erau zei încarnați, iar egiptenii din vechime aveau mai multă grijă la îmormântarea regilor decât orice altă nație. În urmă cu 3.500 de ani au început să construiască cel mai venerat cimitir de pe pământ. Valea Regilor este cel mai spectaculos loc de îngropăciune din lume.

6. Templul Reginei Hatshepsut

Construit pe dealurile din împrejurimile Văii Regilor, Templul Reginei Hatshepsut este cel mai impresionant monument din vestul Tebei. Templul futurist al lui Hatshepsut este ticsit cu trăsături revoluționare, o amintire potrivită a unuia dintre cei mai inovatori faraoni ai Egiptului. Fiind cea mai mare fiică a lui Tutmes I, nepotul vitreg al lui Hatshepsut a devenit faraonul Tutmes al III-lea. Îngrijorată că băiatul ar putea pierde controlul puterii, aceasta s-a autointitulat consoarta regelui și, ulterior, rege.

5. Complexul de temple de la Karnak

Când Teba a devenit centrul religios al Egiptului, templul de la Karnak a devenit scaunul lui Amon, zeul statului egiptean. Karnak a ajuns curând să găzduiască peste 600 de preoți. Clădirile complexului sau răspândit rapid la sud și vest de Nil. În centru se află o sală impresionantă străjuită de o pădure de coloane, dintre care unele au înălțimi de peste 20 de metri. Tot aici se află și obeliscul lui Hatshepsut  care, cu impunătoarea înălțime de 30 de metri, este cel mai înalt mare care a supraviețuit din Egiptul Antic. Cântărind 323 de tone, acesta a fost sculptat dintr-o singură bucată de granit, adusă de la peste 600 de kilometri depărtare, din Aswan.

4. Templul lui Ramses al II-lea de la Abu Simbel

Construit pentru a face cunoscută puterea supremă a lui Ramses, Templul de la Abu Simbel era cel mai impunător templu din piatră din lume. Armate de pietrari au lucrat la transformarea fațadei din stâncă în două statui enorme ale faraonului. Sculptate într-un perete de piatră, aveau înălțimea de aproape 20 de metri. Se crede că locul a fost ales atât pentru maleabilitatea pietrei, cât și datorită apropierii de Nil și pentru a fi văzute de la kilometri depărtare, de către oricine intra în Egipt prin sud.

3. Muntele Sinai

Unele minuni nu sunt făcute de mâna omului, ci sunt altare naturale și hotare ale spiritualității. La peste 2.100 de metri înălțime, Muntele Sinai, sau Gebel Moosa, este cel mai înalt munte din sudul Sinaiului și unul dintre cele mai spirituale locuri de pe pământ. Potrivit relatărilor biblice, Moise a primit aici cele zece porunci de la Dumnezeu, scrise pe două table de piatră. Pentru a marca locul unde Moise a primit poruncile, a fost construită o mănăstire greacă, 1.500 de ani mai târziu, ce poartă hramul  Sfintei Ecaterina.

2. Sfinxul

Este cea mai mare sculptură în piatră din lume.  Este un mister, întrucât nimeni nu știe cu siguranță ce anume reprezintă sau cine l-a făcut. Jumătate om, jumătate animal, Sfinxul a fost considerat multă vreme drept cea mai ciudată figură de pe planetă. Lung de 60 de metri și înalt de 20, Sfinxul străjuiește platoul Gizeh, alături de două dintre cele mai mari piramide din Egipt. Timp de sute de ani, Sfinxul a fost privit ca fiind cheia vieții. Faraonii s-au prosternat la picioarele sale, iar cuceritorii au îngenuncheat în fața lui. Chiar dacă a fost supus unui lung șir de teste, Sfinxul rămâne și în zi de azi o enigmă.

1. Marea Piramidă de la Gizeh

Estea cea mai veche minune din lume și stă în picioare de cel puțin 4.500 de ani. Este cel mai mare mormânt construit vreodată și este încă cea mai mare construcție de piatră. A fost construită pentru faraonul Kheops în anul 2.650 î.En și de atunci încoace această clădire a fost un simbol al arhitecturii monidale. Kheops și-a pus în minte să creeze o piramidă perfectă. La bază, este aliniată cu polii magnetici ai pământului. Este construită din 2.300.000 de blocuri de piatră, dintre care unele cântăresc cinci tone.

Vizionare online film documentar Cele șapte minuni ale Egiptului Antic

Nu se încarcă filmul? Încearcă acest link alternativ.

Distribuie acest documentar

VN:F [1.9.22_1171]
Nota 7.7/10 (77 voturi)

Te-ar putea interesa

Mai multe documentare

Revoluția din decembrie 1989 în direct la TVR

Revoluţia Română din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă şi demonstraţii în luna decembrie a anului 1989, care au dus la sfârşitul regimului comunist din România...
VN:F [1.9.22_1171]
7.4

Dinastia regală a României

Dinastia regală a României, care face parte din familia Hohenzollern-Sigmaringen, a fost întemeiată pe 10 mai 1866 de regele Carol I. Familia își are originile în orașul Sigmaringen, situat în...
VN:F [1.9.22_1171]
8.2

Memorialul durerii (serial integral)

Memorialul durerii înseamnă ca, după 1989, dintr-un sentiment de vină pentru absenţa ta din lupta anticomunistă, să iei camera de filmat în braţe şi timp de 16 ani să alergi...
VN:F [1.9.22_1171]
7.6

Atacul de la Berna

Realizat de Lucia Hossu Longin, filmul documentar Atacul de la Berna relatează un episod dramatic din lupta de rezistenţă anticomunistă. Zilele de 14, 16 și 16 februarie 1955 au ţinut Europa...
VN:F [1.9.22_1171]
8.9

Personaje ale nazismului – Misiuni secrete

În ultimele săptămâni ale celui de-al Treilea Reich, membrii regimului nazist au început să își ascundă averile imense în Munții Alpi. Să fi fost această „fortăreață alpină” doar o cacialma...
VN:F [1.9.22_1171]
8.5