America urii – Panterele negre

Panterele negre sau Partidul panterelor negre este o organizație revoluționară de stânga a cetățenilor de culoare din Statele Unite ale Americii. Organizația a fost activă din 1966 până în 1982 și a devenit cunoscută pe plan național sau internațional pentru implicarea în mișcarea Black Power și în politica SUA din anii ’60 și ’70.

Fondată în Oakland, California, de Huey Newton și Bobby Seale, organizația avea ca scop apărarea cartierelor negre de brutatlitatea poliției, combaterea rasismului și apărarea drepturilor persoanelor de culoare. Liderii ei sunt cunoscuți pentru doctrina lor socialistă și comunistă. Declinul organizației a venit odată cu scindarea ei: o parte din membri se implicau în guvernarea locală și în serviciile sociale, iar o altă parte se afla în conflict constant cu poliția, recurgând la violențe.

Astfel, măcinată de conflicte interne, organizația s-a destrămat în 1982. Mai târziu, în Dallas, Texas, s-a format un alt grup, denumite Noul Partid al Panterelor Negre. Acest film documentar pătrunde în interiorul organizației, scoțând la iveală un grup radical, implicat în activități ilegale, ai cărui membri se consideră războinici.

Vizionare online film documentar America urii – Panterele negre

 Partea I

Partea a II-a

Distribuie acest documentar

VN:F [1.9.22_1171]
Nota 7.5/10 (8 voturi)

Te-ar putea interesa

Mai multe documentare

Sclavia modernă

Servitutea modernă este voluntară, consfinţită de mulţimea de sclavi, care îşi duc viaţa din greu pe suprafaţa pământului. Ei înşişi cumpără mărfuri care îi înrobesc pe zi ce trece. Sclavii...
VN:F [1.9.22_1171]
8.1

Coca-Cola versus Pepsi – Duelul giganților

O poveste 100% americană, născută din ruinele Războiului Civil, o saga despre un război purtat timp de un secol între doi giganți a căror greutate financiară se măsoară în miliarde...
VN:F [1.9.22_1171]
7.1

Teleenciclopedia – Despre kimono

Kimono este costumul național al Japoniei. La origine, cuvântul kimono însemna lucru de îmbrăcat (ki - a îmbrăca, mono lucru), dar acum a ajuns să desemneze un anumit tip de...
VN:F [1.9.22_1171]
7.3

Vieți de praf și pulbere

Sărăcia ne împinge la gesturi disperate. Seduși de mirajul banilor, sute de români au ajuns cărăuși internaționali de droguri. Pe piață, celor care ingurgitează droguri li se spune „bidoane” și...
VN:F [1.9.22_1171]
8.0

O zi din viața unui cultivator de orez

Pentru mulți, un bol de orez înseamnă un drum până la magazin. Rareori ne gândim la modul în care iau naștere cele mai banale alimente. Acest film documentar descrie o...
VN:F [1.9.22_1171]
9.2
 • aura

  eu sint de acord cu ei; de fapt atit albii cit si negrii sint abuzati si manipulati sub toate formele… nu ar trebuii decit sa se creeze grupuri cu mare forta de propozitie ca sa se poate inlatura de la putere amenii rai si egoisti.

  UN PRESEDINTE UN GUVERN UN PARLAMENT UN SENAT TREBUIE SA SE OCUPE DE INTERESELE TARII SI ALE POPORULUI… TOTUL A DEVENIT O MASCARADA SI MAI  ALES  UN MARE NEADEVAR… TRAIM MOMENTE DE O MARE MANIPULARE. ACESTI INDIVIZI FUNCTIONEAZA PE PRINCIPUL CRIMEI RGANIZATE SI LEGALIZATE SI NOI POPOARELE PRIN TACEREA NOASTRA SINTEM VINOVATI DE ACELEASI LUCRURI, SINTEM COPARTICIPATORI LA GENOCIDURI SI LA DISTRUGEREA UMANITATII…

  nu ma mira ca au aparut panterele; NOI in DACIA  avem lupii SI ATENTIE  CA NU AU DISPARUT… AXA LUMII  VORBESTE AICI FIECARUIA DIN NOI…

  LYKAON 

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • Gau

   Coparticipanti ai vrut sa tastezi.Plus ca ar fi ok sa te gandesti de mai multe ori la ce ai spus daca esti alba.SI NOROC…cu axa lumii.

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Catalin

  De acord cu ‘panterele/maimutele negre” in ce sens ??…voi stiti ce se intampla in africa de sud ? . mai exact de genocidul albipor de acolo??!!!..
  PS. as ruga administratora sa gaseasca si un documentar referitor la acest lucru . asta daca are curaj cineva sa accepte adevarul!
  Iar pentru domnita de mai jos i-as recomanda ca inainte sa mai ‘fie de acord ‘ cu astfel de grupari criminale si imfractionale sa caute si sa se imformeze despre ce inseamna ghetourile mortii din SUA precum si din alte tari in care populatia de culoare face legea..inclusiv Africa de Sud, unde putinii albi ramasi acolo sunt macelariti intr-un mod cum nu s-a mai vazut pana acum

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • VENTURE30314

  „Because hate is legislated written into the primer and the testament shot into our blood like vaccine or vitamins because our day is of time, of hours and the clock hand turns, closes the circle upon us and black timeless night sucks us in like quicksand, receives us totally without a rain-check or a parachute,a key to heaven or the last long look” (Walter Benton…This is my beloved)
  Only love can over come hate and change the tide. Why not teach love instead of hate,tolerance of differences  instead of hate trust instead of fear.

  Kique

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Francois1437

  De acord cu negrii!!!!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Catalin

  Majoritatea negrilor din SUA traiesc din ajutoare sociale pentru ca nu vor sa munceasca,este mai usor sa imvarti arma sa jefuieti si sa faci trafic cu cocaina , iar acele ajutoare sociale pe care le primesc doar pentru ca sunt ‘black’ sunt obtinute pe munca albilor care nu beneficiaza de atatea privilegii.
  Criza financiare care va goleste voua buzunarele pe langa alte scopuri il mai are si pe acela de a subventiona/asigura moka ajutoarele sociale financiare de care se bucura in continuare negrii si nu doar cei din SUA ci si din UE..
  By the way stiati ca mare parte din etniile de ‘rromulani’ de la noi traiesc din astfel ajutoare financiare precum si scutiri de impozite si taxe pe toata viata in timp ce voi va rupeti spinarile??!!….
  Personal sunt mai de ‘acord’ cu asiaticii(rasa galbena) decat cu cea intunecata.

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Gau

  Sa o taie inapoi in Africa ca acuma sunt liberi sa mearga unde vor si sa-si faca acolo ce vor ei.Sau unde ii primeste cineva.Albii i-au luat cu forta pentru ca puteau,acuma daca ei pot,sa-i cucereasca pe albi.Invit cu mare drag orice etnie,indiferent de culoarea pielii,sa se deplasze cu mare voiosie inspre locatii geografice mai putin ostile decat sa se planga de zona unde stau.Nu-ti place?Muta-te!!

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Catalin1709

  de ce sa o taie inapoi spre locurile sracacioase de unde au venit cand pot sa stea in lumile civilize ale albilor si sa traiasca pe spinarile si munca lor, e mai usor asa nu?..putin tamtam si galagie cu ‘discriminarea rasiala’ si gata obtin tot ce vor ca doar sunt black nu. La fel ca si tiganii din RO care primesc case, ajutoare si scutiri de taxe si impozite la greu..mai nou precum ‘romalezii’ din Baia Mare care traiau in cocioabe din carton la marginea orasului si care au primit mok apartamente gata mobilate si cu toate utilitatile, ma intreb oare cati tineri romani au primit gratis asa ceva .Si inca o precizare sclavii negrii din secolul 19 erau comercializati si cumparati in majoritate de proprietati de origini evreiesti si arabi , albii adevarati doar s-au batut si s-au omorat ca chiorii intre ei pentru abolirea sclaviei din razboiul de secesiune la acea perioada

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • joooo…5000 :* o.O

  :)) 😛 :(( 😉 o.O :v :poop: 🙂 🙂 🙂 🙂 😛 😛 😛 😛 😛 😛 🙁 :* :* :* :* ♥♥♥ ☻☻♠♠☻☻♦♣◘8

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • marian constantin

  Gau si Catalin..S-a incercat si reintoarcerea lor in Africa..Cititi ce s-a intamplat in tara ,,Liberia,,..

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • marian constantin

   By the way, in U.S. sunt multi etnici africani care traiesc cinstit si nu umbla cu pantere negre..Aceste ,,pantere,, n-au fost niciodata agreate de oamenii cinstiti, indiferent de culoare..

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • marian constantin

   In ,,Forest Gump,, este o scena hazlie in care Forest e invitat de prietena lui la o intalnire cu ,,panterele,,. Seful panterelor ii trage o scatoalca prietenei si Forest ii da la bot..

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)